Premium Homemade Brownies Dan Blondies Sedap Tak Terkata!

Premium Homemade Brownies Dan Blondies Untuk Orang Kedah

11:51 a.m
rumah
layan The Big Bang Theory

assalamualaikum and hello lads!

P4302588ed


History
Brownies ni asalnya dari resepi biskut coklat jenis soft dan chewy, yang kemudiannya apabila pencipta asalnya tersilap mengadun adunan biskut tersebut, maka dia memasukkan adunan kedalam acuan eampat segi, dibakar dan kemudian dipotong empat segi berbentuk bar. Disebabkan warna yang gelap ianya digelar Brownie.

Tekstur

Teksturnya lembut seperti kek, tetapi padat dan dense, dan crispy di sebelah atasnya. Tak seperti kek biasa yang agak spongy, brownies adalah kek padat yang berat! Gabungan ciri-ciri tersebut yang menjadikan Brownie ni sangat sedap dan popular di kalangan penggemar kek dan chocolate khususnya. 

Jenis

Ada bermacam jenis brownie, dari jenis yang chewy, gooey dan agak lembut dan moist sehinggalah yang jenis agak keras. Tetapi brownie yang paling sedap ada lah jenis lembut dan sedikit melted ditengahnya.. 

Tips

Tips penting untuk menghasilkan brownie yang sedap ialah kena guna pure chocolate dan pure butter dan ianya tak boleh dibakar melebihi masa yang ditetapkan. Selain itu juga, tak boleh overmix semasa mengadunnya. Jadi pembuatanya brownies sangat ringkas, tak perlu pakai mixer pun tetapi detailnya kena teliti.

Sebenarnya banyak brownies mix dijual di pasaraya yang sememangnya sangat menudahkan bagi penggemar Brownies. Tapi, even brownies mix yang harga mahal sekalipun, rasanya tak sesedap yang dibuat dari scratch. Ada banyak yang menggunakan pewarna.

Di Kedah ni susah nak cari Brownies premium jadi kepada peminat Brownies di sekitar Negeri Kedah terutama di kawasan Bandar Alor Setar, Bandar Jitra, Bandar Darulaman, Kepala Batas dan Changlun, kalau nak order Premium Homemade Chocolate Brownies yang menggunakan pure gourmet chocolate yang bermutu bolehlah order dari saya.

Premium Brownies Coklat Susu RM 30 Sekotak
P4302580ed


P4302587ed

P4031861ed


Blondies ibarat adik beradik kepada Brownies, cuma perbezaannya ialah dari segi warnanya yang Perang sebab itulah dipanggil Blondies (dari perkataan Blonde). Ini kerana jika brownies diadun dengan coklat didalamnya, Blondies pula, adunannya tidak dicampur coklat tetapi, di ditabur coklat susu berbentuk coins didalamnya menghasilkan lapisan lapisan coklat berselang seli dengan adunan. Memang sedap bila gigit tu ada coklat yang melted ditengah tengah!!!! Memang meleleh dengar kan hehehe. Ada yang panggil Congo Bar di Malaysia ni.



Blondies Coklat Susu RM 30 Sekotak. Dalamnya penuh dengan lapisan coklat susu
P4302603ed

P4302536ed

Rich Chocolate Brownies With Almond And Chocolate Chips RM 30 Sekotak
P4222475ed

P4212429

Brownies dan Blondies ni tahan sehingga 5 hari tanpa peti sejuk  Disebabkan ianya tak ada cream frosting dan topping, ianya sangat sesuai dijadikan sebagai hantaran, dan hadiah atau buah tangan kepada kawan-kawan. Packaging dalam kotak (upon request) untuk hadiah atau buah tangan, dan packaging dalam kotak window dengan hiasan riben  dan renda mengikut theme (upon request) untuk majlis pertunangan.

Boleh request untuk letak font diatas brownies tanpa extra charge. Kebanyakan yang order dalam kotak cantik cantik ni sebab nak hadiahkan kepada isteri, boyfriend dan girlfriend dan ada juga untuk tujuan nak propose :D. Lebih baik bagi sekotak brownies yang sedap dari bagi sejambak bunga kan :D


P4031844ed
P4031852ed

Puan Eny akan hantar sendiri Brownies sekitar Jitra/ Alor Setar setiap hari sebelum pukul 9 pagi dan selepas pukul 6 petang. Tak perlu susah datang ambil :)

Untuk yang luar dari Kedah, Puan Eny masih menunggu packaging sampai. In shaa Allah by next week boleh la order :)

Contact Details :
Eny Abdullah
Phone : 012-5360877
Email : enyabdullah@gmail.com
Website : www.enyabdullah.com

Just Whatsapp / Call Eny 012 - 536 0877
Tempahan banyak boleh dapat harga istimewa.



post signature

Share:

14 comments

  1. homoiiiigaddd...nampak tempting gila!

    ReplyDelete
  2. drooling.. amy suka brownies ekkk? hehe
    btw, thanks klikkan bunga2 kita. 5x zurich utk amy.. (:

    ReplyDelete
  3. Fuhhh terliur tengok.. feveret!!!

    ReplyDelete
  4. tempting!harga pun berpatutuan. I'd definitely pick brownies over roses any day...heeh

    ReplyDelete
  5. aik....mcm pernah ku lihat gambar brownies ini, tapi dimana ya? heheheheh :D

    ReplyDelete
  6. wahh...hasil air tangan Eny ke..mmg rajin masak si blogger Eny tu

    ReplyDelete
  7. thanks amy sudi review!!!!!!! muahh

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.