Buta Sementara Kerana Darah Tinggi

Buta Sementara Kerana Darah Tinggi

 
1:59 p.m
apartment
..
 
http://data.whicdn.com/images/25837921/tumblr_lx4e3kosSN1qzwaddo1_1280_large.jpg
 
assalamualaikum and hello lads!
 
ha, ingat tak previous post aku mengenai housemate aku yang tiba-tiba katanya dia tak nampak tu? ingat lagi? tak ingat? ha, korang kena baca entri sebelum dulu baru faham entri ini. 
 
alkisahnya Sabtu lepas, family housemate aku tu datang sebab nak pack barang dia kan. haritu pergi dengan keadaan segera. dengan segala IC card, dompet semua tak bawa. nasib baik dia ingat no kad pengenalan dia. kalau tak, macam mana nak isi details kan. 
 
masa aku tanya mak dia tu, mak dia kata dia kena darah tinggi. 200/100. aku tak pastilah pasal tinggi rendah punya value ni. tapi katanya memang tinggi. kalau lambat sikit dia sampai ke hospital, memang boleh meninggal. nauzubillahiminzalik. nasib baik dia kuat. 
 
masa sampai dekat hospital haritu pun, dia dah start shaking, dah start sakit kepala, dah start muntah, muka jadi bengkak, nasib baiklah dia tak kena strok. 
 
so, hati-hatilah kita para pelajar or yang masih muda ni. jaga pemakanan elok-elok. jaga kesihatan. selalukan bersenam. jangan terlampau stress. bahaya. housemate aku ada sejarah migrain juga.
 
so, berhati-hati kalau korang ada migrain. kita tak tahu apa akan jadi. ALLAH ada untuk tolong housemate aku tu. tapi matanya masih tak nampak. and dia masih di ICU. tapi ayahnya kata, darah dia dah turun sikit. alhamdulillah. 
 
moga-moga cepatlah sembuh housemate aku tu. baru 19 tahun. muda sangat tu. alahai. diuji dengan cara macam ni. moga-moga dia kuat tempuh dugaan.  
 

Simptom Darah Tinggi

 
Peringkat 1: Darah Pekat dan Gelap
Peringkat 2: Kerap Rasa Letih dan Mengantuk
Peringkat 3: Lemah Tenaga Batin atau Mati Pucuk
Peringkat 4: Kerap Sakit Kepala atau Migrain
Peringkat 5: Penglihatan Menjadi Kabur
Peringkat 6: Masalah Organ Dalam Seperti Buah Pinggang, Pengerasan Saluran Darah, dll
Peringkat 7: Strok dan Serangan Sakit Jantung


Cara Mengawal Tekanan Darah Tinggi


1. Kurangkan Berat Badan

2. Bersenam dengan Kerap

3. Kurangkan Pengambilan Garam

4. Jangan Merokok

5. Kurangkan Stress

6. Amalkan Diet yang Lebih Baik
 
  • Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan.
  • Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil.
  • Lebihkan serat (fiber) seperi grains, nasi perang, buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
  • Kawal kolesterol. Biasanya masalah tekanan darah tinggi, berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti makanan laut, organ-organ seperti paru-paru, kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
  • Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati.
  • Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein.
source: Kevin Zahri
 
 
 
 
post signature

Share:

10 comments

  1. darah tinggi kalau tidak dikawal memang bahaya dan boleh melibatkan nyawa...Akak doakan kawan amy tu semoga segera sembuh dan sihat sepenuhnya...In Shaa Allah, Amin...

    ReplyDelete
  2. asalam infor sihat terbaik boleh buat panduan untuk semua

    ReplyDelete
  3. infor kesihatan yang sangat bagus...mengantuk tanda2 h blood..mari amalkan gaya hidup sihat..

    ReplyDelete
  4. http://madey09.blogspot.my/
    kenalkan blog gua

    ReplyDelete
  5. mak akak ada darah tinggi..dan risiko mengandung untuk akk ada darah tinggi pon ada.. tp alhamdulillah..semuanya okey.. sebab kalau mak akak kena darah tinggi, adoi kesian..memang sakit tengkuk dia kata.. semoga kita semua diberi kesihatan yang baik2 je

    ReplyDelete
  6. tinggi bp dia ye..
    moga semuanya dimudahkan,

    ReplyDelete
  7. wah bagus tips tu.hope dijauhi lah dari sebarang penyakit. Risau sekarang ni dengan pemakanan..huhu

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.