#Cabaran20Hari .:Menu Wajib Bulan Puasa:.

Menu Wajib Bulan Puasa


9:10 p.m
apartment
layan Supernatural

assalamualaikum and hello lads!

https://andahrehorec.files.wordpress.com/2014/04/tumblr_n3am4trehc1txngdfo1_500.jpg

alamak, harini terlambat sedikit untuk share mengenai menu wajib bulan puasa keluarga aku. so, apa yang sememangnya ada dalam setiap menu bulan puasa kami?


1. Nasi


hahahaha. kalau tak ada nasi, memang tak sah lah. lagi-lagi orang Melayu kan. mana lengkap kalau tak ada nasi.

http://s12.postimg.org/jn4w2p19p/tumblr_lzomo9gk7_M1rnfnr7o1_1280.jpg
credit to www.lazada.com.my

2. Tamar


tamar memang bagi banyak benefit pada kita. tamar sahaja pun dah mencukupi.

3. Tom Yam


ini memang favorite adik aku. kalau dah ummi masak tom yam, memang diorang sampai hirup-hirup kuahnya. aku pun memang suka tom yam. tom yam campur. pergh sedapnya. makan pula dengan kailan ikan masin. kailan ayah aku selalu masak pula.

https://41.media.tumblr.com/tumblr_m0djqbRO171rq7h1qo1_500.jpg
credit to www.tumblr.com
 

kalau time ramadhan, memang datinglah berdua ummi ayah aku dekat dapur tu. hahaha. kadang-kadang segan nak menyibuk sama.

4. Budu


budu sedap weyh. maybe sebab kami half-Kelantanese kot. hahahahahaha. tak ada budu tak sah. tapi benda lain pun makan juga. tempoyak, cencalok. macam-macamlah.

5. Air Soya


soya ni bukan favorite aku sangat. tapi adik-adik aku memang suka. so, minum sahajalah apa yang ada. hahahahha.

http://a.dilcdn.com/bl/wp-content/uploads/sites/8/2011/02/Banana-Soymilk-Smoothies.jpg
credit to www.babble.com

okay tu je rasanya menu wajib bulan puasa kami :) macam nasi special-special, kalau ada buat buka puasa besar-besaran barulah buat istimewa. makan beramai-ramai kan. seronok sangat!

adios~
 
post signature

Share:

12 comments

  1. rumah sy, setiap hari dgn gulai rebung -_-'

    ReplyDelete
  2. Dah lama pulak rasanya tak makan tomyam...dapat idea ni nak masak apa esok2.. :)

    ReplyDelete
  3. sedapnya tomyam amy..kak ummul pun suka mkn tomyam ngn kailan ikan masin..kalau mkn kat kedai mesti order dua2 ni skali

    ReplyDelete
  4. budu memang sedap, sedapnya sama macam makan sambal belacan pedas pedas kurang belacan.

    Air soya tahun ni belum hirup lagi...entah mungkin dah mula rasa hilang selera pada air soya

    ReplyDelete
  5. lamanya tak makan tomyam.akak berbuka nasi x berapa sangat,selalu kembung dengan air

    ReplyDelete
  6. alaaaa... sweetnya dating2 kat dapur masak sesama... :)

    ReplyDelete
  7. Tomyam campur + Kailan ikan masin + Telur dadar + Sotong goreng tepung + Udang goreng kunyit + Sambal belacan + Ulam timun + Tembikai Laici = HEAVEN........!!

    *over* :p

    ReplyDelete
  8. Ok, semua makanan tu sedap..lagi2 tomyam tu...heheh..boleh bermangkuk2 orang kata..

    ReplyDelete
  9. Ok, semua makanan tu sedap..lagi2 tomyam tu...heheh..boleh bermangkuk2 orang kata..

    ReplyDelete
  10. Tengok pun terliur hehe.Suka berbuka dengan masakan minang. Sambal berlado, ayam masak berempah, masakan gulai ayam. Waahh rindunya masakan mak di kampung.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.