I Fine Thank You.. Love You .:MOVIE REVIEW:.

8:25 p.m
apartment
busy buat assignment

assalamualaikum and hello lads!

review filem i fine thank you love you

IMDb rating: 7.3/10
rating aku: 8/10
Genre: Romantic Comedy

ha, actually movie ni dah lama sangat dah ditayangkan. adalah dalam tahun 2014 tak silap aku. filem ini bukan filem Indonesia, Malaysia mahupun Hindustan okay. ini filem Thailand. alkisahnya member aku Mek yang perkenalkan aku dengan Filem I Fine, Thank You..Love You ni. dia kata filem ni sangat-sangat kelakar dan at the same time ada terselit nilai-nilai lain. 


apa cerita di sebalik filem yang bertajuk panjang ni? meh aku cerita di sini. 

ada seorang lelaki bernama Yim () yang hanya bekerja di sebuah kilang mesin apa aku tak pasti dan dia ada seorang girlfriend bernama Kaya. Yim ni keturunan Perancis dan Thailand tapi ayah dia tinggalkan dia masa dia masih dalam perut ibu dia rasanya. Si Kaya () pula berasal dari negara Jepun.

credit to sallysamsaiman.blogspot.com

kau bayangkan macam mana diorang interact? ya ALLAH, susah betul. pakai mata je. hahahaha. pakai body language. si Kaya ni kerja tempat sama. tapi sebab dia nak pergi lebih jauh, nak sambung bekerja di US, dia belajar bahasa Inggeris dengan seorang tutor ni. nama tutor tu adalah Pleng (). 

so, macam mana pula tutor Pleng boleh berkenalan dengan Yim? disebabkan Kaya tak dapat berbahasa Thai, dia minta tolong Pleng explain everything kepada Yim yang dia nak break up dengan lelaki tu.

credit to xemphimso.com

tiba-tiba si Yim pula nak belajar English. sebab dia nak ikut Kaya pergi oversea kerja sama since dia suka sangat dengan Kaya. dalam diam dia tak tahu Kaya dah lama tak ada perasaan apa-apa dekat dia. and oh, masa ni Kaya dah bekerja di syarikat lain dah.

dalam duduk belajar tu, macam-macam benda kelakar berlaku. serious. time ni aku rasa seronok sangat layan. belajar ABC, baca buku Cinderella, Yim ditegur oleh beberapa pelancong asing sampai dia kelu tak tahu nak cakap apa. Pleng paksa dia bercakap dengan 3 foreigners dalam satu malam event tu.

and oh dalam masa yang sama, si tutor Pleng ni ada suka dekat seorang lelaki. lelaki ni masuk belajar dalam kelas dia. bajet-bajet tak reti English padahal power gila. habis tu kenapa? lelaki tu minat dengan Pleng juga. sukalah Pleng sebab si idaman hati suka pada dia juga. tapi selama beberapa hari/minggu kenal, hati dia macam makin tak berkenan dengan lelaki tu. aik, kenapa pula? ha, nanti korang layan sendiri.

credit to www.wljack.com

lama kelamaan Yim jatuh hati pada Pleng. Pleng banyak ajar dia. Pleng kelakar. Even benda ni tak ada kaitan dengan dia, Pleng sanggup bersengkang mata cari idea untuk membantu Yim dapatkan interview tu.

so at the end, apa yang akan jadi? adakah Yim berjaya menambat hati Kaya semula? adakah Pleng dan Yim akan bersatu? Mampu ke Yim kuasai English dan berjaya bekerja di syarikat antarabangsa di oversea? ha, tu semua kena layan sendiri dalam I Fine Thank You...Love You okay :)

aku kasi 8/10 bintang. dia berjaya tunjuk yang walaupun kita bodoh mana, kalau kita ada usaha, kita boleh berjaya kuasai sesuatu dengan mudah. and cinta memang datang pada orang yang kita tak sangka. tapi ada certain part yang sangat gross. yekk. and ada certain part juga buat aku confuse. so, aku bagi 8 je bukan straight 10.

okay itu sahaja!

adios~

 
 
 
 
post signature

Share:

11 comments

  1. Dah lama nak tengok cerita ni, tapi tak berpeluang lagi.

    ReplyDelete
  2. kelakar gila kan! hihihi...sally tgk sampai 5 kali...sampai hafal dah ape dia buat :P

    ReplyDelete
  3. nak ending... hihihihihihih.... Kusyuk sngt baca review ni macam best je jalan citenya

    ReplyDelete
  4. dari tajuk pun dah nampak citer ni menarik..ala, macam best la pula baca review dari amy..kak wana rasa nak tengok jugakkkk!!!!!

    ReplyDelete
  5. Nanti nak tengok la cerita ni :)

    ReplyDelete
  6. Macam best. Kak Ros nak tengokla..

    ReplyDelete
  7. rating 8..akak suka gak tengok cerita Thai ni..hero dia biasanya cute!

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.