Aku Suka Yang Pendiam

2:18 p.m
rumah
malasnya harini

assalamualaikum and hello lads!

http://cdn2.gurl.com/wp-content/uploads/2013/05/tumblr_mduggnKqCy1qc1xmbo1_500.gif

aku agak malas sikit harini. tak tahulah kenapa. lol. malas nak makan. malas nak update entri sebenarnya. nasib baik mandi, solat dengan kemas rumah tak malas -.-

blogwalking pun malas harini. sorry ya. nanti aku datang terjah bila mood dah datang balik.

berbalik pada tajuk, siapa suka orang yang pendiam?

orang kata kalau kita macam ni, kita kena cari orang yang lain fiil dari kita. kalau kita suka baca buku, dia suka main games. kita suka putih, dia suka hitam. kita suka makan, dia suka tidur. lulz. merepek.

for your information, aku jenis yang banyak cakap. sebenarnya, dari sekolah rendah, aku sangat pendiam. kira orang tak perasan pun aku wujud dekat dalam kelas tu. aku suka duduk ceruk kelas. bila orang tanya, baru aku jawab. masuk uniten, semua berubah.

so, aku berkawan dengan orang yang pendiam. biar seimbang. lagipun, aku teringin nak tahu macam mana perangai orang yang pendiam ni.. kenapa dia lebih suka mendiamkan diri daripada bercakap apa yang ada dalam hati dia.
credit to imgfave.com

setakat yang aku dah kenal, pendiam ni ada dua jenis. 

first, pendiam tapi banyak membantu. apa-apa hal, dia tak bercakap. tapi bila orang tanya pendapat, dia jawab. and sangat bernas jawapan diorang kadang-kadang.  or bila orang tu ada masalah berat, dia mendengar dan menolong.

maybe sebab dia banyak dengar cerita orang kan.

second, pendiam dan sendirian berhad. 

ada certain orang pendiam ni, dia terlalu fikir pasal dia je. dia malas nak fikir pasal orang. kalau ada apa-apa yang boleh membantu, dia tak bagitahu. dia prefer diamkan diri. orang lain nak, biar orang tu yang minta dulu.

bukan dia yang mulakan. dia rasa yang benda tu tak penting. hakikatnya benda tu boleh tolong ramai orang.

yes, ada orang macam ni. aku observe sendiri depan mata aku. tapi maybe sebab genetik. or maybe dia tak mudah percayakan orang. or maybe dia lebih senang jadi misteri. 

http://arolemodel.com/wp-content/uploads/2013/02/shy-guy-body-language.png
credit to arolemodel.com

akhirnya, jodoh aku macam mana? we'll see. ALLAH je tahu apa yang terbaik untuk kita. 
p/s : orang kata kita terdorong dekat seseorang tu mungkin sebab dia punya kisah lebih kurang sama dengan kita. lost someone they love, betrayed by someone, had a terrible accident. i don't know. aku masih memerhati. 
 
 
 
post signature

Share:

41 comments

  1. akak ni banyak cakap.. tapi sebenarnya baik jadi pendiam dari banyak cakap.
    penuh dosa aje sebenarnya banyak cakap ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. saya jmpa kawan je, saya banyak sikit mulut. dengan orang lain, saya banyak perhati..

      orang pendiam pun x semestinya x penuh dosa juga. diornag lagi misteri. so, kita tak tahu apa ada dalam hati dia. i saw this one before. tapi betul juga. orang banyak cakap boleh, asalkan cakap benda2 elok and berfaedah.

      Delete
  2. same la kita . banyak cakap tapi seriusly sye lagi suke org pendiam . kdg2 boleh ad feel dngn org pendiam ni even dye tak buat apa ap pon . jodoh d tangan tuhan . kite pon tak jumpe jodoh kita lgi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. macam ada satu attraction. cewah. hahaha..

      in shaa ALLAH, ada jodoh adalah :)

      Delete
  3. kalau Acik pendiam, habis la blog Acik...semua orang akan diam jugak,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tu lah pasal... saya pnya blog pun sunyi sepi...

      Delete
  4. akak depends pada situasi dan company jugak.dengan family dan kawan rapat banyaklah celotehnya.kalau tidak, lebih suka duduk diam-diam buat hal sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... kita sama kak Sal!!! ^^, tapi dengan family pun, kadang2 senyap juga. menyampuk bila perlu...

      Delete
  5. Sebenarnya orang yang pendiam ni..susah untuk orang baca tentang dia.

    saya pun pendiam kalau pada permulaan pertemuan.
    bila dah lama borak habis la

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, memang susah. diorang payah sikit nak buka cerita diri sendiri. tapi bila dia dah bagitahu, rasa macam special pula.. rasa dipercayai...

      hahah.. lagi-lagi kalau jmpa yang sekepala kan... x berhenti la....

      Delete
    2. Kalau kena sekepala...macam dalam cerita Tan Sri P Ramlee...Minum bercawan-cawan

      Delete
    3. hahaha... bukan minum bercawan-cawan dah... kalau boleh melepak kat situ sampai ke esok pun boleh. lulz.

      Delete
    4. saya boleh minum bercawan-cawan sambil diam

      Delete
    5. hahahahhahaha. apa barang. kenalah sembang juga

      Delete
  6. Cik Mimie lebih suka berdiam diri..dari byk bercakap..brcakap pun bile prlu je kot..rmai cop Cik Mimie sombong actually not..Cik Mimie memang macam ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x bercakap x semestinya sombong kan.. ^^, macam orang yang jarang senyum. x semestinya dia x reti senyum. hee

      Delete
  7. alamak.. nampak nya perangai kite sama.. masa sekola nadyya paling pendiam. sampai ade org xbeerani tegur nadyya taw..hakhak lg2 dieorang tahu nadyya ni anak cikgu.. adoii.. bila masok kolej dpt lak kwn sebilik bercakap aje. dr nadyya pendiam terus byk ckp je.. tpp nadya akan berckp org yg benar2 nadya rasa die bole masok kepala ngn nadya laa..

    org kata laa kan.. kalo kite pandai masak, jodoh kite pandai mengemas.. pasti kontra. cer tgok mak ayah kite.. hoho sy ponn suka org pendiam.. kalau laki byk sgt bckp sy jadi tnsion.. kalau perempuan xkesa la. kawan kan.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... sama la... budak-budak lelaki segan gila nak tegur... nampak saya macam garang sangat. adoi. tu lah, saya pun terpengaruh la ni. tu yang jadi banyak cakap. wakakaka... yep, kalau x ngam tu, rasa macam xtahu nak cakap apa kan. heee.

      oh,ye ke? kalau macam tu, suami saya pandai masak la.. haha, bagus2.. biar hari2 dia masak. hahahaha.

      tu lah pasal. ada certain lelaki yang pndai go with the flow juga. tu pun saya suka.. dia pndai bagi kita selesa.. and kita boleh cakap pape je ngan dia.. hehehe.

      Delete
  8. lelaki pendiam? not really my type.haha
    saya suka yang suka bercerita dan peramah mesra alam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, ye ke? ooo.. kita beza sikit la ni. hehehe

      Delete
  9. akak ni banyak cakap. tapi, akak boleh jadi pendiam yg amat sangat. padahal org tahu akak sebagai seorang yang banyak cakap. haha. buntu betaaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha.. ye ke? takut gak kalau orang yang banyak cakap tibe2 dia jadi pendiam gila.. macam ada something dalam fikiran dia. heee...

      Delete
  10. Humm.. sekarang aku pun tak pasti aku ni pendiam yang jenis pertama ke kedua.. Kadang2 aku cuba jadi banyak cakap cuma takde idea nak cakap apa.. bestnya kalau jadi org yg mulut becok ni kan? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. xpe, diam pun okay juga. tapi janganlah sampai orang tu rasa awkward nak bercakap dengan kau. karang nanti dia xnak dah cakap ngan kau sebab kau pun asyik diam je. hahaha

      Delete
  11. Betul tu kalau kita nie pendiam jangan cari yang sama diam nanti sunyi je rumah tu. Hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kan... kang ditanya sepatah, dijawab sepatah. pastu krik krik krik...

      Delete
  12. Saya ikut keadaan. Kadang tu orang yg baru saya kenal pun saya dah banyak cakap even xtau pun nama apa. Kalau yang jenis diam, saya pun jadi diam. Harap kalau amy jumpa saya amy tak menyesal. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehehe.. kadang2 sebab kita boleh rasa chemistry antara dia, sebab tu smooth je cakap dengan dia... saya pun boleh jadi diam kalau orang tu diam memanjang..

      in shaa ALLAH tak menyesal.. :)

      Delete
  13. Akk mmg xleh nk masuk dgn pendiam yg kedua nie...
    Heheheh akk ni byk mulut...
    Klau dpt jenis yg diam pape pon diam
    Alaahaiii bohsannye idop

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahhaha.. susah kan kalo pendiam je kejenya... kita pun jadi pendiam.

      Delete
  14. Kalau tak kenal orang atau berdepan dengan situasi yang baru...akak akan menjadi pendiam. Bukan setakat pendiam...terlajak santun pun ada...haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita kak. hehehehhe.. wah, sampai terlajak santun tu :P kita pun diam je. kalo boleh masuk, kita sembang x hingat dunia. hahahah

      Delete
  15. saya pun agak pendiam. Tapi dengan orang yang boleh in, tak berapa pendiam. hihihi..
    tak brp byk idea nak bersembang.

    ReplyDelete
  16. awak suka yg pendiam? hihi, akak suka yg mcm yg first tu. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehhehe... x suka snagat. tapi last2 tertarik dengan yang pendiam juga. lahai

      Delete
  17. Saya seorang yg pendiam.. tapi klu dah kenal dan baik siaplah hahahaa.. :D

    ReplyDelete
  18. perrgghhh.....!! Quotes Susan Gale tu sangat menyentap sanubari....... :p

    ReplyDelete
  19. Perrrggghhh...!! ramainya komen entry ni.. Amy ada buat contest Top Komentor jugak ke...? hehehehee... #lawakhambaralaKC

    ReplyDelete
  20. Akak rasa akak ni pendiam.. tapi bila kahwin dengan lelaki yang pendiam, baru akak sedar yang rupanya akak ni tak lah pendiam sangat pun..... errmmm..... Allah Maha Adil lagi Bijaksana.. :)

    ReplyDelete
  21. Aku pun pendiam tpi klu org tu serasi byk ckp pula.aku jenis penyabar tpi klu aku gaduh org tu mati.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.