Cara Buang Akaun Facebook Selepas Meninggal Dunia

 Cara Buang Akaun Facebook Selepas Meninggal Dunia

 
10:33 a.m
office
..
 
assalamualaikum and hello lads!
 
apa khabar semua? ha, alkisahnya semalam umi aku ada beritahu mengenai satu cara untuk kita wasiatkan akaun Facebook kita kepada sesiapa yang berkenaan andai kata kita telah meninggal dunia. Facebook ada bermacam-macam rahsia pasal diri kita kan. lagi-lagi gambar. tapi yang paling risaunya bila ada gambar tidak bertudung atau membuat perkara tidak sepatutnya dan di post pula pada Facebook, susah nak jawab dekat akhirat karang. 
 
jadi, apa caranya untuk buat tu? 
 
1. Buka Facebook Accout anda
 
 
 
2. Pergi pada Setting di bahagian hujung kanan akaun Facebook anda.
 
 

3. Klik Security di bawah General
 
 

4. Klik Legacy Contact
 
 

5. Tick Account Deletion

kiranya ni korang bagi kebenaran untuk remove korang punya Akaun Facebook serta merta selepas meninggal dunia. 
 
 
6. Add Friend

carilah mana-mana kawan yang korang nak kasi wasiat tu. and then done, request akan diterima oleh kawan anda. 
 
 
 
7. Mesej pada Kawan

kawan/keluarga akan menerima mesej seperti ini. akan ada satu link diberi. andai kata dia tak faham maksud legacy contact tu kan. terkejut. mana tahu takut spam je. 
 
 
 


Apa itu Legacy Contact di Facebook


. Membuat pesanan Pin Post di profile Facebook anda. 

pin post ni senanglah untuk orang baca dari hari ke hari yang lain. tak perlu ada yang mencari dah anda di lain masa. 

. Respons kepada Friend Request

kadang-kadang orang ni, memang ada juga yang masih lagi add friend request di Facebook. so, kawan/keluarga dibenarkan untuk approve ataupun delete sahaja request tersebut

. Update Gambar Profil dan Cover Photo

Apa yang tidak boleh kawan/ keluarga lakukan :

- Log Masuk pada Akaun Anda

- Membuang segala gambar/status yang sudah di post di gambar akaun Facebook anda.

- Membaca mesej anda

- Membuang semua kawan Facebook anda
 
post signature

Share:

7 comments

  1. wah..akak tak pernah tahu pun! thanks share Amy!!

    ReplyDelete
  2. oooo... boleh jgk gitu eehh..
    nak buat la nanti... :)

    ReplyDelete
  3. tq amy. nak try la nt ( ͡o ͜ʖ ͡o)

    ReplyDelete
  4. Nak Tanya. Accoun fb jika tak wasiat dan telah buat legacy nie akan delete permanently tak??

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.