9 Resepi Sarapan Sihat untuk Mengurangkan Berat Badan

Resepi Sihat untuk Mengurangkan Berat Badan

4:16 p.m
apartment
baru lepas bangun tidur

assalamualaikum and hello lads!

http://25.media.tumblr.com/148796cbcea38253d6cc2f41f655586d/tumblr_mxxtrt88xT1r7xljwo1_500.jpg

ha, memandangkan ini mengenai makanan, so aku schedule kan pada waktu malam. haha. takut tergoda tengok makanan. kesian pula. bulan Ramadhan ni orang kata senang nak kurangkan berat badan. tapi bila dah buka tu, macam monster pun ada. beli tu beli ni. haha. bukan main.



tapi kalini aku nak kongsi resepi sarapan sihat dahulu. atau maybe boleh buat pada waktu sahur kan. kalau rajin bangunlah bagi yang single mingle tu.

1. Roti Bakar Salmon



- 1 keping roti whole-wheat
- 1 1/2 sudu besar cream cheese
- 2 oz salmon (panggang)
- 1 ulas bawang merah
- 1 sudu besar kucai

Kalori: 360

2. Sayur Telur

 
-  1 sudu besar minyak zaitun
- 1 cawan cendawan (dipotong kecil)
- 2 cawan bayam
- 1 biji telur
- sos cili

panaskan kuali dengan separuh minyak zaitun yang disediakan tadi. goreng sementara cendawan dan bayam sehingga masak kemudian alihkan ke atas pinggan. Tuang minyak zaitun yang selebihnya ke dalam kuali. Goreng telur. Campurkan kesemuanya di dalam pinggan yang sama. Sos cili sebagai penambah rasa.

Kalori: 230

3. Telur Hancur Eggsadilla


- 1 biji telur + 1 putih telur
- 2 sudu besar lada hijau (dicincang halus)
- 2 sudu besar bawang merah (dipotong)
- 1 8 inci whole-wheat tortilla
- 1 oz cheese (dicincang)
- 2 sudu besar sos salsa / sos cili Thai

kalori: 330

4. Berry English Muffin


- 1 sudu besar peanut butter
- English muffin (berapa banyak ikut kemahuan)
- 1 sudu besar biji chia 
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 1/4 strawberi (dipotong)

Kalori: 330

5. Egg Muffin berserta Cottage Cheese dan buah


- 1 whole-wheat English muffin
- 1 biji telur (direbus dan dipotong)
- 1 cawan cottage cheese
- 1/2 biji buah limau gedang atau boleh ditukar dengan buah lain

Kalori: 357 

6. Tofu Scramble 


- 1 sudu teh minyak zaitun
- 4 oz tofu lembut, deraikan 
- 1/2 biji lada benggala, dipotong
- 2/3 cawan cendawan, dipotong halus
- 1 cawan bayam, dipotong
- 1 keping roti whole wheat
- 1 oz keju mozarella
- 1/2 sudu teh oregano
panaskan minyak di dalam kuali, kemudian goreng tofu dan sayur-sayuran tadi. masak selama 5-7 minit, kacau selalu. Hidangkan di atas roti sandwich tadi, berserta keju dan oregano.

Kalori: 328

7. Oatmeal bersama Pecans dan Beri


- 1 paket Original Quaker Oat
- 1 cawan susu tanpa lemak
- 2 sudu besar kacang Pecan
- 1/2 cawan raspberi
- 1/2 cawan bluberi

Kalori: 351

8. Puding Nasi Pistachio




- 1/2 cawan beras perang segera yang belum dimasak
-3/4 susu tanpa lemak
- 15 biji kacang pistachio
- 1 sudu besar gula perang
- 1/2 sudu besar serbuk kayu manis

Kalori: 302

9. Barli bersama kacang walnut dan maple syrup




- 3/4 cawan barli, direbus
- 1/2 cawan susu tanpa lemak
- 10 biji kacang walnut dipotong dua
- 1/2 sudu teh maple syrup

Kalori: 345

 
all credited to health magazine
 
post signature

Share:

19 comments

  1. Resepi no.2 mmg xlyn nmpk sebijik2 telonye tu... Cop resepi no4&7....;-)

    ReplyDelete
  2. wihhu... western sgt ni.. hihihii! terbaik!

    ReplyDelete
  3. wahhh...!! cantik gambar2nya.. terliur... :p
    tapi nak buat malasssssss... tahu nak makan je... kikikikikiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mapuunnn, samalah kita kak ain hahahah

      Delete
  4. Oatmeal bersama pecans dan beri..yg ni sedap dan kenyang..selalu buat guna buah yg ada je

    ReplyDelete
  5. pudi nasi tu kak eny nak try wat nankti mcm sedapppppp je.. org india selalu buat kan

    ReplyDelete
  6. amboi amboi terscroll makanan di siang hari..

    ReplyDelete
  7. pd akak no 2 tu je la yg senangnya... Nampak sikit melayu..
    resepi lain jenuh nak membeli bahan².

    ReplyDelete
  8. Roti bakar salmon..

    menyelerakan sangat..

    sayur telur..???

    tak suke telur goyang macam tu.. tak lalu makan.. sob sob

    ReplyDelete
  9. kenapa eggsadilla..?? hurmh.. wondering....

    ketat perut dengan menu sihat.. yeah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh ketat perut.longgarkan sikit heheh

      Delete
  10. Semua makanan tu nampak sihat sangat. eheheh

    ReplyDelete
  11. wahh sedap gilos!okay kak amy plis buatkan hahahaha

    ReplyDelete
  12. Mmm sempat ka nak buat? Menu nampak macam mudah

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.