I'm Sarcastic, What About You?

Bercakap Sinis

10:32 p.m
rumah
letih tak hengat
 
assalamualaikum and hello lads!
 
https://thejalebichronicles.files.wordpress.com/2013/07/unusual_sarcasm_notice.jpg
 
alhamdulillah, tadi baru je selamat sampai dari Damansara. buat apa dekat sana? hehe. nanti aku cerita okay. alkisahnya, berjalan lagi dengan kak Scha Nazri. hahahaha. 
 
okay, berbalik pada tajuk. amboi, macam garang je tajuk aku. PLEASE! jangan suruh aku bersabar ke apa. hahaha. ini bukan entri nak marah okay. kalau ada orang still komen suruh aku bersabar, jangan marah-marah, maknanya dia tak baca entri ni. period.
 
http://www.humpteedumptee.in/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/h/d/hdtcna031b_design.jpg
 
pernah tak masa korang bercakap dengan someone, and someone tu macam tak faham bahasa lagi, so korang cakap sinis lagi dekat dia. contohnya macam mana?
 
macam kisah Sheldon Cooper and Leonard Hofstadter. pernah dengar pasal diorang? hahaha. diorang sangat mahir dalam bab sarcasm ni. ops, orang lain sahaja yang pandai sarcasm melainkan Sheldon Cooper. 
 
ada aku baca, setakat mana kita faham sinis tu bila orang bercakap, setahap tu lah intellectual kita. adoi, apa aku cakap ni. mengantuk sangat dah. zzzzz...
 
 
 
actually, tak baik bercakap sinis dengan orang. tapi kalau nak kutuk depan-depan lagi tak baik. kita ni kadang-kadang bila marah rasa macam nak tengking kan. itu aku lah. so, nak jalan selamat, aku pilih sarcasm. 
 
so, aku nak minta maaf pada korang kalau aku ada bersikap sarcastic sikit dengan korang. dia kadang-kadang keluar bagaikan air yang mengalir. especially member rapat aku. hahahahahaha. tapi kan tapi kan, bila kita suka buat something tu, kita x suka orang buat tu dekat kita. kenapa eh? faham tak apa aku cuba cakap? omg amelia, what's wrong with you tonight! hilang vocabs dah.

https://yvonnebritty.files.wordpress.com/2015/01/wpid-tumblr_mwzt5kzjmc1skpvjoo1_5002.gif
 
adios~ 
 
 
 
post signature

Share:

30 comments

  1. rasa macam faham apa yang cuba disampaikan. Pernah dengar quote ni?. If sarcasm is a superpower, then I'm definitely a superman..haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. x pernah dengar kak Sal. ini first time tahu :D

      Delete
    2. wow kak sal. first time dengar jugak haha

      Delete
  2. Replies
    1. hehehe. sama la kita. kadang2 je bila rasa geram

      Delete
  3. hahahhahha...somehow setuju dengan amy... memang betul, kita akn faham satu2 sarcasm kalau kita punya pengetahuan merangkumi bidang yang org cakap sarcastic tuh tgh cakap...kalau dia sarcastic, tapi kita xtau benda yng dia ckp tuh, sarcasm tuh biasanya tak sampai...mcm seldon selalu xfaham bila orang lain cakap sarcasm kan..... :D hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kadang2 kita pun boleh jadi macam sheldon cooper kan. saya naif juga bila orang cakap something yang sebenarnya adalah sarcasm. haha

      Delete
  4. cite asal apa ni x faham...ahaha...saje cari fasal

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kak jay em mmg saje =P

      Delete
    2. hahahahahahaha... ni nak kena ni kak JM >.<

      Delete
    3. Zumal pun tak terfaham gak apa sarcasm tu. Tapi rasa macam faham... hehe ^-^

      Delete
  5. bercakap sinis takpe tp jgn sampai org terasa hati kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju setuju. jangan sampai orang terasa

      Delete
  6. sinis ni kadang dia umpama short cut to convey the message.kadang sinis tend to lost the message,kadang sinis buat hati terhiris.kalau nak bermain dengan cynism, kena fahami selok belok jugak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2... macam kak Eny cakap jugala kan. jangan sampai ada yang terasa. ada yang mmg orang xkan faham. komen yang bernas.. hahahaha

      Delete
  7. sarcasm kan aje sape2 yg perangai jenis mintak penampar tu kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha. selalunya orang macam ni la yang buat saya cakap sinis tu

      Delete
  8. Kdg2 cakap sinis ni boleh buat orang lagi faham dgn message yg kita cuba nak convey. Ckp biasa dia buat derk je ;)

    ReplyDelete
  9. Kalau kita boleh buat komen sarcastic, bermakna kita juga memberi lesen utk orang lain bersarcastic dgn kita.. Itu yang kadang2; kita sendiri tak leh tahan kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, better direct jer, org lg faham, cuma senang kecik hati ler..hehe

      Delete
    2. Itulah pasal. Nak pam kasi hati tu besor balik, susah. Hehehe

      Delete
  10. Nak kena bnyk bersabar dgn org mcm ni.. tu pun klu boleh bersabar.. wallahualam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap betul tu. kesabaran haruslah tinggi di situ

      Delete
  11. kalau tengah marah budak2 mmg cn berubah menjadi sinis ni, tp budak2 tak faham lak, kena ckp direct gak..hehe

    ReplyDelete
  12. hahahah kc buat ayat sarkatik ni kalau orang tu tak faham2 bahasa. besar kecik besar besarrrr je aku tengok dia ahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaaa... KC..ni lawak...!! :)

      Delete
  13. gitu lah tingginya bahasa ibunda kita.. orang kata cakap berkias, berlapik dan sebagainya.. cuma generasi sekarang susah nak faham kalau berlapik-lapik sangat... hehehehehe...

    apapun sesekali kena juga cakap terus terang, kalau tak penat lah....!! :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.