2016 - Amy Syeera

Saturday, December 31, 2016

Persediaan Kelengkapan Musim Sejuk Sebelum Ke Beijing

10:00:00 AM 2
Persediaan Kelengkapan Musim Sejuk Sebelum Ke Beijing
sejuknyaaaa masa dekat Beijing haritu. nasib baik semua kelengkapan aku dah siap sedia letak dalam beg Deuter tu. penting sangat barang-barang ni sebab kita ni orang yang biasa hidup dekat negara panas sentiasa. so, bila sejuk memang macam culture shock sikitlah. sedangkan orang yang dah biasa pun still menggeletar tak ingat dunia, ini lagi kita. kalau rasa air cond dekat bilik tu dah sejuk, ha, meh datang negara lain masa musim sejuk. aku balik Malaysia je terus selsema.

Related image

Barang Yang Perlu dibawa Semasa Travel Musim Sejuk

kalau sebelum ni aku pernah share pasal persediaan sebelum menunaikan umrah masa musim sejuk, kalini lain sedikit. dekat Madinah dengan Mekah agak berbeza sejuk dia. masih boleh tahan. so, barang tak bawa banyak tak apa. pakai jubah sahaja pun okay. kalau dekat Beijing ni pakai jubah je tak pakai apa-apa dekat dalam, memang hardcore.

Friday, December 30, 2016

Jenis-Jenis Manusia di dalam Bas Awam

10:30:00 AM 7
Jenis-Jenis Manusia di dalam Bas Awam
assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? dah ready ke nak menghadapi tahun baru 2017 ni? cepatnya masa berlalu kan. tak sangka aku dah nak masuk umur 25 tahun! apalah aku nak buat pula lepas ni. dari dulu aku memang susah nak buat peracangan sebab tiap kali buat je mesti tak jadi. asal buat je ada aral melintang. susah susah. 
 
Image result for public transport
 

5 Jenis Manusia di dalam Bas Awam


tapi yang pastinya macam tahun-tahun sebelum, aku masih belum memiliki kereta. hatta kereta kancil. am i pathetic? tak kan. hahaha. aku kalau diberi pilihan antara public transport atau kereta sendiri, aku lebih rela orang lain yang bawa daripada aku sendiri. tak tahulah. rasa macam tak confident pula nak bawa kereta atas jalan. takut jadi gelabah. tapi kalau motor tak apa. aku rasa macam nak bawa motor besar lah one day. motor kuasa tinggi tu. pergh. serious idaman aku sejak dulu.
 

Tuesday, December 27, 2016

Semoga Cinta Kita Berkekalan

12:34:00 PM 6
Semoga Cinta Kita Berkekalan
assalamualaikum and hello lads! korang kenal tak Arijit Singh? bagi sesiapa yang minat Hindustan akan tahu siapa Arijit Singh. sekarang ni most lagu yang best dengar datang dari suara beliau. memang sedap. serious. bagi aku kira sama taraf dengan Mithoon dengan Ankit Tiwari as well as Mohamad Irfan. 

Salamat Sarbjit Lyrics


Image result for love tumblr

masa duduk cari lagu terbaru Arijit Singh, aku terjumpa lagu ni. macam menarik pula lirik dia. korang layan sendiri okay. 

Friday, December 23, 2016

Hit The Road to BEIJING Day 1

4:00:00 PM 3
Hit The Road to BEIJING Day 1
assalamualaikum and hello lads! ni hao. alhamdulillah. Ahad lepas baru sahaja aku mendarat di tanah air tercinta, Malaysia tepat pada 12:36 tengah hari. penat memang penat. badan terkejut pun ada. dari panas ke sejuk ke panas semula. tapi experience tu memang takkan lupa sampai bila-bila. so dengan semangat yang membara, harini aku akan mula bercerita mengenai perjalanan kami ke Beijing. 

Pengakhiran Hidup

10:24:00 AM 0
Pengakhiran Hidup
assalamualaikum and hello lads! salam Jumaat semua. semoga semuanya dalam kesihatan yang baik. jangan lupa baca surah al-Kahf. okay, nak sambung kerja.

Pengakhiran Hidup



 

Wednesday, December 21, 2016

Keseronokan Aktiviti Di Port Dickson

10:30:00 PM 4
Keseronokan Aktiviti Di Port Dickson
pernah tak korang rasa Malaysia ni sebenarnya memang cantik? cuma bila kita dah dari kecil memang duduk di tanah air ni, kita macam terlepas pandang certain tempatkan. apatah lagi gunung-ganang, pantai-pantai di sini. rasa macam negara orang lebih lawa berbanding negara sendiri. well, maybe korang tak. bagi aku ya. tapi ada masanya bila dah travel ke negara orang, aku mula perasan Malaysia pun ada banyak tempat menarik juga. biasalah bila kita tetapkan dalam fikiran yang 'ala, setakat Terengganu tu, esok-esok pun boleh pergi.' hahaha. bayangkan Masjid Shah Alam pun aku tak pernah pergi sebab aku ni duduk Shah Alam. so, this time aku rasa sementara nak menunggu next travel destination aku tahun depan, aku nak explore pantai-pantai di Malaysia.

amysyeera

Keseronokkan Aktiviti Di Port Dickson


assalamualaikum and hello lads! Jom siapa nak ikut aku pergi bersantai? Boleh rehat-rehatkan badan dan minda. Asyik sibuk dengan kerja seharian saja, bosan sangat. Bahaya bila sentiasa stress ni walaupun kerja tu memang passion kita. Tak salah pun sekali sekala bercuti ke tempat menarik, lebih-lebih lagi tempat yang ada pantai dan permandangan yang cantik serta aktiviti yang menarik. Aku biasa kalau berjalan, aku lebih memilih tempat nature. Ada orang suka historical building. ada yang suka kesibukan kota. Sebab tu kalau tengok Pinterest aku, memang banyak gambar nature sahaja. Sambil merehatkan minda, boleh juga luangkan masa dengan anak-anak, orang tersayang dan kawan-kawan. Pergi sendiri pun tak salah apa. Jadi, apa kata jom pergi bercuti ke Port Dickson atau lebih dikenali dengan nama PD. Ha, siapa lagi yang tak tahu PD tu dekat mana? Tsk tsk tsk. PD tu terletak di Negeri Sembilan dan merupakan destinasi pelancongan yang telah lama terkenal di Malaysia. Mempunyai kawasan pantai yang cantik dan telah dibangunkan dengan pelbagai kemudahan pelancongan. Terdapat juga pelbagai pilihan penginapan yang selesa seperti hotel Port Dickson, resort, homestay, dan lain-lain lagi.

Hotel-Hotel di Port Dickson


Bagi korang yang berdekatan tu mungkin dah selalu dapat tengok pantai dan melakukan aktiviti yang menarik di sini tapi bagi korang yang rancang untuk bawa family bercuti dan lebih-lebih lagi yang datang dari jauh-jauh tu mestilah nak stay lama-lama sikit kan dekat sini. Pemilihan tempat penginapan juga pasti korang perlukan yang selesa dan mempunyai pelbagai kemudahan. Di sini terdapat banyak hotel yang sangat cantik dan unik seperti Grand Lexis Port Dickson, Avillian Hotel, Klana Beach Resort, Thistle Hotel dan lain-lain lagi. Apa yang menariknya, kebanyakkan penginapan di sini terletak betul-betul di tepi pantai dan di atas air. Haaa, pasti ia akan menjadi pengalaman percutian korang yang sangat menyeronokkan. Jadi, korang boleh buat pilihan mengikut bajet percutian korang.

Image result for port dickson beach tumblr

Kalau korang nak cuti berbulan madu atau perlukan tempat privacy yang menarik dan cantik, aku cadangkan korang stay dekat Grand Lexis Port Dickson kerana tempatnya sangat unik. Hotel ni juga, boleh dikatakan 5 Star hotel kerana ianya bersih, environment yang tenang, terdapat pelbagai kemudahan, view yang cantik, dan tempat yang selesa. Bagi korang yang baru first time ke sini pasti akan teruja. Di sini juga mempunyai banyak aktiviti yang korang boleh lakukan, antaranya ialah bermain mini segway, memanah, berbasikal, dan macam-macam lagi. Apa yang lebih menyeronokkan ialah korang boleh bermain swimming pool hanya di bilik korang saja. Jadi, dah tidak perlu malu untuk mandi di luar dan korang boleh menikmati masa berseorangan dengan tenang.

Pantai Teluk Kemang


Selain itu, korang juga boleh berkunjung  ke pantai Teluk Kemang di mana ia merupakan kawasan pantai Port Dickson yang paling popular. Keluasan pantai ni ialah kira-kira 1.6KM panjangnya dari Kemang Indah hingga ke Baitul Hilal. Bagi pengetahuan korang, pantai ni sentiasa menjadi tumpuan pelancong terutama di hujung minggu. Ramai yang datang untuk bermandi-manda, bersantai atau berkelah bersama keluarga dan kawan-kawan sambil bersantai menikmati pemandangan indah ditepi laut. Banyak kemudahan yang disediakan dekat sini seperti tandas, bilik mandi, surau, pondok rehat, gerai dan restoran. Korang juga boleh melakukan aktiviti yang menarik seperti bermain banana boat, kayak, jet ski, parasailing dan lain-lain lagi.

traveloka teluk kemang
credit to google

Blue Lagoon


Tambahan lagi, korang juga boleh pergi ke Blue Lagoon atau nama melayunya dikenali sebagai Tanjung Biru. Ia adalah sebuah pantai yang terpencil terletak berdekatan dengan Tanjung Tuan. Walaupun pengunjungnya tidak seramai seperti di pantai Teluk Kemang, namun Blue Lagoon juga adalah salah satu kawasan pantai Port Dickson yang menarik dan cantik. Korang boleh melakukan aktiviti menarik dan bersantai sambil menikmati permandangan pantai tanpa kesibukan pengunjung lain.  Ia juga berdekatan dengan Rumah Api Tanjung Tuan atau dikenali dengan Cape Rachado. Bagi korang yang cadang untuk bermalam di sini terdapat banyak pilihan hotel dan resort yang menarik boleh dipilih sebagai tempat penginapan percutian korang.


Ostrich Farm


traveloka ostrich farm

Siapa pernah main dengan burung unta?? Korang nak bermain dengan burung unta? Uish bestnya kalau dapat main even for once! Haaa, kalau nak, korang boleh singgah ke PD Ostrich Farm yang terletak tidak jauh dari pantai Teluk Kemang. Ia adalah salah satu tempat menarik yang harus dikunjungi jika korang bercuti ke PD. Selain melihat dan memberi makan burung unta, korang juga boleh menunggang dan berlumba dengan burung unta. Pasti ia akan menjadi pengalaman yang menarik untuk korang. Di PD Ostrich Farm juga terdapat haiwan lain seperti keldai, unta, kambing, arnab, angsa, ayam belanda, itik dan lain-lain lagi. Yang pastinya, kalau korang bawa anak-anak pasti mereka akan terhibur dan mendapat pengalaman baru setelah berkunjung ke sini. So,  have fun! Selamat bercuti and be safe. :)

Adios~



post signature

Monday, December 12, 2016

Doakan Perjalanan Kami

12:00:00 PM 5
Doakan Perjalanan Kami
assalamualaikum and hello lads! alhamdulillah, pejam celik pejam celik, dah masuk 1 tahun aku menunggu saat ini. plan nya dari tahun lepas dengan kawan kolej aku, Ana. sibuk aku mencari travel agency mana yang bagus. kena lah baca review banyak-banyak. kalau ramai suka and recommend, then baru aku bincang dengan kawan aku. 

Doakan Perjalanan Kami


Image result for travel tumblr

Saturday, December 10, 2016

SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE

10:06:00 AM 1
SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE
Baru-baru ini, Syahirah telah melancarkan koleksi wangian terbarunya di Malaysia – Syahirah Vitalis Eau De Cologne. Haruman yang memiliki keunikan tersendiri ini pasti membuatkan orang di sekeliling menoleh kepada anda, terpana sekaligus mencipta memori manis mengenai anda. Syahirah Vitalis Eau De Cologne merupakan haruman yang menjadikan anda wanita yang memiliki haruman tersendiri dan menyerlah berbanding wanita lain. Syahirah Vitalis Eau De Cologne disempurnakan dengan segala ciri-ciri hebat bagi memenuhi keperibadian wanita yang berkaliber, elegan dan glamor, menepati imejnya. Selepas diperkenalkan di Indonesia, ia telah berjaya menjadi haruman pilihan nombor satu yang mana kesemua haruman terpilih berdasarkan trend terkini daripada wangian berjenama antarabangsa. Sentuhan elegan dan glamornya juga bakal mendominasi pasaran di Malaysia.


SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE


Rangkaian Syahirah Vitalis Eau De Cologne mempunyai aroma tersendiri yang akan merangsang aura positif diri anda seperti esen sitrus, ia akan member kesegaran dan kecergasan agar anda sentiasa bersedia untuk menjalani aktiviti-aktiviti harian. Semestinya haruman ini akan membina keyakinan dan menyerlahkan daya penarik diri anda. Erti kata lain, wangian yang tepat menyempurnakan aura dalaman dan karakter seseorang wanita disamping meningkatkan keyakinan mereka untuk berinteraksi dengan orang di sekeliling serta mendorong orang lain untuk lebih mengenali mereka. Kesimpulannya, Syahirah Vitalis Eau De Cologne membantu melancarkan perjalanan kearah kejayaan dan hubungan sesame individu menerusi kuasa harumannya.

Friday, December 9, 2016

Tukar Kad ATM yang Terbaru

10:00:00 AM 3
Tukar Kad ATM yang Terbaru
assalamualaikum and hello lads! ini scheduled post. mengantuk sangat-sangat. tapi dah janji dengan diri nak buat entry at least sehari sekali. so here goes. siapa sini dah tukar semua kad bank? ha, kelam kabut semua pakat tukar kad bank kan. aku ni pun sebenarnya dalam kategori last minute juga. hahaha.

Tukar Kad Debit Bank Terbaru


Image result for bank card

kad CIMB dah settle bulan lepas. itupun ada masalah juga. aku dah pergi tukar, tapi dalam masa 24 jam, aku TAK KEY IN pin nombor yang dia kasi. last-last terpaksa tolak RM12 dari akaun CIMB untuk buat yang terbaru lagi sekali. adoi. tak memasal je amelia. nasib kau lah ambil ringan -.- ni kalau ummi aku tahu, mahu mengamuk. hehe. shhh... kad CIMB aku buat dekat KL Sentral je. tak ramai rupanya tahu ada CIMB dengan Maybank branch dekat situ. semua pakat ingat ATM dengan CDM sahaja. memang kecil pun tempatnya. staff yang jaga kaunter pun tak ramai. ada 2 kaunter je. so, bila dah ramai tu, sabar je la nak ye menunggu. 

Tuesday, December 6, 2016

Hi Tea di Haagen Dazs Nu Sentral

10:00:00 AM 3
Hi Tea di Haagen Dazs Nu Sentral
assalamualaikum and hello lads! Sabtu lepas aku keluar dengan member aku ke Amcorp Mall sebab dia ni peminat barangan antik. and dia kata setiap Sabtu Ahad ada ala-ala pasar karat dekat dalam Amcorp Mall. aku pun ikut je lah sebab honestly, aku rasa Amcorp Mall tu antara shopping mall yang tak hidup. tengok dari luar nampak macam elok je. tapi sejujurnya, masuk dalam memang rasa lemah je tengok. pasar karat bermula seawal jam 10 pagi. bagi korang yang memang barangan vintage, sesuai datang sini. aku tak berapa. so, aku follow sahaja ke mana kawan aku pergi.

Hi Tea di Haagen Dazs Nu Sentral


Image result for haagen dazs malaysia menu

then, petang tu barulah gerak ke Nu Sentral. dah lama dia janji nak belanja aku Haagen Dazs ni. adalah perjanjian antara kitorang. haha. ini first time aku merasa makan ais krim dekat Haagen Dazs. selalu tengok dari jauh je. memang sampai bilalah aku takkan masuk. nasib baik ada orang belanja. 

Monday, December 5, 2016

Permohonan BR1M 2017 Sudah Bermula

9:39:00 AM 4
Permohonan BR1M 2017 Sudah Bermula
Seperti apa yang telah dibentangkan dalam Bajet 2017, Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BRIM) untuk 2017 telah dinaikkan setinggi RM1200. Sesiapa yang layak menerima BRIM dan belum berdaftar, tarikh pendaftaran adalah pada 5 Disember 2016 hingga 31 Disember 2016.Untuk mendapat Borang Permohonan BRIM 2017 , sila klik link berikut : https://ebr1m.hasil.gov.my

Permohonan BR1M 2017

Syarat Kelayakan Permohonan BRIM 2017

Saturday, December 3, 2016

Cara Memilih Boots yang Betul

9:00:00 PM 3
Cara Memilih Boots yang Betul
bila aku sebut boots, kawan lelaki aku suka bayangkan boots PCK (Pua Chu Kang) warna kuning tu. kurang asam betul -.- memang saje mengusik aku. padahal diorang memang dah tahu aku pergi office je pakai boots. esok warna lain harini warna lain. hahahaha. aku tak boleh la tengok kedai-kedai jual boots ni. badan terus je berhenti and melencong masuk. then tengok harga, telan air liur, keluar balik. biasa sangat dah macam ni. memang mahallah, dah pergi masuk kedai Marks n Spencer, Charles n Keith, Zara. 

Image result for boots tumblr

Cara Memilih Boots yang Betul

dulu memang beli murah-murah punya je. tapi bila 1 kasut tu kau ends up pakai dekat mana-mana je, lama-lama rosak binasa lah. kasut murah memang tak tahan lama. sebab tu ayah aku suggest beli kasut mahal terus. kasut yang ada brand. betul juga. kalau aku duk beli murah yang dalam rm70, tapi asyik kena beli, alang-alang beli yang mahal je. 

boots ni ada macam-macam jenis. jangan sangka bila sebut boots je, korang bayang yang tumit tinggi. ada yang flat, ada yang medium, ada juga yang tinggi 5 inci. kalau teringin sangat nak pakai, aku cadangkan pakai yang flat dahulu. macam biker boots tu ke. aku ada 1 dari Marks n Spencer. memang selesa. memang nampak rugged la. sebab aku ada plan nak bawa motor kuasa tinggi tu. so, beli je boots dulu. muahahahah. then, bila dah selesa pakai boots flat, baru naikkan tumit dia sedikit demi sedikit. 

Image result for mark n spencer black ankle biker boot

selalu orang pandang rendah dengan boots. mereka rasa boots ni hanya sesuai dipakai dekat oversea sahaja. typical minded. kalau pakai yang berbulu-bulu tu lainlah. boots memang panas. boleh buat kaki berpeluh. tapi aku rasa aku pakai sneakers ke kasut sukan ke, sama juga peluhnya. so, it doesn't make any difference at all. bagi aku lah. haha.

Cara Berjalan Pakai Boots Tumit Tinggi


cara berjalan masa memakai boots agak berbeza dari berjalan guna kasut flat. kalau nak buat gaya sama, memang orang akan ketawa. sebab nampak awkward sangat jalan dia. kalau nak lebih nampak cara dia, boleh search dekat Youtube. 

Image result for how to walk in boots with heels

kita kalau jalan pakai sneakers or kasut flat, biasanya ada certain orang dia jalan seret je. and bahagian depan dulu yang bergerak. tapi bila pakai boots, kena start pergerakan dari belakang. dari tumit mencecah lantai dahulu, barulah depan follow sekali. okay, maybe mula-mula akan nampak complicated. tapi lama-lama dah pakai, biasa je. tak ada masalah pun. kalau susah, tak ada orang sanggup nak pakai apatah lagi berlari. yes, aku ni kerja duk mengejar bas dekat seberang. kadang-kadang bas dah sampai pun. so bila lari pakai boots ada tumit tu tak jadi masalah. hahaha. cuma haus je la kot.

semakin tinggi tumit, kita kena jalan makin slow. ini untuk beginners sahaja. sebab barulah rasa selesa and boleh faham cara macam mana nak berjalan pakai boots bertumit tinggi. tapi kasut tumit tinggi tak digalakkan sangat untuk pakai hari-hari. kalau boleh beli each boots with different height heels. aku baru beli 1 Zara chunky heels boots setinggi 4 inci. and this one is for special occasion only. sebab dia sangat tinggi. and aku tak suka tumit halus tu, macam tak confident je nak jalan stabil. haha. chunky heels is better kalau korang teringin sangat nak try sebab tapak dia memang besar.

Image result for zara chunky heel boots

tumit tinggi ni akan affect postur badan kita. bila sakit je, rehatkan kaki dulu. tapi jangan buka boots tu. nanti kaki jadi kembang, nak masukkan balik dalam kasut akan rasa lebih ketat. so, biar sahaja kaki berehat sambil tayangkan kasut gorgeous korang tu.

Saiz Boots yang Sesuai dengan Kita


aku tak galakkan beli online terus. sebab saiz kasut boots berbeza dengan saiz kasut biasa kita pakai. ini aku punya lah. aku biasa pakai kasut biasa (flat) yang saiznya 6/37. tapi bila pakai boots, kena pakai 1 saiz besar pula. lagi-lagi kalau korang suka boots yang tirus depan dia. so, sekarang kasut aku pakai semua bersaiz 7/38. 

Image result for  boots tumblr

sebenarnya banyak lagi kena belajar pasal boots ni. maybe next time okay. outfit apa yang sesuai dipakai bersama boots. or cara pakai seluar jeans dengan boots. di luar atau dalam nampak lebih kemas semua. setakat ini sahaja aku beri info. kalau ada sesiapa nak tambah, silakan komen di bawah.

adios~


post signature

Friday, December 2, 2016

Review Filem Dear Zindagi | Shah Rukh Khan & Alia Bhatt

10:00:00 AM 6
Review Filem Dear Zindagi | Shah Rukh Khan & Alia Bhatt
don't let your past blackmail your present and ruin your beautiful future. aku suka dengan quote ni. quote yang disebut oleh Dr Jehangir Khan dalam filem Dear Zindagi. maybe bila baca macam tu sahaja, tak ada membawa makna sangat. tapi bila sekali korang dah layan filem Dear Zindagi, quote tu memang deep sangat untuk aku. aku suka dengan filem ni. sebab apa? sebab salah satunya movie ni bukan genre romantik. sebaliknya lebih kepada drama. drama yang sangat berkaitan dengan kita. walaupun first impression bila korang dengar aku sebut drama, mesti rasa macam tak best kan. dah lah kena hadap 2 jam 30 minit. memang sanggup ke? haha. i can definitely say (in shaa ALLAH) cerita ini memang takkan buat korang bosan.

Image result for dear zindagi
Rating aku: 8/10

Review Filem Dear Zindagi

apa yang terlintas di fikiran korang bila aku sebut psychiatrist or psychologist? some of people akan cakap orang gila or ada masalah jiwa melampau je akan jumpa dengan golongan doktor ni ataupun diorang panggil dalam filem ni, BD a.k.a Brain Doctor. memang aku perasan ramai fikir macam ni. sebab tu tak semua berani jumpa dengan BD. sebab fikir pandangan orang dekat kita nanti jadi pelik. sama jugalah yang terjadi pada mulanya dengan Koko (Alia Bhatt). 

Wednesday, November 30, 2016

Jus Qalbi al-Ehsan MAHA di MAEPS Serdang 2016

8:16:00 AM 3
Jus Qalbi al-Ehsan MAHA di MAEPS Serdang 2016
1 Disember hingga 11 Disember 2016 merupakan pameran MAHA 2016. Apa yang menarik di MAHA 2016, MAEPS Serdang ini? Aku tak akan lepaskan peluang ke MAHA 2016 Booth D18, HALL C (International Hall) MAEPS, Serdang Selangor.

Image result for jus qalbi al ehsan

Jus Qalbi al-Ehsan MAHA di MAEPS Serdang 2016

Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia atau lebih dikenali sebagai MAHA 2016 kini kembali bersempena tepat pada cuti sekolah tahun ini. Pameran MAHA 2016 akan diadakan di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor mulai dari 1 Disember sehingga 11 Disember 2016. Pameran ini akan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tuesday, November 29, 2016

Dilema Pilih Antara Universiti atau Politeknik

9:00:00 PM 4
Dilema Pilih Antara Universiti atau Politeknik
ah stressnya! mana satu yang terbaik untuk aku ni?? kalau pilih ni, nanti jadi macam mana? kalau pilih tu, nanti ramai mengata pula! habis tu tak payah study langsung?

Image result for college life tumblr

Dilema Pilih Antara Universiti atau Politeknik


ha, bagi adik-adik yang baru sahaja habis SPM, some of us mesti akan ada masalah macam ni. universiti mana lah yang patut kita pilih kan. antara ipta dengan ipts, mana satu lagi bagus? politeknik pula macam mana? kalau salah pilih, nanti kerja macam mana pula? tak apa, jangan overthinking things. aku pun pernah berada dalam situasi sama juga. so, i'm gonna give some advice to you okay. and hopefully dapat membantu serba sedikit.

Beli Online Barangan Muslimah | Handsock

10:09:00 AM 4
Beli Online Barangan Muslimah | Handsock
assalamualaikum and hello lads! setelah sekian lama tak menulis. aku rasa macam asyik mungkir janji je, nak update hari-hari last minggu berganti minggu, 1 entry pun tak terbuat. busy sangat-sangat sejak dua menjak ini. dengan kerja di office. dengan nak travel lagi nanti. macam-macam dalam fikiran. 


Beli Handsock Murah Online

bila sebut pasal office, aku sangat menitikberatkan soal pemakaian. kami punya management dah bertukar dari pakaian formal kepada pakaian casual. so, bila dah dapat casual, memang sakanlah semua pakai jeans and tshirt sahaja. and sebagai perempuan, memang jadi habit akan cari lagi baju yang sesuai. tapi sekarang some of baju yang aku cari semuanya lengan pendek. bila dah jadi macam tu, memang handsock wajib cari juga lah kan. nampaknya dah lama aku tak pakai handsock sebab aku jarang sangat-sangat pakai baju kurung. 

Friday, November 25, 2016

Sanam Teri Kasam Movie

10:00:00 AM 4
Sanam Teri Kasam Movie
assalamualaikum and hello lads! ingat tak haritu aku ada share satu lirik lagu dari satu movie yang bernama Sanam Teri Kasam. tak silap aku, Sanam ni macam sayang kot. Kasam pula janji. filem ni dah lama ada dalam simpanan aku. cuma tak berkesempatan nak tengok. dari cover filem dia, aku ingatkan cerita tipikal Hindi. rupanya ada lah beza sikit. of course, kalau cerita Hindi ni, aku layan romantik punya sekali. and yes, filem ini bergenre romance. siapa minat romance, boleh layan sinopsis yang aku akan kongsikan dengan korang. 

Image result for sanam teri kasam
Rating IMDb : 7.4/10
Pelakon: Hashvardhan Rane, Mawra Hocane

Sanam Teri Kasam Movie Review


Sanam Teri Kasam mengisahkan tentang seorang gadis nerd yang masih lagi single sehingga ke dewasa. of course lah lumrah seorang perempuan, dia akan ada crush dekat someone, dan dia (Saru) tak terkecuali. masalahnya, dia tahu gadis skema macam dia takkan ada sesiapa yang berminat. yang menjadi tekanannya bila adik dia duk paksa dia kahwin. sebab parents diorang cakap, selagi si Saru tak kahwin, adik dia tak boleh kahwin. marah sangat adiknya. kesian si Saru. 

Thursday, November 24, 2016

Perempuan Mulakan Langkah Dahulu Ketika Mencari Jodoh?

4:00:00 PM 7
Perempuan Mulakan Langkah Dahulu Ketika Mencari Jodoh?
assalamualaikum and hello lads! kalini pasal cinta lagi. punyalah lama fikir nak buat entri pasal apa. sampai aku berselisih dengan someone yang aku tertarik untuk berkenalan. but then, idea ni muncul dalam kepala. haha. punyalah excited sangat nak menaip pasal entri ni, terus hilang niat di hati nak mulakan perkenalan.
Image result for find love tumblr

Bila Perempuan Mulakan Perkenalan Dahulu

sebelum aku bercerita lebih lanjut, aku nak tanya. siapa perempuan di sini yang pernah cuba mulakan langkah dahulu ketika ingin berkenalan dengan lelaki yang dia berkenan? ha, percaya atau tidak. aku adalah salah seorang dalam kategori tu.

Friday, November 11, 2016

Jualan Online Revolution Sale Lazada Sudah Bermula!

10:02:00 AM 3
Jualan Online Revolution Sale Lazada Sudah Bermula!
Lazada Membawa 1000 Jenama untuk Jualan dalam Talian Terbesar di Asia Tenggara
Lazada Malaysia menawarkan jenama terkemuka dengan tawaran yang hebat untuk rakyat Malaysia


Jualan Online Revolution Sale Lazada


MALAYSIA, 3 November 2016 – Lazada Malaysia membuka tirai kepada jualan dalam talian terbesar di Asia Tenggara, “Online Revolution” dengan penyertaan lebih daripada 1000 jenama dan 55 000 peniaga tempatan dan antarabangsa. Acara selama sebulan ini yang akan bermula dari 11 November 2016 hingga 14 Disember 2016 adalah jualan “Online Revolution” yang kelima semenjak pelancarannya pada 2012.

Wednesday, November 9, 2016

This I Promise You, My Love

10:00:00 AM 10
This I Promise You, My Love
assalamualaikum and hello lads! alkisahnya semalam sangat bosan, aku mencari satu movie Hindi yang dah lama aku download tapi tak berkesempatan nak tengok. sebab gaya macam tak best. and obviously I thought wrong. punyalah feeling layan sampai menangis. hahaha. ceritanya simple je. tapi air mata berjurai keluar. nanti aku kasi ulasan dekat next entry. jom layan salah satu lagu dalam movie Sanam Teri Kasam ni. 


Image result for die love tumblr

Sanam Teri Kasam

Tuesday, November 8, 2016

Jus Qalbi al-Ehsan Penawar Penyakit Kolestrol

10:00:00 AM 3
Jus Qalbi al-Ehsan Penawar Penyakit Kolestrol
assalamualaikum and hello lads! nak tahu tak, sejak dari 2 minggu lepas, aku asyik jatuh sakit je. aku ni memang antibiotik tak berapa kuat macam family aku. x sure lah kenapa. maklumlah, semua orang bukannya sama apa yang ada dalam tubuh badan dia kan. maksud aku, ada yang memberi reaksi berbeza. itu selebihnya kena tanya dekat doktor atau pakar perubatan yang lebih bertauliah. tapi ini badan aku. and well, i must say bulan ni aku asyik jatuh sakit. tapi aku bukan jenis manusia yang suka makan pil tu. lagi-lagi yang berwarna. urghh.. who invented those colorful medicines anyway? sorry, no offense.

Jus Qalbi al-Ehsan Menjadi Ubat Penawar Ketika Sakit


so, cari dan mencari alternatif lain, aku jumpa jus Qalbi al-Ehsan. ternyata lepas 2 minggu aku cuba, memang ada nampak kebaikan jus Qalbi ni. tapi sebelum tu, aku cerita dulu sakit yang aku alami. aku asyik demam tak berhenti. dengan rasa sesak nafas. maybe anxiety sebab depresseion. maybe juga penat. i don't know. so bila demam selsema batuk semua, aku jadi pening kepala pula. dugaan. and aku ni tak sure ada masalah penyakit kolestrol ataupun tak. tapi family aku ada sejarah tu. so, better safe than worry right. alang-alang aku dah sakit ni, aku amalkan Jus Qalbi untuk elakkan juga penyakit yang mungkin akan muncul. 


Thursday, November 3, 2016

Confident Goreng Keropok Lekor, Ini Padahnya

9:00:00 PM 8
Confident Goreng Keropok Lekor, Ini Padahnya
assalamualaikum and hello lads! siapa pernah goreng keropok lekor?? ha, siapa yang biasa goreng, memang tahulah keropok lekor ni ada macam-macam jenis. ada yang tak meletup bila goreng. ada yang masuk je dalam kuali, pop pop lah namanya. aku teringat yang suami kak Aisya pernah kena minyak panas gara-gara goreng keropok lekor tu. ada baca tak?

Image result for cooking tumblr

Muka Melecur Kena Minyak Panas


hehehe. alkisahnya haritu crush aku ada bagi keropok lekor dekat aku. dia kata yang dia kasi tu tak meletup. so, memang aku masak, tak ada apa-apa jadi pun. harini nak dijadikan cerita, anak saudara makcik aku (anak saudara belah suaminya), kasi kami keropok lekor. 

Lethal Weapon | New Crime Drama Series

3:00:00 PM 2
Lethal Weapon | New Crime Drama Series

assalamualaikum and hello lads! ha, sini aku nak tanya. siapa biasa layan cerita TV series macam CSI Miami, Chicago PD, Dexter and macam-macam lagi crime drama? aku sejak dari sekolah rendah dah layan cerita crime macam ni. sampaikan ada satu masa aku nak jadi ahli forensik. nak cari bukti untuk tangkap penjenayah. haha. tiba-tiba jadi tinggi cita-cita kan. last-last dari doktor jadi engineer pula sekarang. tak apalah. ALLAH lebih tahu kenapa aku tak memilih untuk menjadi doktor.

Lethal Weapon 2016 Drama


Image result for lethal weapon 2016

kalau korang biasa tengok drama macam ni, korang akan tahu almost crime dramas tak kelakar and serius sepanjang masa. sampailah aku jumpa satu drama baru yang bertajuk Lethal Weapon. korang faham tak maksud Lethal Weapon ni sebenarnya. orang tu macam expendables la. nothing can break or hurt them. 

Tuesday, November 1, 2016

Reunion 2nd batch MRSMKB di Majlis Perkahwinan Da'i Izzhar Nazri dan Ilyani

10:00:00 AM 4
Reunion 2nd batch MRSMKB di Majlis Perkahwinan Da'i Izzhar Nazri dan Ilyani
assalamualaikum and hello lads! harini dah awal bulan November pun kan. cepatnya masa berlalu. tak sangka dah nak masuk 7 bulan aku kerja di sini. banyak aku belajar. tapi tak tahulah nasib macam mana, dapat ke tak jadi permanent. ada rezeki, adalah. apapun, aku ucapkan good luck untuk korang yang masih mencari kerja. semoga dapat jumpa. 


Majlis Perkahwinan Da'i Izzhar Nazri dan Ilyani

okay, harini aku nak cerita pasal reunion kecil kami di majlis perkahwinan Da'i Izzhar Nazri dan Ilyani. kalau pernah baca entry aku yang dulu, Da'i Izzhar dan kami semua satu MRSM dulu di Kepala Batas. aku tak berapa rapat dengan dia. tapi kami bukanlah ramai mana pun. dalam 160++ orang sahaja. so, boleh tahu nama masing-masing. cuma tak rapat sahaja. 

Thursday, October 27, 2016

Tips Hilangkan Bosan dengan Games Online

4:30:00 PM 2
Tips Hilangkan Bosan dengan Games Online
seharian bekerja memang sangat penat dan meletihkan! sebab apa? sebab aku ni tiap-tiap minggu hadap kerja sama even datanya berlainan. maklumlah, pengguna network semua berbeza-beza kan. tapi ada masanya bila aku terlalu khusyuk buat semua kerja dalam satu dua hari sahaja, hari Rabu, Khamis Jumaat aku dah terus bosan tak ada benda nak dibuat. siapa pernah kena macam ni? aku pernah juga cuba buat slow-slow but it's not my kind of things to do anything slowly. 

Image result for playing games online tumblr

Main Games Online 

jadi, apa aku buat untuk menghilangkan bosan tu? aku buka satu website puzzles iaitu JSPuzzles. menarik juga tau puzzles online ni. memandangkan semua benda sekarang dah famous dengan game online sahaja. aku memang suka puzzles sebab melalui puzzles, aku dapat menguji kecekapan minda aku dalam sesuatu benda. yes, jangan ingat games simple macam ni tak mempengaruhi kehidupan kita tau. cuba JSPuzzles online jigsaw puzzles ni, baru korang tahu apa yang berubah dalam cara korang bertindak dengan sesuatu perkara.

Saturday, October 22, 2016

Filem Terbaru Shah Rukh Khan | Dear Zindagi

10:00:00 AM 6
Filem Terbaru Shah Rukh Khan | Dear Zindagi
pejam celik pejam celik, who knows dah berpuluh tahun Shah Rukh Khan berlakon kan. tengoklah sampai dah usia masuk ke angka 50an pun, dia masih bertenaga berlakon. aku rasa there's no one can replace him. and Aamir Khan cuz I like him as well. haha. and now! Shah Rukh Khan bakal beraksi dalam satu movie lagi yang bertajuk Dear Zindagi. 

Image result for dear zindagi

Dear Zindagi Filem Terbaru Shah Rukh Khan dan Alia Bhatt


assalamualaikum and hello lads! siapa yang excited nak tengok movie Dear Zindagi ni?  aku sebagai peminat cerita Hindustan of course lah tak sabar nak tunggu. tapi tapi tapi, yang aku a bit surprised bila pelakon wanita dia adalah Alia Bhatt. huh? I REALLY HOPE yang diorang bukannya lovers dalam movie ni. sebab apa? it's more like a daughter-father relationship to me between them. SRK dah berumur 50an kot. Alia baru je 20an. it's too weird. okay, maybe certain people yang tak tahu jurang umur diorang akan rasa biasa je. tapi bagi aku, it's just not. but yeah, we'll see what's going to happen. maybe diorang bertemu untuk tahu pasal kehidupan je ke?

Thursday, October 20, 2016

Membeli dengan Lebih Murah dan Bijak di ezbuy Malaysia

4:00:00 PM 3
Membeli dengan Lebih Murah dan Bijak di ezbuy Malaysia
setiap kali buka browser di laptop sahaja, tangan aku pasti gatal untuk search website shopping online. tak kisahlah apa sahaja. then, aku akan buat perbandingan sampailah aku puas hati dengan harga dan kualiti barang tu. agak complicated ke? nah, bagi aku, kalau benda tu nak pakai lama, kita kenalah bijak mencari juga. jangan beli punya mahal sekali pakai baru seminggu dah macam apa rupa dia. sekarang ni makin banyak pula website online shopping kan. semuanya memang semakin memudahkan kita. yang terbaru ni aku baru dapat tahu adalah ezbuy.my

apa itu ezbuy.my

tapi 1 benda je yang aku tak suka bila shopping online ni. postage dia sangat mahal! makin banyak barang beli, makin melampau lampau pula harga postage dia. sebab tu kadang-kadang aku macam berkira nak beli ke tak. satu benda yang membuatkan aku tertarik dengan ezbuy.my ni bilamana banyak mana barang yang kita beli pun di situ, harga postage tetap RM8.80! can you imagine that? hahaha. i'm quite surprised actually. kalau aku lama dah tahu pasal Ezbuy Malaysia ni, dah lama aku shopping sini saje. 

Tuesday, October 18, 2016

Rahsia Kekal Muda Walaupun Sudah Berusia 47 Tahun

10:00:00 AM 2
Rahsia Kekal Muda Walaupun Sudah Berusia 47 Tahun
percaya atau tidak, aku sedang membicarakan mengenai ummi aku sendiri. takkanlah aku pula yang berumur 47 tahun kan. walaupun jurang umur kami memang of courselah jauh bezanya, tetapi bila tiap kali keluar berjalan bersama-sama termasuklah adik-adik perempuan aku sekali, ramai menyangka ummi adalah kakak kami. haha. ada masanya kelakar juga. ada masa sedih pun iye. mana taknya, aku yang terasa sangat tua ataupun umi aku yang tampak terlalu muda? hahaha. jadi apa tips sampai umi aku mampu kekalkan kecantikan sehingga kini? assalamualaikum and hello lads! mari sama-sama baca salah satu tips yang umi aku amalkan supaya kekal muda sentiasa.


Rahsia Kekal Muda Walaupun Sudah Berusia 47 Tahun


untuk memastikan wajah sentiasa segar dan berseri memang memerlukan disiplin yang tinggi. selain makanan seperti pil atau madu untuk kesihatan dalaman, luaran juga perlu dititikberatkan. jadi apa rahsia nya? Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence dan juga Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream. ada banyak lagi. tetapi hanya dua ini sahaja aku akan cerita okay. aku pasti Olay sudah biasa didengari oleh semua orang. Olay antara salah satu produk yang ramai kalangan wanita percaya kan. bagi aku harga mahal tidak mengapa, asalkan bawa kesan yang bagus dan berpanjangan untuk kita. 

Monday, October 17, 2016

Graduan Menganggur, Adakah Salah Kami Sendiri?

4:00:00 PM 9
Graduan Menganggur, Adakah Salah Kami Sendiri?
assalamualaikum and hello lads! good morning everyone. as usual, setiap hari Isnin memang aku sibuk sedikit. mengumpul data dari semua vendor untuk buat trending. yes, that's all I can say. but so far, I like this job. well, not so much sebab aku tak dapat nak travel ke mana-mana. hahaha. aku suka kerja yang berjalan. nevertheless, macam orang cakap, bersyukur sahajalah. sekurang-kurangnya dah ada kerja kan.

Image result for jobs tumblr

Graduan Menganggur, Salah Siapa?


ye, aku bersyukur aku dah ada kerja buat sementara waktu. tapi aku ini masih di ambang tak ada kerja juga sebab bila-bila masa sahaja aku akan tamat kontrak di sini. agak sedih tak dapat sambung sebab CEO baru dah freeze all new hiring. what to do. maybe ada rezeki, maybe tak ada. so, in the meantime aku cuba juga mencari kerja di Jobstreet and everywhere yang mengiklankan job vacancy di Malaysia ini. 

Thursday, October 13, 2016

5 Perkara Aku Belajar Semasa Dibesarkan oleh Ibu Tunggalku

9:30:00 PM 6
5 Perkara Aku Belajar Semasa Dibesarkan oleh Ibu Tunggalku
Pernah tak rasa betapa susahnya hidup kita ni kadang-kadang? baru sahaja hendak merasai hidup penuh nikmat, tiba-tiba sahaja datang lagi ujian menimpa diri. mestilah semua pernah rasa kan. tapi kalini aku cuma nak fokuskan pada kehidupan seorang ibu tunggal sahaja. sebab apa? aku pernah melihat depan mata sendiri benda yang terjadi. kisah umi aku. aku tidak mahu menyentuh terlalu peribadi. sebab takut menangis pula. jadi, aku tuliskan apa yang aku rasai sahaja secara general. assamualaikum and hello lads! jom hayati seketika cerita aku ini. 

Image result for mother daughter islamic tumblr

Perkara Aku Belajar dari Seorang Ibu Tunggal


1. Belajar Berdikari

aku juga belajar untuk melakukan semua sendiri. aku rasa aku tak perlukan lelaki untuk selamatkan aku atau menjaga aku. aku tidak pasti kelak macam mana untuk aku bergantung harap pada suami nanti. aku belajar dari umi yang aku juga boleh hidup happy tanpa perlu bergantung pada seorang lelaki. aku juga tahu aku mampu untuk memasak, mengemas rumah, bekerja dan membesarkan anak-anak pada yang sama tanpa sebarang lelah dan rungutan.

Wednesday, October 12, 2016

Bibir Terkena Infection

10:00:00 AM 8
Bibir Terkena Infection
Asssalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? aku harap semuanya sihat sahaja sepanjang bulan ini In Shaa ALLAH. tapi apa pula jadi dengan aku. badan aku sihat alhamdulillah sahaja. cuma tiba-tiba satu insiden yang membawa kepada jangkitan pada bibir aku.

Image result for pain tumblr

Bibir Terkena Infection


alkisahnya aku ni rakus. disebabkan tekak terasa sangat haus, aku capai gelas plastik di atas meja and terus tuang air teh yang aku nampak depan mata. permukaan gelas memang dah terasa panas. tapi bila minum teguk terus, tak sangka pula PANAS gila. -.- dah masuk dalam mulut, terpaksa lah telan. habis bibir aku. luka jadinya sebab panas. tapi silap aku juga, bila dah panas, aku biarkan bibir aku macam tu je. 

Tuesday, October 11, 2016

Sambut Birthday di Bukit Nanas Forest Reserve Kuala Lumpur

4:00:00 PM 10
Sambut Birthday di Bukit Nanas Forest Reserve Kuala Lumpur
siapa sangka di tengah bandar kota yang sangat sesak dan penuh dengan bangunan pencakar langit, ada terselit satu kawasan hutan simpan. Pada mulanya aku pun tak tahu. tapi sejak join couchsurfing yang aku ceritakan pada korang sebelum ini, aku jadi tertarik nak tengok apalah keindahan yang ada di Malaysia ni especially Kuala Lumpur. aku rasa KL ni macam tak ada apa untuk ditengok. 
amysyeera

Bukit Nanas Forest Reserve Kuala Lumpur

hakikatnya, ada juga nature di bandar KL ini. memadangkan hari jadi aku jatuh pada hari Isnin, jadi Hana ingin sambut birthday aku pada hari Ahad. dan juga menyambut boyfriend nya Irfan yang baru sahaja dapat kerja. tahniah! awal perancangan cuma melepak makan di Hoagies Hauz je. tapi lepas tu tiba-tiba terus kami bertiga blur nak buat apa. nak tengok wayang, semua dah penuh. cerita best tak banyak pula tu. so, fikir punya fikir, Hana cadangkan untuk pergi ke KL Eco Forest Park sahaja. 


dari KL Sentral nak ke situ menaiki Uber cuma makan sebanyak RM4 sahaja! murahnya. cuma balik sahaja agak mahal. dalam RM9. sebab lalu jalan lain. so, kalau nak free rides for the first time, korang boleh pakai code promo ini > amyj438 .  tempatnya sangat dekat dengan bangunan Bursa Saham. apatah lagi KL Tower! kalau dah sampai KL Tower, boleh lah melepak di Bukit Nanas Forest Reserve tu seketika. 
menurut pakcik kaunter di situ, buat masa ini, nak masuk ke dalam Forest Park tadi adalah percuma! tapi lepas ni akan start dah bayar. aku tak tahulah berapa bayaran dia. sebab canopy walk tu pun baru sahaja dibina. maybe sebab tu dia mula buat admission fees. tak mahu cakap lebih, ini antara gambar yang diambil oleh aku, Hana dan juga Irfan (photographer sambilan).














perjalanan yang diambil di dalam tu cuma memakan masa selama 1 jam 30 minit sahaja. tak lama pun. bergantung pada stamina korang. haritu daki bukit sikit kami dah mengah. hahahaha. nampaknya lepas ni kena exercise. bagi aku, KL Eco Forest Park ni boleh la kalau nak berjalan saja-saja kalau bosan duduk di KL tu. kalau bawa anak-anak agak penat sikit. sebab nak naik ke canopy walk tu agak tinggi dan banyak kali. hahahaha. and kami pula datang waktu petang, adoi memang tak ada angin. panas sokmo. and jangan lupa bawa air. aku rasa macam sekejap je tapi haus dia jangan cakaplah. 
cadangan aku, kalau ada binatang ke burung-burung ke apa-apa lagi flora dan fauna yang lain, mesti lagi menarik tempat ni. kalau bayar pun, at least aku rasa worth it to go. maybe someday kot. who knows. 

 



 






okay itu sahaja dari aku. and aku dapat bunga dari bestfriend. dapat baju kurung special dari umi. aku suka sangat warna dia! nanti aku share ye :)
adios~
post signature