Kenapa Aku Single?

Kenapa Aku Single?

1:18 p.m
apartment
bosan

http://www.singleblackmale.org/wp-content/uploads/2013/10/singe-large.jpg

assalamualaikum and hello lads!


salam hari Sabtu semua. 

nak tanya, siapa sini single? sila angkat tangan.. haha. tak payah la jawab. kadang-kadang terasa seronok bila rasa single ni kan. rasa macam bebas. kau boleh pergi ke mana sahaja dengan member kau yang lain. kau tak payah fikir nak gaduh ke nak pujuk ke apa. kau tak payah nak bazirkan duit bayarkan makanan awek. 

tapi macam member aku cakap. bila kita tengok orang lain ada kekasih, ada yang dah kahwin, masa tu barulah terasa jealous berleluasa.  

kenapalah aku ni single lagi?

tak ada sesiapa nak suka dekat aku ke?

kat mana aku nak cari pakwe ni? macam mana kalau aku dah suka dia, tiba-tiba dia ada awek lain? 

ha, macam-macam dalam fikiran aku. hahahaha. kadang-kadang bila overthinking, kita jadi insecure dengan diri sendiri. 

aku ni tak lawa ke?

aku ni bukan wife material ke? 

aku ni kasar sangat ke dari luar sampai lelaki tak hadap pun?

aku ni selalu kena friendzone je. 

http://brokenheals.com/wp-content/uploads/2012/10/tumblr_m7d4h5fYSI1rb4v57o1_5001.jpg
credit to brokenheals.com

masa aku down gila-gila tu, aku pm member baik aku dekat telegram. dia je dengan sorang lagi adik kesayangan aku ni, KC tempat aku mengadu pasal self esteem aku. hahaha. and ini ayat dia keluarkan. 

"Lawa tu hanya lelaki je nampak. Ade setengah perempuan...tak lawa. Tapi pandangan mata lelaki dia sangat lawa.. ada setengah perempuan ni lawa sangat-sangat. Tapi ada lelaki, dia sangat biasa and tak ada apa yang menarik"  -LufiasNiki

ha panjang lagilah ayat pujukan member aku. tapi tak boleh nak bagitahu kat sini. hahaha. ini rahsia kami berdua. satu lagi, betul lah apa orang kata agaknya. kita yang belum jumpa jodoh maybe sebab kita belum bersedia. kita nak rasa bebas sebelum terikat dengan tanggungjawab sebagai seorang isteri kan. 

kadang-kadang aku rasa nak kahwin cepat, kadang-kadang rasa macam eii ngerinya bila dah kahwin. ramai orang kau kena fikir. dulu satu family je. sekarang dah jadi dua family. 

lepas tu lagi satu, ayat yang betul-betul buat aku terdiam. quote dia simple tapi aku faham. actually quote dia dalam bahasa inggeris, tapi aku melayukan eh.

orang yang nak bercinta tapi rasa insecure dengan diri sendiri ibarat orang yang nak kasi baju padahal dia tengah berbogel.

faham tak faham tak?? meh aku explain. 

sedangkan kau pun tak sayangkan diri sendiri, apatah lagi kau nak cuba sayang orang lain. 

sedangkan kau pun berbogel, inikan tiba-tiba kau nak kasi baju dekat orang lain. 

aku rasa maybe ALLAH tak kasi jodoh aku sampai lagi sebab aku belum mampu sayang diri sendiri. aku tak tahulah orang yang dah bercinta ni memang rasa dia perfect ke apa. i wish i know tapi aku takkan tanya. itu macam nak cari gaduh. haha. 

so buat masa ni, cubalah sayang diri sendiri dahulu dan perbaiki hubungan kita dengan ALLAH, keluarga dan kawan-kawan. mungkin, sekadar mungkin, masa dah kahwin, kita akan pergi jauh dari family ke, masa ni lah nak bermanja dengan keluarga. mana tahu bila kawan-kawan semua dah berkahwin, sibuk beranak, tak dapat pergi reunion, masa ni lah nak 'berjimba' dengan diorang. live your life to the fullest!

credit to imgfave.com

okay itu sahaja. ALLAH dah ciptakan kita sememangnya sempurna. bergantung pada kita sendiri pula untuk hargai apa yang ALLAH dah beri pada kita.

love yourself first and everything falls into line -someone

adios~

credit to www.buzzquotes.com


 
post signature

Share:

9 comments

  1. jodoh tu rahsia allah.
    teruskan usaha.
    insya allah berjumpa.
    berdoa.
    jangan lupaNya
    Tiada yang sempurna
    hatta bila sudah berumah tangga
    pasti ada kekurangan
    harap sabar dan tenang
    lambat atau cepat
    ianya sudah tercatat
    ingatlah
    janjinya
    amat pasti
    insya allah
    amin

    ReplyDelete
  2. Betul tu..Allah tahu yg terbaik utk hambanya. Dulu akak plan nak cari boyfriend n kawin umo 27tahun sbb xde boyfriend mcm org lain.Tup tup pergi konvo bawa tunang. Umo 24 dah kawin. Kwn yg bercinta bagai nak rak x kawin lg masa tu. Hehe

    ReplyDelete
  3. Takpelah, Amy. Apa salahnya kita jadi single kan :)

    ReplyDelete
  4. kena mandi bunga kot Amy..hoohohohoohohh :)
    Jodoh tiba bila tiba saatnya.....tunggu ya :)

    ReplyDelete
  5. gaaaaaaaaaaaaaaaa, baru je baca post kawan pasal isu ni jugak T_T

    ReplyDelete
  6. insyaalah akan jumpa jodoh one day ok! don't be sad :-)

    ReplyDelete
  7. tak apa.

    masih lagi ramai lagi lelaki melayu diluar sana.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.