Cubaan Philippe Petit Merentas World Trade Center Menggunakan Wayar

Philippe Petit Merentas World Trade Center Menggunakan Wayar Kabel

8:30 a.m
apartment
..

http://graphics8.nytimes.com/images/2008/07/24/arts/25wire-600.jpg 
 
assalamualaikum and hello lads!
people asks me why do you risk death? for me, this is life - Philippe Petit

apa khabar semua? ha, korang kenal tak siapa Philippe Petit ni? actually, baru semalam aku tahu mengenai seorang artis French yang mempunyai talent lain daripada orang lain ini. apa yang dia lakukan? meh kita layan cerita dia. 

Pilippe Petit dilahirkan pada 13 Ogos 1949. Dia adalah seorang high-wire artist. apa dia high-wire artist tu? tak pernah dengar pun kan. or maybe aku je yang tak pernah tahu pasal high-wire artist ni. ini contoh gambarnya.

credit to www.businessinsider.com

ha, apakah yang dia cuba lakukan sebenarnya? Philippe Petit cuba membuat satu attempt yang tak ada seorang pun berani lakukan. Dia cuba merentas World Trade Center dengan menggunakan wire sahaja!! isn't that insane??!! ya ALLAH, tegarnya lelaki ni.
the walk movie
credit to www.azquotes.com

World Trade Center yang sudah pun hancur kini berketinggian 1350kaki (400meter) dari atas tanah. Sambil berjalan di atas kabel seberat 450 pound (200kg), Petit akan memegang balancing pole yang beratnya memakan sebanyak 55 pound (25kg) dan sepanjang 26 kaki (8 meter). Lama jugalah nak berjalan kaki ke sana tu. ada dalam masa 45 minit. fuh, aku yang gayat ni takat baru tingkat 3 dah pening. inikan pula tinggi World Trade Center.

adakah dia berjaya? yes, dia berjaya menempa nama bilamana dia dapat merentasi World Trade Center pada tahun 1974, seawal pagi 7 Ogos. Pada minggu hadapannya, Petit menyambut hari jadinya yang ke-25. Tahniah Petit. 

nak tengok secara real live tak kisah hidup beliau?? jom kita layan trailer yang akan dilakonkan oleh Joseph Gordon Levitt ini. The Walk. 


 
 
 
post signature

Share:

7 comments

  1. 45 minutes on high wire ... mak aii pengsan akak..
    good story though

    ReplyDelete
  2. akak tgk trailer tu je dah pening..memang tak tahan kat tempat tinggi.

    ReplyDelete
  3. thanks share!sebab memang minat JGL!

    ReplyDelete
  4. Alahai. Saya ni kalau kat tempat tinggi pun, kaki dah goyang. Kalau buat macam ni, terus arwah agaknya.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.