Hidup Dekat Asrama Best Ke?

3:27 p.m
rumah
layan Detective Conan Episod 68 
AMARAN. entri ni sangat panjang. tapi terima kasih kalau baca sampai habis. pengalaman. 
assalamualaikum and hello lads!
credit to www.calypsochronicles.com
korang pernah tak masa sekolah rendah or sekolah menengah, ada soalan esei yang suruh buat comparison antara sekolah harian dengan sekolah berasrama penuh?
aku ada.. and aku rasa tak logik *yeke* soalan tu dituju dekat student yang bersekolah harian. kami *masa tu aku form 3* manalah pernah merasa duduk asrama. macam mana nak tahu best ke tak.
okay, meh aku nyatakan kenapa best sangat duduk dekat asrama ni. 
1. Berdikari
.: Haha. ni confirm kena ada punya. yep, masa ni lah kita nak belajar basuh baju sendiri. masa ni lah nak bangun sendiri. masa ni nak hidup sendiri tanpa minta bantuan keluarga. masa ni nak bajet-bajet duit. 

credit to weblog.brownsfashion.com

kalau duduk mrsm makan free, 6 kali sehari. so tak ada masalah. *naik 8kg berat aku*

2. Hubungan Rapat

.: kalau dekat sekolah harian, kita jumpa kawan-kawan masa dekat sekolah je. tapi kalau duduk asrama ni, 24 jam kau menghadap dia. kitorang sampai bertukar-tukar baju kurung lagi.. 

orang lain boleh recognize kot tu bukan baju kau. hahahaha... and macam-macam aktiviti buat bersama. dekat mrsm selalu ada banyak program. selalunya ambil masa seminggu. so, ada seminggu tak banyak belajar pun. just aktiviti non stop.

3. Konsentrasi Lebih

.: ha, ni paling betul. bila dekat asrama ni, rasa jealous and menyampah kau makin banyak. sebab apa? tengok kiri, orang study. tengok kanan, orang study. tengok depan, orang study. semua orang study! 
credit to rabiscosdeumaleitora.blogspot.com

so, kita dengan penuh rasa geram, so, kita pun study gila-gila juga *jangan sampai jadi gila ye* 

kalau cikgu bagi homework buat dekat rumah *time cuti*, confirm aku tak buat. rumah tempat apa? tempat aku melepaskan dendam zzzzzzzzzzz...

so, nasihat aku untuk adik-adik. 

1. Study hard and study smart. 

study hard merujuk kepada subjek kira-kira. kalau tak study selalu, confirm susah nak jawab. 

study smart merujuk kepada subjek membaca. korang kalau nak hafal semua, memang matilah. so, cari jalan smart macam mana nak study subjek membaca ni. lagu ke, lukisan ke. 
ingat! kualiti belajar lagi penting dari kuantiti. biarlah orang lain study x berhenti pun. kalau masa tu kita rasa ada keinginan nak study, study sungguh-sungguh. study sambil dengar muzik ke. suka hati. asal ilmu masuk dalam kepala.

2. Enjoy your life!

jangan study je. ambillah masa hang out dengan kawan. join aktiviti yang ada dekat sekolah. 
credit to writingthoughtsblog.wordpress.com

bayangkan nanti bila reunion, orang duduk sibuk cerita xtvt korang buat dulu, korang senyap membisu. sebab korang x pernah join, asyik study je.

3. Jaga Diri

jangan rasa excited sangat. jangan gelak menggila. jagalah adab. kita x tahu apa yang ada di sekeliling. ni confirm ada. tapi ingatlah. jangan takut sangat, jangan berani sangat. baca ayat-ayat ALLAH banyak kali.

in shaa ALLAH kita terjaga. :) 

4. Nak Jadi Tokoh Pelajar? 

ini bukan aku. haha. tapi dari yang aku tengok, make sure kurikulum dengan kokurikulum setara. and rapatlah dengan cikgu-cikgu yang ada dekat situ. tapi tolonglah jangan jadi hipokrit semata-mata nak dapatkan gelaran ni ye.

nak jadi best student? just kumpul banyak-banyak A+. haha. simple as that. 
5. Call Parents
bagi yang ada parents tu, call okay! call!!! tanya khabar. korang dah la jauh di mata. dah lah doa ibu bapa penting. jangan sampai nama korang terpampang dekat hallway nak ke department-department cikgu sebab lupa call family. *kes ni ada dulu, banyak kot*

6. Solat Jangan Tinggal *for muslim only*

please... jangan abaikan solat. please... dapat solat berjemaah pun bagus juga lagi-lagi lelaki. please..solat sunat, andai ada masa terluang, buatlah. tengoklah apa jadi dekat korang nanti. reward yang ALLAH bagi memang indah :)

credit to draie.blogspot.com


bila lagi nak merasa duduk asrama? kalau ada peluang tu, cubalah dulu. bila dapat peluang macam ni, kita boleh cerita banyak dekat orang. sebab apa? sebab kita pernah bersekolah harian dan bersekolah asrama penuh.

p/s : kalau ada soalan nak tanya, boleh bertanya di sini. minta maaf pada yang x duduk asrama. i didn't mean to offend anybody. i'm so so sorry.
 
 
 
 
 
post signature

Share:

53 comments

  1. Ohhh...akak rindu zaman duk mrsm...memang best!! Tapi akk bukan kategori budak pandai pon..main byk...pernah keluar tanpa kebenaran pon anda..oppss!! Haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun rinduuuuu!! >.< saya pun bukannya pndai sangat.. kena study, baru nak pndai. hehehe...

      wah! saya pernah keluar tanpa kebenaran warden. tapi ckgu pun ikut fly. hahahaha..

      Delete
  2. kalau da masuk kolej nnt bukan dok asrama dah
    semua kne survive sndrik..

    sama laa mcm mama kaori. sbb tu Allah swt tentukan sy jdi cikgu
    sbb balasan buat jahat mse skola dlu..keh3 :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... memang kena survive sendiri.. xley terlalu bergantung pada orang lain sangat.

      wah, ye ke? hahaha... kalau macam tu, kena selalu baik la dengan ckgu2 XP

      saya pun teringin nak nak jadi cikgu.. tapi xtaulah apa rupa student2 nanti. haha

      Delete
  3. kak sal tak pernah sekolah asrama, bila dapat matrik kalut jugak sebab tak tau apa-apa.tapi merasa la pengalaman macam Amy cakap tu..huhu.

    akak tukar url blog lagi..huhuhu.dalam usaha menutup jejak yang tertinggal: blognisalpunya.blogspot.com nanti singgah ye.sorry dear bikin awak pening...huhuhu.harap faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... kan.. in shaa ALLAH semua akan merasa ^^,

      okay xpe! yang penting akak gtau.. xde la saya gelabah mencari. hee

      Delete
  4. zaman skola n dduk asrama best sgt! ini la yg membentuk SH jadi diri SH yg sekarang ni! im proud

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, ini membentuk diri saya juga. ^^,

      Delete
  5. okay cx rindu zmn asrama lima tahun sek menengah dulu. wahhh rindunya. ddk asramlah byk mgjr cx erti kedewasaan. acewah. hahahha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.... semuanya xkan nak mnx tlg kawan kan.. so, nak tak nak, buat sendiri. lagi2 kalau dapat asrama jauh. haha.

      Delete
  6. klu aku pun suka duduk asrama... berdiri di kaki sendiri la konon... pastu rindu mak.. uhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... rindu mak tu of kos... sebab kita dah terlalu bergantung pada mak kan..bila tiba2 buat sendiri, terkulat2 mula2..

      Delete
  7. Betul duduk asrama memang best.. bonding dia lagi terasa berbanding di sekolah dulu.. sekarang dah masuk universiti rindu kawan2 di asrama.. Tapi sebelum ni aku takut duduk asrama sebab sedara aku tu suka sangat bercerita tentang kisah hantu di asrama.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, bonding dia sangat2 terasa. ^^, aku pun rndu kawan2 asrama.

      hahahaha.. aku tahu sangat dah. sebab aku pun pernah kena dulu. tapi semua tempat ada hantu.. uniten tu pun ada. wakakaka.. kita x boleh lari..

      Delete
  8. Pernah merasa dua2. Memang ada beza. Seronok duk asrama sebab ada kawan macam2 ragam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. macam2 ragam betul. haha... 24 jam muka dia je la..

      Delete
  9. time sekola xpna duk asrama sebb bkn kategori bdk pandai.. soo time kat kolej je baru merasaii.. soo memang salu homesick je -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehehehe.... alololo... homesick erk? lama-lama biasa tak?

      Delete
  10. akak tak pernah duduk asrama. pernah semalam tidur asrama. lepas tu boleh pulak demam. adeii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, demam? serious? :O ni homesick ke apa? heeee... xpe, yang penting dapat merasai ^^,

      Delete
  11. bagus duduk asrama ni sebab boleh buat kita jadi berdisiplin. dari asrama jugak cik fafa belajar basuh baju sendiri guna tangan. cadar katil wajib selepas bangun kena tarik sampai cekang. ingat lagi, setiap hari dok bergayut dekat public phone call my mum (padahal bukan jauh sangat pun rumah,satu daerah ja). tapi serious, enjoy sangat masa dok asrama dulu. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep,semua tu memang kena basuh sendirilah.. hahaha. time dah masuk U je, suruh mesin basuhkan. hahaha. bergayut tu pun sama gak... tapi ada je member2 kol pakwes masing-masing..

      Delete
  12. minggu aktiviti !!! campak semua buku and enjoy ^^ hahahha tapi kalo dah form 5 jngan harap activity besh. bengkel menjawab soalan aje memanjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep!! saya x suka physical training.. kawan2 cakap PT tu penyeksaan terancang. hahahahaha...

      tu lah, kalau dah form 5, ckgu2 mesti nak kita fokus gila2 kan.

      Delete
  13. non-muslim pun ada sembahyang diorang jugak... berdoa jugak sebenarnya... hihi...
    tapi kaksha takde pengalaman duduk asrama.... dengan kawan sekolah pun dah lost contact, ada yang contact balik tapi kaksha sudah cannot go.... heee~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... saya merujuk yang solat sunat bagai tu... saya x berniat nak offend anybody. minta maaf.

      saya pun sama. saya ada habit suka shutting people out.

      Delete
  14. Ehh...samelaaaa..
    Kitorang (including akk ler tu) pun tukar2 baju kurung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kan!! pastu budak lelaki tanya, aku rasa ini bukan baju kau, kau pakai baju orang lain kan, tapi aku x sure sape pnya.. lol~

      Delete
  15. Dulu masa.skolah berat akak 46-47kg.
    Masa cuti spm naik 50kg.
    Bambam tau.
    Sekarang dah kering balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. tu lah, masa kat mrsm, ummi kata gemuknya saya. sampai x kenal sangat dah. sobs

      sekarang dah masuk u, kekeringan semula. sebab apa? sebab kena bajet duit nak beli itu ini. hahaha.

      Delete
  16. Betul.
    Kawan-kawan sume 'kaki study'.
    Akak.kaki tido.
    Dalam kelas pun tido.
    Lepas tu dapat no last dalam kelas (kelas ke-2)...padan mukaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a, saya pun tension. kalau kawan2 study, saya lagi malas nak study -.- so, saya pasang lagu kuat2, dengar kat earphone, and study sendirian. xnak pandang orang...

      alhamdulillah. :)

      Delete
  17. Zumal dulu sekolah harian jew. Pengalaman duk hostel masa kat u jew. Alhamdulillah dapat sesuaikan diri... Baru tahu macam mana hidup sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. baguslah kan kalau dapat sesuaikan diri ^^,

      Delete
  18. Cik Mimie Sekolah harian. masuk kolej duk dorm..ramai woo lam 8 ke 10 orang..best sgt2 da macam 1 family..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fusyoo.. ramai gak tu... saya kat mrsm dulu, cuma 8 orang je kot rasanya. alamak, lupa..

      Delete
  19. Akk merase sekolah asrama mase start kolej..adik2 sume asrama je dulu..
    Sbb akk mmg xsuke asrama...
    Bkn sbb xleh berdikari
    Sbb byk sgt org kate asrama ni berhantuuu
    Waaaaa tau la penakut akk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke.. hehehehhe... adalah hantu tapi xdelah mengacau pun. sape jmpa tu nasiblah. hehe :P

      Delete
  20. Zaman menuntut di uni adalah yg paling best.. bebas.. rasa dah dewasa je hehee.. Tapi klu result hancus siaplah.. bnyk pihak yg nak kena menjawab.. :D :D

    ReplyDelete
  21. teringat zaman asrama. Walaupun stay 2 tahun saja. tapi solat bab yang susah untuk ditinggalkan. sebab wajib berjemaah. kalau tak berjemaah dengan rotan warden. begitu juga mengaji al-quran

    ReplyDelete
  22. bab hantu? hantu pun takut dengan budak asrama

    ReplyDelete
  23. hehe..mana ada rasa offended.rasa seronok baca pengalaman orang.yelah, kita tak merasa sekolah asrama, so bila member-member pernah duduk asrama bercerita memang kita , nak tau

    ReplyDelete
  24. zaman duk sekolah asrama memang zaman paling best di alam semesta..!!
    masa tu lah kita mengasah ciri-ciri nakal dan degil di dalam diri... hahahahhaa... :p

    ReplyDelete
  25. pengalaman yang berharga yang mematangkan diri. pengalaman yg dibawa sampai ke universiti..dulu pernah dok asrama sekolah harian. bab tukar-tukar baju tu memang femes. haha

    ReplyDelete
  26. Kakak kalau study kat mrsm mesti kene duduk kat asrama ke wajib ke? Kalau tak nak duduk kat asrama boleh tak?sekiranya rumah dekat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe wajib dik. even rumah sebelah pun kena duduk asrama. unless ada pulang bermalam. masa tu boleh la awak balik rumah. tu pun 2 hari je

      Delete
    2. Saya nak masuk mrsm,tapi PT3 saya 5A je.kak mrsm tu utk belajar doktor kan?Dari kecil cita cita saya nak jadi doktor tapi saya dapat kelas 4kejuruteraan ,so lepas SPM nanti boleh tak saya belajar utk jadi doktor? Kelas kejuruteraan INI tak ada subjek biology. kimia,fizik&add math je yg ada,so lepas SPM nanti boleh tak saya belajar utk jadi doktor?

      Delete
    3. ooo, PT3 patutnya 8A kan? eh tak semestinya. akak ni skang amek bidang engineering ha even akak amek pure science kat mrsm dulu. kejuruteraaan ye? hmmm.. cubalah tanya pihak sekolah kalau diornag boleh consider awak untuk amek pure science. x pun amek kelas kejuruteraan tapi boleh tambah subjek biologi ke? akak dulu tambah akaun.

      sebab kalau lepas SPM nak amek medic, BIO wajib tau dik. kalau awak x amek bio, maybe awak dalam senarai bawah dia akan pilih. minta maaf akak cakap.

      Delete
    4. Oh ok kak,kalau tambah subjek BIO kene study sendiri kat tuition kan?

      Delete
    5. hmmm. ye la kot. sebab nak belajar kat kelas macam takut clash dengan subjek nya. gud luck ye dik. andai kata x dapat juga, jgn sdih2. ALLAH tau apa terbaik untuk kita.

      Delete
  27. Hmm OK kak. Nanti kat sekolah saya Tanya cikgu utk ambil subjek BIO.Terima kasih banyak² untuk penerangan kak yg jelas.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.