Cara Unsend Email di Gmail

Cara Unsend Email di Gmail

11:34 p.m
apartment
layan Hindustan

http://38.media.tumblr.com/61495f323d89a6d73f16c5d96964b8b6/tumblr_inline_mk2aqpm2oT1qz4rgp.png

assalamualaikum and hello lads! alhamdulillah, presentation final year project aku dah habis!! happynya. kurang sikit rasa beban di dada. okay, aku nak sambung ke tajuk kita. unsend email?? eh, boleh ke? ha, bagi yang tak tahu, sebenarnya Gmail sudah perkenalkan setting baru untuk kita unsend email yang telah kita hantar tau!


macam mana caranya? meh kita buat sama-sama.

1. Buka Gmail korang

2. Nampak tak ada simbol gear dekat belah kanan atas?

amy syeera


3. Cari Setting dan click. then, scroll ke bawah sampai jumpa Undo Send

amy syeera


4. Tick Enable Send. Dia akan beri korang masa. sama ada nak 5, 10, 20 saat cancellation atau  paling maksimum 30 saat. pilih ikut kepantasan korang dalam unsend sesuatu

amy syeera


5. Then scroll lagi ke bawah dan save setting

amy syeera


6. okay, dah settle. meh kita cuba try main dengan emel. aku cuba hantar emel merepek dekat email aku yang satu lagi. masa sibuk send, dia akan automatically keluar macam ni.

amy syeera


7. Masa dah undo, automatically, dia akan pop up balik emel yang supposed to be sent. maybe kita ada extra file yang belum di send. so, dapat selamatkan diri daripada kena send banyak kali. especially nak hantar resume ke kan. takkan hantar banyak kali pula. mahu dia buka yang tak complete punya je. haaa...

amy syeera



okay itu sahaja. selamat mencuba. senang kan!

adios~
 
 
post signature

Share:

6 comments

  1. Tak tahu pula pasal benda ni. Thanks for sharing this, Amy. Senang sikit nanti bila nak hantar email.

    ReplyDelete
  2. nice! tak tau pulak terlajak send email, boleh unsend! thanks share Amy..

    ReplyDelete
  3. hihi niceeee. harap ada lah lepas ni kalau nak unsend whatsapp, FB msg ke. hehehe

    ReplyDelete
  4. Boleh undo rupanya. Ingatkan tiada ampun kalau dah send

    ReplyDelete
  5. boleh plak gitu ekk... bagus ni.. ;)

    Thanks 4 sharing this...

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.