#Cabaran20Hari | Amalan Berbalas Juadah di Bulan Puasa

Amalan Balas Juadah di Bulan Puasa

1:38 a.m
apartment
pagi nanti nak p karnival

assalamualaikum and hello lads!



apakah amalan balas juadah di bulan puasa ni? honestly, aku tak pernah terfikir pun. tapi kalau ikut family aku since kami semua duduk dekat-dekat, so makcik aku akan buat kuih. ummi aku buat lauk. makcik aku yang lain buat air. then, makan sama-sama semua.



adakah itu dikira amalan balas juadah? memang wujud ye? aku tak pernah dengar pula selama ni. seriously hahahahahaha.

oh, tapi kalau macam bab ada orang datang kasi makanan ada juga. adik-adik aku anak yatim kan. adalah yang sudi menghulurkan juadah berbuka kepada mereka. alhamdulillah. 

so, tak dapat nak buat entri panjang mengenai cabaran ini. adoi.

 
 
post signature

Share:

26 comments

  1. Kalau kt kampung lagi seronok..ada je makanan yg dihantar ke rumah..dia tak minta balas tapi kita balas letak makanan dlm bekas dia..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ye ke? bestnya. hahahahaha. sini adalah juga tapi bukan time puasa la. kiikiki

      Delete
  2. akak jarang-jarang mengalami...segan kalau tetiba hari tu kita tak masak apa sngt.tapi dah kata tradisi kena balas, bagi jelah apa ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... oh, memang orag tu kasi, kita kena balas on the spot eh?

      Delete
  3. ada la amalan ni, kampung dayah still lagi melakukan amalan berbalas juadah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak pindah duduk sebelah umah Dayah laaa...
      leh dapat ikan pekasam hari-hari tak...? kikikikii... :)

      Delete
    2. wah ye ke Dayah> bestnya... hahahahahaha... sini xdak dah..

      Delete
  4. bertukar juadah memang jadi amalan dah bulan puasa kot. tp BV yg puasa kat hostel nie slalu share2 makanan je. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. kat hostel mmg selalu buat macam tu kan ^^,

      Delete
  5. rmh dkt dgn suadara mara... Jadi klau ada lauk yg istemewa tu bahagi2 jgk..

    ReplyDelete
  6. Dulu, masa saya duduk kuarters .. amalan ni memang biasa .. lepas dah duduk kampung, selalunya tukar juadah kat surau .. bawa masing2 je.

    Skarang hidup keluarga sendiri di taman, kadang2 je buat sbb jiran selalu tak ada ... huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo. ada juga ye tukar dekat surau.. x tau pula pasal tu...

      Delete
  7. hai amy. boleh la dikira berbalas juadah juga. blog berwajah baru atau edit ja ni?

    ReplyDelete
  8. amalan ni agak asing bagi aku...he he

    lawa template yg baru.nampak lebih "cerah' kategori setiap entri

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ain suka yg lama.. tak peninggg sangat... :)

      Delete
    2. hahahaha. sama la. xtau pun ada amalan macam ni masa bulan puasa

      Delete
  9. wujud laa..hahah..bagi kat jiran2.. kalau kami kat johor panggil munjungan... tp dok kl ni xde dah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kunjungan tu dah dekat nak raya kan...?
      memang best arr... dapat ketupat rendang kuah kacang sambal sotong... perrrrgghh...!! :)

      Delete
    2. oh nama dia munjungan ye... ha'a rasanya kat kl macam xde...


      pergh kak ain. sedapnyaaa! lahai, tergoda lak

      Delete
  10. untung la kalau duduk dekat2 sedara-mara... dapat tukar2 juadah..
    yang penting perasaan seronok berkongsi tu kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. betul. seronok la juga :)

      Delete
  11. Kat kejiranan saya masih diamalkan lagi cuma sesama jiran je.. tu pun biasanya beli.. beli lebih buat jiran sekali.. dah biasa dah trend mcm tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo ye ke? bagus juga macam tu kan.. at least amalan masih diteruskan

      Delete
  12. teringat dulu dulu kan.. best tukar tukar lauk dan kuih hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe. eh, dulu dulu je ke ada kak eny?

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.