Kuasa Ping Entri

Ping Entri Blog

9:09 p.m
apartment
bosan

assalamualaikum and hello lads!

http://media.tumblr.com/tumblr_m7gwuhPLN71qgteon.jpg

esok ada kuiz! wish me luck. hehehe. susah pula tu subjeknya. PCI. process control and instrumentation. orang kata nak kerja, kalau budak elektrik tak tahu subjek PCI ni memang susah lah. tak hidup lah senang cerita.


tapi dalam sibuk kuiz esok, kena juga update entri. alang-alang dah update entri, berapa ramai antara kita yang suka ping entri masing-masing? ha, ping tu apa? ping tu macam share entri kita di media social yang lain lah.

macam dekat facebook ke dekat twitter ke atau mana-mana tempat yang korang rasa dapat menarik perhatian orang untuk baca kisah korang tu. tak nak ping? tak apa. kalau sesekali nak merasa dapat pageviews tinggi dekat blog boleh lah cuba ping di mana-mana.

dekat Facebook tu banyak je group blogger. macam-macam ada. search je blogger. confirm keluar. kat situlah tempat kita nak promote diri. dulu masa aku naif, aku bajet-bajet bila  buat entri best, ada orang nak baca. hahahaha.

tapi kalau sendiri tak ada usaha nak promote pun susah juga. sedangkan blogger terkenal pun ada ping entri mereka juga. baru-baru ni je aku dah start berjinak-jinak untuk ping entri dekat media social yang lain.

tak semestinya ping entri, orang akan datang singgah dan komen. orang rajin komen ni, ada cara lain juga untuk kita buat. unless korang jadi blogger yang cerita pasal selebriti sepanjang masa macam BeautifulNara. itu maybe dapat beratus komen.

credit to classroom.synonym.com

sayanglah kalau kita dah buat entri menarik. pasal masakan ke, pasal dunia ke, tapi kita tak dikenali orang. itu kalau siapa nak merasa jadi famous lah. kalau rasa nak blogger sendirian berhad tanpa diketahui oleh sesiapa, tak ada masalah. aku dulu pun macam tu juga. tak suka ramai tahu kewujudan blog ni. :)

adios~
 
 
post signature

Share:

9 comments

  1. Betul tu amy... segan tp kena ping gak! Hehe... gud luck for quiz!

    ReplyDelete
  2. Kaksha suka ramai2 tahu blog kaksha... tapi paling best bila CEO ZAKAT SELANGOR baca blog kaksha.... muahahahhaa gelabah jap.....

    Bila kita menulis, kekadang kita nak rasa dihargai... itu yang kaksha rasa :) tapi jarang gak ping blog.. hanya bila rajin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul.. rasa dihargai.. baru lah semangat nak up entry bagus2 lagi... :)

      *hebat tu CEO pun datang baca... tahniah..*

      Delete
  3. xdan ping pon. hny letak widget ping shj.....

    ReplyDelete
  4. Hahahaha..Cik Mimie jarang ping entry sebab...xnk orang yg Cik Mimiw kenal tahu blog Cik Mimie..hahaha

    ReplyDelete
  5. Dulu saya rajin juga ping bagai ni. Sekarang ni, apa yang ada sahajalah. Ada orang baca, okay je. Takde orang baca pun, okay je.

    ReplyDelete
  6. Kak ros tak pernah cuba ping lagi entry di fb.. Nanti nak ping juga la ..

    ReplyDelete
  7. Ping2 jngn tak ping.. rugi je tulis klu tak ping.. selagi boleh, ping je mana2 yg patut.. :) :)

    ReplyDelete
  8. Amy share la group mana Amy ping entri blog....?
    Akak rasa tak cukup lagi akak ping ni.. nak ping banyak2, nak lawan KC... hahahhaaa... :p

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.