Kenapa Mandi Air Sejuk Lebih Menyihatkan Tubuh Badan?

Tubuh Lebih Sihat bila Mandi Air Sejuk

http://38.media.tumblr.com/63c80b52505a5b367bb39707a98af985/tumblr_my17juX4XA1r70utso1_500.gif

1:05 a.m (scheduled)
apartment
sembang-sembang dengan keluarga EFG



assalamualaikum and hello lads!

ha, aku nak tanya, kat sini berapa ramai yang suka mandi air sejuk? aku adalah salah seorang daripada kalangan ini. lagi-lagi bila balik kampung. pergh, air dia, sampai rasa tak nak keluar bilik mandi. hahahaha.

air panas tak ada kelebihan ke? ada je. tapi tubuh jadi lebih sihat kalau kita amalkan mandi air sejuk setiap pagi. aku tak suka mandi air panas. rasa macam tak segar. lagi-lagi kalau cuaca pagi memang dah serba serbi panas.

ha, ini antaranya kenapa mandi air sejuk lebih menyihatkan tubuh badan kita. cekidaut:

1. Menguatkan Sistem Imunisasi kita
2. Membersihkan Sistem Peredaran
3. Memantapkan Peredaran Darah
4. Membersihkan Organ dan Membekalkan Darah Baru
5. Mengurangkan Tekanan Darah
6. Mengecutkan Otot untuk Membuang segala Toksin
7. Menguatkan Sistem Saraf

credit to www.tumblr.com

ha, so apa lagi? cubalah try mandi air sejuk pula. best weyh. teringat mandi air terjun dekat Langkawi dulu. fuh, syiokknya..

okay tu je nak cakap. adios~
 
 
 
 
post signature

Tags:

Share:

14 comments

  1. aku di kalangan yg suka mandi air panas di waktu pagi yg sejuk,rasa taknak keluar bilik air

    ReplyDelete
  2. KG suka mndi air sejuk...kluboleh nak keluarkn segala organ dalaman cuci satu2 dgn air sejuk...bru la segar bugar g keja

    ReplyDelete
  3. Bayi pon elok mandi air sejuk ni amy, untuk kuatkan tulang... tp bayi yg dah umur 6 bln keatas ler...

    ReplyDelete
  4. Air sejuk menyegarkan.. mmg best.. :D

    ReplyDelete
  5. takde pilihan pun sebab rumah takde water heater..tapi kalau g hotel ke, automatik masuk mode mengada-ngada nak mandi air panas..haha

    ReplyDelete
  6. Kalau kat Malaysia memang mandi air sejuk je sebab takde water heater. Tapi sejak duduk Canada ni selalu mandi air panas je sebab air sejuk kat sini sejuk sangat. Macam ais. Masa first time sampai tak tahu nak buka air panas macam mana, mandi air sejuk. Habis ais terbentuk dekat rambut. Esoknya terus selsema dan demam. hahaha.

    ReplyDelete
  7. sy pon suka mndi air sejuk...xsuka pakai water heater...lepas mndi rasa segar bila guna air sejuk....bestttt

    ReplyDelete
  8. akak pun suka mandi air sejuk.. lagi sejuk lagi best.. lepas tu rasa freshhhhhhhhh

    ReplyDelete
  9. klu time pepanas mandi air sejuk mmg syiookkk..

    ReplyDelete
  10. Kalau mandi air panas, rasa macam melekit badan. Tak best! My Umie selalu sarankan akak-akak kak Gee utk mandikan bayi dorang dgn air sejuk. Menguatkan tulang katanya. ^_^

    ReplyDelete
  11. Kalau time hujan or sejuk giler pagi2 tu memang mndi air panas...hahaha..

    ReplyDelete
  12. cn mmg mandi air sejuk, elok tuk menguatkan tulang2 kita

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.