5 Tahun Pengalaman Sebagai Pelajar Arkitektur

Hidup Pelajar Arkitek

10:45 a.m
apartment
malas nak gerak. luls~

assalamualaikum and hello lads!


salam Jumaat semua. dah penghujung hari pun. tak sangka dah seminggu aku duduk dekat Uniten ni.

eh, wait? siapa pelajar arkitek ni sebenarnya? dekat Uniten ada bidang architecture ke? tak adalah. aku merujuk pada best friend aku yang kini sedang menuntut di UTM Skudai. dia memang kreatif, serious aku cakap.

tapi even nampak macam hidup diorang serba serbi best, banyak tekanan sepanjang menjadi pelajar Arkitek aku tengok. tak cukup tidurlah, kerja tak disukai oleh lecturer lah, studio terbakar lah, studio jadi tempat utama tidur mereka berbanding dengan bilik asrama yang sudah disediakan, tak cukup makan sampai gastrik.

http://41.media.tumblr.com/tumblr_marjdlnzkF1qbycdbo1_1280.jpg
credit to thingsorganizedneatly.tumblr.com

bukan mudah hidup jadi pelajar arkitek aku tengok. aku rasa aku sebagai pelajar kejuruteraan ni pun tak stress macam tu. hahaha. tapi yang syoknya bila diorang dapat merantau ke serata tempat. kawan aku dapat pergi Indonesia, pergi India, pergi serata Malaysia. sebab apa?

sebab nak cari inspirasi kot. aku pernah tengok drama tv Face Off. memang diorang akan dibawa ke satu tempat ni untuk cari idea untuk projek mereka yang seterusnya. engineering ada? mana ado! nak buat apa merantau kan. muahahaha.

bila projek dah settle, pelajar-pelajar arkitek ni akan buat exhibition. kadang-kadang nama tema diorang gempak-gempak. budak seni. budak kreatif. ada je lah ideanya. idea spontan pula tu.

credit to ithearchitecture.wordpress.com

macam aku cerita masa birthday aku. kawan aku lukiskan on the spot sambil kami bersembang dengan kawan lama aku. On the spot! kadang-kadang nampak mata dia sembam sebab tak cukup tidur. bila skype, nampak dia tak bermaya. but she seems happy sebab itu minat dia.


so apapun, aku nak ucap tahniah dekat bff aku, Hana sebab berjaya menghabiskan pengajian sebagai pelajar arkitek. and aku nak bagi nasihat sikit dekat adik-adik. pandai-pandailah pilih apa yang korang nak okay. bff aku hampir-hampir tolak tawaran jurusan arhitecture ni.


kalau itu memang apa yang korang nak, then pilih jalan tu. even stressed mana kerja dia, banyak assignments, tak cukup tidur sampai tak kenal malam siang, yang penting korang happy. aku happy ke tak? alhamdulillah, aku pun berjaya habiskan 5 tahun aku di uniten ni. hahaha.

aku tahu ada certain blogger pernah ambil jurusan architecture ni juga. sama ke pengalaman macam kawan aku ni? hehe. or completely different?

adios~
 
 
post signature

Share:

10 comments

  1. assalamualaikum
    macam dah lama sangat tak singgah sini =)

    betullah kan, kalau dah minat benda yang susah pun jadi senang
    kalau tak minat aje yang senang jadi susah =)
    nampak menarik aje hasil kerja dia
    semoga dia terus success

    ReplyDelete
  2. Sejak dari zaman saya pun mcm tulah trend pelajar arkitek termasuk interior dan yg berkaitan... studio dah mcm rumah. Org2 yg kental je boleh tahan jurusan tu kan.. apa pun, klu berjaya peluang pun luas.. :)

    ReplyDelete
  3. Wow, itu gambar kawan cik Amy dengan hasil kerja dia ke?
    Kalau ya, memang cantiklah.
    Hopefully, a better job will come to your friend.
    Hard work is rewarding!

    ReplyDelete
  4. Memang huru hara...haru biru hidup dorang nihhh..huhuhuhu..budak art design pun tak terkecuali..lebih kurang aje..

    ReplyDelete
  5. Kawan saya pun budak architecture juga. Seronok je tnegok dia banyak berjalan. Tapi, kesian bila tengok dia busy dan stress.

    ReplyDelete
  6. betul la tu . ada kawan tu memang banyak assignment . tiap malam mesti tidur lewat . tapi kalau tengok hasil seni diaorang memang cantik

    ReplyDelete
  7. Masa Cik mimie blaja dulu xde kos architecture..tapi budak2 kos AD (Art & Design) yang akan bersengkang mata sampai semua jadi panda.. mana assignment, mana exhibition..mcm2 la.. papepun, kalau kita minat insyaAllah sesusah mana pun pndangan org tp pada kita mudah je :) sebab kita minat...

    ReplyDelete
  8. betul lah tu amy. kalau dah minat, biarlah jd hape sekalipon, minat tetap minat! jyeahh~ hehehe

    ReplyDelete
  9. gambar minion tu mmg terbaik! hehe

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.