Kau Bunga Cantik ke Bunga Buruk?

6:03 p.m
rumah
layan Hindustan. muahahhahahaha... 
 
assalamualaikum and hello lads!
 
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ec/1d/47/ec1d475daff8934e6543bd67b6054f02.jpg
 
tadi duduk blogwalking rakan-rakan baru di alam maya, aku terbaca satu entri dari adik blogger kita. panjang entrinya sampai hati aku tersentuh and komen sesuatu pada dia.. 
 
apa yang aku dia cerita dan apa aku komen? dia cerita mengenai pemergian seseorang yang sangat disayangi. and kenapa orang baik meninggal awal, and orang jahat mati lambat. sejujurnya, kita x perasan jahat ni mati awal sebab kita lebih tertarik pada yang baik sahaja. kan. 
 
aku ada terbaca satu quote ni pasal manusia dan bunga. simple je. tapi aku setuju sangat dengan kata-kata dia. maaf, aku tak ingat kat mana aku baca.
 
andaikan kita ni adalah sekuntum bunga. setiap bunga ada family masing-masing kan. sama macam kita juga. ada bunga yang cantik berseri, ada yang sudah buruk dan layu. sama macam manusia. ada yang baik, ada yang jahat.  

agak-agak kalau kita la sebagai manusia, kita nak cari bunga cantik ke bunga buruk? kalau aku, mestilah aku pilih bunga yang cantik. boleh menghiasi rumah aku ni. ehem, rumah ummi aku ni. hehe. so, ALLAH pun mesti pilih hamba DIA yang baik-baik. ALLAH nak hamba-hamba ni menghiasi syurga-Nya yang sudah serba serbi indah. 
 
https://healthisfromheaven.files.wordpress.com/2013/09/flower-girl-love-photography-sun-favim-com-459314.jpg?w=560
credit to healthisfromheaven.wordpress.com

kalau buruk dan layu pun mesti kita ambil juga kan. tapi untuk apa? untuk kita petik dan buang macam tu je. sayang kan. punyalah membesar, tapi sebab x penuhkan diri dengan amalan baik, kita dibuang macam tu je. 

kiranya, sebelum kita di'petik', banyak-banyakkanlah diri dengan isi ilmu amalan yang baik. yang boleh membawa kita ke syurga. nanti bila dah layu, dah kena 'petik', bila nak bertaubat? kirim salam je la kan..

adios~

p/s:kalau rasa aku salah, bagitahu.
 

post signature

Share:

46 comments

  1. Terima kasih atas perkongsian dan peringatan ni, Amy ^_^

    ReplyDelete
  2. sangat setuju tuu amy :)
    hiasi la dgn amalan yg baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga amalan baik kita semakin bertambah :)

      Delete
  3. so true amy..jom tgktkan amal ibadah kita.. :)

    ReplyDelete
  4. Its truly true indeed dear..sbb tu akak amik masa yg lama kenal #gula2hati. ..10 tahun tau...baru nak ikat soon dan tahun depan nikah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. alhamdulillah. jodoh memang x ke mana... :) ehem, jemput x kita? :P

      Delete
  5. Selagi masih bernafas, selagi itulah diri akan sentiasa membaiki amalan.. kadang2 sebagai manusia ni, kita leka.. fitrah manusia itu bersifat leka, lalai dan lupa.. inshaAllah, semoga di akhirnya; kita mampu menjadi bunga yg cantik utk menghiasi syurga Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH kak Gee. mudah-mudahan :)

      Delete
  6. Perkongsian mendalam yg bermanfaat.. thanks sharing Amy.. :)

    ReplyDelete
  7. Really nice entry. Insya Allah, hsemoga kita memperbaiki diri supaya boleh jadi bunga yang cantik =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH sama-samalah kita :)

      Delete
  8. Setuju sangat apa yang Amy kongsikan ni..marilah sama2 kita upgrade diri kita ke arah menjadi bunga yang cantik :)

    ReplyDelete
  9. Amy J selamat datang ke EFG.
    Betul juga apa yang Amy katakan.

    Apa yang perlu hiasi diri dengan kebaikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh abang Arz. ^^,

      betul. biarlah kebaikan lebih banyak dari keburukan

      Delete
  10. betul tu Amy..hidup kita ni macam bunga jugak, sebelum layu biarlah memberi kebahagiaan kepada orang-orng sekeliling..ewah

    p/s:lama x datang sini! miissssh u!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah wah... lagi puitis nampak dari saya :P

      missshhhhh u tooooooooooooooooooooooooo kak Sal :')

      Delete
    2. nanti kalau free kita whatsapp la ye...hehe

      Delete
  11. Ok tepuk dada tanya diri kita sendiri ..mana yg terbaik..kalau rasa diri kita takleh nak buat keputusan antara bunga buruk ngan bunga cantik sila minta pendapat insan yg lbh berpengalaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju kak Lya. nama pun orang berpengalaman kan... dia nampak mana baik mana buruknya lebih dari kita

      Delete
  12. Amyyy T_T

    Baru semalam baca kisah Myvi & pajero tu. and hari ni pulak junior cerita ada kemalangan depan rumah dia and mangsa dah meninggal dunia. huhu. tarbiyah kematian utk kita semua utk realise yg hidup kat dunia ni sementara kan? and kena siapkan diri utk akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. takutnya kalau ada orang accident depan mata kita. ngeri pula terasa.

      yep, hidup ni sementara je... mmg kena banyak prepare.. :)

      Delete
  13. Assalamualaikum Amy.... haiiii... kak ain datang jenguk Amy kat sini... :)
    Selamat datang ke EFG... sorry lambat mengalu-alukan Amy...

    Akak setuju, hidup kita ni perlu diisi.. tak kira lah diisi dengan apapun tapi jangan dibiar kosong.. seeloknya isi dengan hal yang mulia-mulia... kalau kita nak yang terbaik dari org lain, kita pun mesti berikan yg terbaik dari diri kita.... InsyaAllah...... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. hai kak AIn! :) hehehhe.. xpe, masing-masing busy ^^,

      setuju. in shaa ALLAH kak. moga2 kita sama-sama dapat berikan yang terbaik untuk diri sendiri dan orang lain

      Delete
  14. rendangkan pohonmu dengan amalan yg baik.. hehe..
    ada kaitan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cewah.... ni bunga je. ops .. hehehe. tapi ada je kaitannya.

      Delete
  15. tu la betul2. sebelum 'dipetik', penuhkanlah dgn amalan kan.
    TQ Amy atas peringatan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul... jangan dah dipetik, memang xley wat pe dah

      Delete
  16. Kita kena bersedia sebelum kena petik kan...

    ReplyDelete
  17. peringatan yang baik untuk kita semua..tq amy..

    ReplyDelete
  18. bunga indah sangat enak di pandaang begitu pun manusia yang baik alloh sangat menginginkannya :) baik dengan ahlaknya dan patuh pada perintah alloh :)

    ReplyDelete
  19. mestilah nak bunga yg cantik dan berbau harum...x nk bunga nampak cantik tp busuk huhuhhu

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.