#Cabaran20Hari Erti Puasa Pada Aku

#Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015

 

11:08 p.m
apartment
layan Hindustan

assalamualaikum and hello lads!

abuhanifah:

“Jadilah seperti batu yang tetap teguh bertahan walaupun dihentam oleh air yang deras dari pelbagai sudut. Jadilah juga kita seperti air yang akan tetap maju terus ke hadapan tanpa pernah menghiraukan sebanyak mana halangan daripada ribuan batu yang menghadang laluannya.“ 

#thedaiegraphy #dakwahmudah #abuhanifah #my_genggua #twt_insta #ikutcarakita #pahalaproject #vscodakwah #muhasabah #prayforummah #malaysianmuslim #designermuslim #youngtalentgraphy #ukhuwwahgram #hakhada

alhamdulillah. harini dah masuk cabaran pertama untuk #Cabaran20Hari Puasa/Raya 2015. apa soalan-soalan dia? boleh tengok dekat bawah ni. mari kita jawab yang first dahulu okay.




1. Apa erti puasa pada anda

O my dear brothers and sisters in Islam, this is the month of the Qur’an, the month of forgiveness upon forgiveness, would you just let this Ramadhan pass by without making an impact and change in your life? Should this be one of those wasted Ramadhans? 

Take heed O sound soul! You are a choice of Allah! You have been chosen by the Greatest One which makes you a great choice! Allahu’akbar!

Allah chose you. Amongst billions of people, He chose you.

There must be something in you, I may not know or we may not know that but surely Allah knows what that something is, so make sure that it is your heart! Do not part from the Qur’an, do not part from His Guidance, do not part from His Choice,

O Muslim do not part from Allah!

Do not part from Allah!

Do not.
credited to storiesofthesahabah 

hmm. bila sebut pasal puasa ni, confirm semua ingat bulan Ramadhan kan. bila lagi? ada juga puasa sunat. tapi puasa masa bulan Ramadhan sangat-sangat dihargai. bukan senang kita nak berjumpa dengan bulan Ramadhan. terasa bagaikan sangat dekat dengan ALLAH.

apatah lagi semua syaitan sudah diikat. masha ALLAH, bayangkan ALLAH kasi kita kemudahan dan kenikmatan dengan menjauhkan segala yang bersifat jahat dari kita. tinggal tanggungjawab kita je untuk tunaikan ibadah dengan sebaiknya atau tidak.

aku pernah terbaca. kalau nak rasa nikmatnya erti Ramadhan ni, bayangkan kita bakal bertemu dengan kekasih kita.


benda ni sangat terkesan lagi-lagi yang pernah merasa hidup dengan hubungan jarak jauh ni kan. ada je bloggers yang aku kenal, dia dan suami terpaksa berjauhan atas dasar kerja. tapi bila sekali dah dapat jumpa tu, ha, bukan main excited. rasa macam nak pergi honeymoon. nak treat masing-masing dengan mesra dan indah. kalau boleh tak nak sia-siakan masa yang ada tu.

sedangkan dengan suami isteri kita boleh buat sebegitu, apatah lagi nak bertemu dengan ALLAH. mestilah lagi macam-macam persiapan kita kena lakukan. apa je yang boleh kita buat?

1. puasa 30 hari sepenuh hati dan ikhlas. 


tak boleh penuh? hehe. ni aku tahu merujuk pada siapa. tak apa. boleh ganti.

2. Solat terawih. 


aku tahu solat ni sunat je. sampaikan awal rasa semangat. tengah-tengah dah malas. dah nak habis bulan Ramadhan, tiba-tiba datang balik. tapi ya ALLAH, fikirlah balik! bukan senang nak dapat solat terawih. ibarat bukan senang nak dapat makan free. itu laju je hari-hari datang. solat tak mahu pula.

3. Solat Sunat. 


best dapat buat solat sunat ni. aku tak pernah suka buat solat sunat honestly masa sekolah menengah dulu. masa masuk mrsm, baru mula berjinak dengan solat sunat. seronok rupanya.

awkwardmuslim:

Narrated Abu Huraira رضي الله عنه : I heard Allah’s Messenger ﷺ saying regarding Ramadan,
“Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven.”
[Sahih Bukhari: Book 31, Hadith 1]

May Allah forgive our sins, and may He continue to bless us with the ability to seek His forgiveness. Ameen.

sedangkan dengan suami isteri atau bersama family, kita boleh bersantai buat benda-benda simple bersama. apa juga salahnya buat perkara simple seperti solat sunat yang hanya dua rakaat sahaja tu kan? kata nak masuk syurga. syurga mana nak masuk tu? syurga dunia ke?

4. Makan

makan? penuhkan hati dan tubuh kita dengan bacaan alQuran. tu makanan rohani kita. asyik penuhkan tubuh dengan makanan berkhasiat dan tak berkhasiat je. bila nak start makanan rohani pula?

simplyhasanah:

#Repost @pencinta_rasululloh: “Berapa banyak ayat Al Qur'an sudah kita Baca? 
Ramadhan, Bulan turunnya Al Qur'an.. Sollu'alanNabi.”

so, apa erti puasa bagi aku? puasa ni bulan di mana aku dapat merasakan aku lebih dekat dengan ALLAH. aku cuba menahan segala apa yang tidak patut dilakukan. aku dapat buat keputusan rasional tanpa memikirkan ada syaitan yang menggoda.

tapi paling sedih bila dengar budak-budak kata:

saya suka bulan puasa sebab masa puasa nilah family saya dapat makan sama-sama satu meja. 

sedihnya macam tu kan. janganlah sampai nak tunggu bulan ramadhan baru nak buat aktiviti bersama. cukup-cukuplah menghadap handphone tu. handphone hilang boleh beli. keluarga tak ada, nak ganti dekat mana?

okay tu je. selamat meneruskan perjuangan anda dalam menunaikan ibadah di bulan Ramadhan ini. apa pula erti puasa bagi anda?


adios~

 




post signature

Share:

9 comments

  1. Bnyak pahala bulan ramadhan. mase ni la nak tambah pahala yg sikit pada bulan lain kan .

    ReplyDelete
  2. 👍
    Tahniah selesai cabaran pertama!
    Selamat berpuasa

    ReplyDelete
  3. Saya bukan budak-budak tapi memang one of many reasons why I like Ramadhan is my family dapat makan sama-sama satu meja. Bukan senang untuk kami nak cari masa makan sama-sama.

    But now, makan sorang-sorang la. hehe.

    ReplyDelete
  4. Erti puasa sebenar. Perkongsian yang baik dan cabaran hari pertama

    ReplyDelete
  5. Semoga ramdhan kali ini mmberi seribu pengertian kpd kita semua...hihih

    Pssstt..bila nak emelkan alamat kt kita...kita tggu tau...hehehehehe

    ReplyDelete
  6. bulan untuk mengumpul pahala, sebab tak tahu Ramadhan akan datang kita still ada ke dah be gone.huhu

    ReplyDelete
  7. ya, excited seperti nak berjumpa dengan orang tercinta..
    sweet sangat perumpamaan tu... :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.