Jangan Disebut pada Pasangan Tiada Anak

Perkara Yang tak Patut Disebut pada Pasangan Tiada Anak

 
http://40.media.tumblr.com/tumblr_m469ozNkaa1r6xhz5o1_500.jpg
 
10:45 p.m
apartment
..
 
assalamualaikum and hello lads!
 
kalau diikutkan, orang Malaysia ni memang peramah kan. sebab apa peramah? sebab suka berbasa-basi. tapi kadang-kadang sampai soalan yang ditanya tu menusuk ke dasar hati kita. tak kisahlah kita ni single ke dah kahwin ke duda ke bujang terlajak ke, pasti ada sahaja yang akan mengajukan soalan-soalan lagak kita ni seperti manusia tidak berperasaan. 
 
tapi kali ini aku cuma akan tunjuk sahaja perkara yang tak patut disebut di hadapan pasangan yang belum/tidak mempunyai anak.  ini berdasarkan artikel yang aku baca.

1. "Korang dah mencuba lagi ke belum?"


http://gifrific.com/wp-content/uploads/2013/08/Dwight-Schrute-Shakes-Head-and-Rolls-Eyes.gif 
 

2. "Seronoknya korang dapat tidur berdua/dapat habiskan masa berdua je/dapat bazirkan duit dekat benda yang korang nak"

 
reaction animated GIF 
 

3. "Nanti korang tahulah bila korang ada anak"

 
smh animated GIF 
 

4. "Yeah, enjoy lah korang punya marriage puas-puas, nanti bila dah anak, semuanya akan berubah"

 
win animated GIF 
 

5. "Kau rasa kau penat sekarang? Tunggu bila korang dah ada anak nanti"

 
zooey deschanel animated GIF 
 

6. "Untunglah korang masih berdua je."

 
awkward animated GIF 
 

7. "Korang takkan tahu nikmat cinta tu selagi korang tak dapat anak-anak"

 
sad animated GIF 
 

8.  "So, bila lah baru aku dapat tengok muka anak-anak korang ni?"


hair animated GIF
 

9. "Jangan sampai menyesal bila korang dah tua nanti."

 
http://media.tumblr.com/tumblr_lvlzc9QStE1qcvyp7.gif 
 

10. "Kawan-kawan kau ada anak masing-masing,  masa tu tak ada sesiapa dapat duduk lepak dengan kau."


http://cdn2.gurl.com/wp-content/uploads/2013/10/annoyed-gif1.gif 
 
mungkin ada reason kenapa mereka tidak mempunyai anak. mungkin sebab pernah keguguran, mungkin sebab masalah kesihatan, mungkin sememangnya tanggungjawab mereka sanga besar dalam karier masing-masing sampai takut tak terjaga anak-anak nanti. Takkanlah mereka kena explain dekat kita kan. 
 
 - credit to TheStir
 
post signature

Share:

10 comments

  1. antara dialog2 peramah rakyat malaysia... dlm drama pun ada... sampai kdg2 tanpa sedar boleh melukakan insan lain

    ReplyDelete
  2. yang no 10 tu paling x boleh blah.. fikir nak lepak2 je ke.. hehe

    ReplyDelete
  3. owhh.. amy..!! terima kasih kerana memahami diriku...
    wahhh.. gituuu.. hahahahahaa... :p


    Salam.. Haii.. Senarai pemenang telah diumumkan.. Jemput jenguk senarai pemenang ye..
    Senarai Pemenang ParodyMe : 1st Giveaway By Dramatic Uniq Please send alamat pos anda melalui email/whatsapp untuk terima hadiah ye... :) tQ.. :)

    ReplyDelete
  4. hm...tak sensitif org mcm ni..cuba ltkkkn diri kita dlm setiap keadaan org lain..pasti kita pun xsnggup nk kate begitu kn..

    ReplyDelete
  5. typical malaysian people kak , memg rasa nak bg pang je org cenggini . ptt bg laa kata positive tp suka sgt bg kata2 yg boleh bt org terasa lepas tu sindir2 . anak tu rezeki dri Allah ., dpt anak awal ke lambat ke atau xdek rezeki anak ke , tu semua ada hikmah nya kan kak :) sabor jelaa org jenis tu .

    ReplyDelete
  6. Orang-orang macam ni memang tak sensitif la kalau tanya benda-benda macam ni.

    ReplyDelete
  7. perghhh semua sentap-sentap belakaaa arghhh. suka expression dalam gambar2 tu. it is sooo good to express how annoying you are feel to them *apa ayat english aku ni haha*

    ReplyDelete
  8. yu.. btul tu... jgn ditanya .. sbb tu rhsia allah

    follow dan singgah disini dari g.a mimin adam :)

    ReplyDelete
  9. Sabar.sabar..sabar.. itu je kak Ros boleh buat.

    Memang ramai yang 'peramah' sangat....

    ReplyDelete
  10. Manusia ni hukum alamnya sensitif. Deep down. Sama kes dgn 'engkau bila nak kahwin?' Haha

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.