Pengalaman Semasa Bergelar Pelajar SPM

 Pengalaman Menjawab SPM

 
12:39 a.m
rumah
...
 
 
assalamualaikum and hello lads!
 
aduhai. adik aku. dah seminggu lebih dia batuk. demam pula kadang-kadang surut, lepastu datang balik. risau jadinya. ummi aku lagilah risau. dengan musim peperiksaan lagi. nak ponteng karang, bila lagi dia nak ambil balik exam kan? so nak tak nak, kena kuatkan semangat untuk jawab periksa. in shaa ALLAH, mudah-mudahan dapatlah dia buat. 
 
tapi tu adik aku yang darjah 4. macam mana pula yang tingkatan 5? ha, SPM dia tahun ni. dah bermula pun semalam. kelmarin sempat berjumpa dengan kakak (ini panggilan kami kepada dia) di SMAP Kajang. sama sekolah dengan Dr Shikin. hehe. katanya tak rasa nervous apa pun. ha'a, dulu aku pun tak rasa nervous. masa pagi nak jawab SPM tu barulah rasa bergetar dada, rasa macam tak cukup lagi apa yang aku belajar. macam-macam lah.
 
tapi nak buat macam mana, memang tak sempat lah nak buat semua benda kan. masa ni hanya mampu berdoa dan berusaha menjawab sebaik mungkin je. aku tak berapa ingat apa yang berlaku masa jawab SPM dulu. 
 
tapi apa paling aku ingat bila aku menangis gila-gila lepas jawab kertas periksa BM. HAHAHAHA. lawak tak? -.- sebabnya dari dahulu lagi aku memang tak power BM. even mother language BM, aku tetap tak power BM. aku tak tahulah kenapa. aku pernah hampir fail tau masa test form 4 dulu. serious sedih. 
 
tapi alhamdulillah. masa SPM aku dapat A+. so adik-adik. kalau korang sama macam kes akak Amy ni, ha, in shaa ALLAH SPM korang dapat buat dengan sebaiknya. BM ni tips dia untuk karangan, korang pilih fakta sahaja. jangan buat cerita. ramai rasa cerita ni lagi membantu. padahal susah tau. sebab korang kena selitkan nilai-nilai murni. dan kena ada ending yang penuh pengajaran. bukan sekadar bercerita sahaja. dan itulah apa yang aku buat masa SPM. aku beranikan diri buat fakta. 

http://calibermag.org/wp-content/uploads/2013/12/tumblr_mplphdUndx1ro5ckgo1_500.jpg
 
tapi Biologi, kalau orang kasi RM2.6b kat aku pun, aku memang tetap akan tak suka Biologi. aku tak tahulah kenapa. dulu beria nak jadi doktor. lepas je habis exam Bio, okay, aku nak jadi engineer lah. nampak tak aku macam lalang bila pilih impian ni. HAHAHAHA. -.-
 
Add Maths paling aku suka. serious aku cakap. aku suka kira-kira yang complicated. aku tak rasa stress. tapi aku rasa seronok. sebab tu hakikatnya aku nak ambil kos Matematik bila masuk U nanti. tapi ramai kata takkan ke mana dengan impian tu, so aku kuburkan sahaja. hmm, tak apalah. aku pun dah habis ambil degree Electrical and Electronics Engineering. 
 
pernah tak, sepanjang korang study tu. ada SATU subjek ni buat korang rasa nak drop setiap kali habis test? aku ada. haha. apa dia? Prinsip Akaun. memang betul weyh. habis je jawab, aku rasa nak drop. habis je test, aku rasa give up. padahal ni kira-kira juga kan. 
 
tapi sebab aku nak kejar juga 10A tu. aku gigihkan untuk ambil Prinsip Akaun sampailah ke SPM. memang agak susah sikit. tapi alhamdulillah A juga.  

BI ni lagi senang bagi aku compare dengan BM. aku dulu banyak habiskan masa baca buku Chicken Soup tu. nampak macam lekeh tapi jujurnya buku tu banyak bagi idea untuk aku cambahkan lagi kata-kata hebat dalam karangan aku. 

akhir sekali. betul apa orang lain cakap. SPM ni adalah penentu masa hadapan kita. bila SPM kita bagus, nak apply scholarship senang je. nak dapatkan pilihan kos kita, senang je. nak ke oversea senang je. cuma bergantung dengan nasib juga. kalau kita berani dan berkeyakinan, kita akan dipilih. masing-masing dah ada takdir dia kan. yang penting kita mencuba. 

andai kata dapat SPM 4A je. tak apa dik. cuba je apply. mana tahu ada rezeki. tiba-tiba dapat pergi oversea. rezeki ada di mana-mana kan. jangan sampai kita menyesal sebab tak mencuba. nanti bila dah tua pun akan teringat-ingat. cuma jangan terlalu berharap sahaja okay. berdoa banyak-banyak pada ALLAH. :)

setakat ini sahaja nukilan aku. tak banyak mana pun pengalaman aku kan. tapi segala apa yang aku dah lakukan sepanjang belajar di MRSM, alhamdulillah aku menjadi salah seorang pelajar terbaik SPM 2009 di MRSM Kepala Batas dahulu. kalau aku boleh buat, korang juga boleh. !! 

oh, sikit je aku nak pesan dekat adik-adik SPM semua. tolong jangan stress sangat. kalau rasa tak boleh study, jangan study. main dulu ke. dengar muzik dulu ke. basuh baju ke. buat benda santai dahulu. jangan 24 jam baca buku. memang takkan masuk apa. betul aku cakap. ini pesanan aku dekat adik aku juga. 

tolonglah jaga kesihatan. baca buku baca juga, tidur tu PENTING. jangan sampai pengsan dekat depan dewan. benda ni memang terjadi tau. bukan dekat aku lah. sebab sesungguhnya aku hanya study ikut mood. orang ramai sangat study, aku malas nak study. HAHHAHA. sila jangan ikut perangai akak sorang ni. 

makan kismis atau makanan berkhasiat. solat hajat. minta maaf dekat mak ayah sebelum jawab exam. semoga ALLAH membantu kalian semua. :)

 
 
post signature

Share:

6 comments

  1. Terkenang semasa dulu.
    Untuk anak2 yang ambik SPM, all the best

    ReplyDelete
  2. hehe sama la kita suka addmath,,tp paling suka kimia ;D

    ReplyDelete
  3. nasihat yg berguna ni kpd anak2 murid abam yg ambik spm skrg ni,

    ReplyDelete
  4. heee. kita ada lain sikit. Lissa suka bio.. tak suka maths. paling allergic dengan add maths ! haha

    ReplyDelete
  5. Saya pula memang tak berapa ngam dengan Science subjects dan Add Math ni tapi pasal Mama saya suruh saya ambil aliran Science, memang gigihlah belajar. Kena banyak usaha sebab benda tu kita tak minat kan.

    Bila fikir balik sekarang, rasa macam nak lempang diri sendiri sebab tak belajar Add Math sungguh-sungguh masa sekolah dulu. Bila masuk U, ambil kelas Business Math baru faham segala benda Add Math yang belajar dulu. Rasa noob sangat.

    ReplyDelete
  6. bila baca ni.... hahaha dulu pernah sikit lagi nak fail Biology taw. tiba-tiba sekarang dah kos ni..... hmmm.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.