Winter Escapade | Alexandria

Mengembara ke Alexandria




6.00 a.m
Tiba Pyramids Hotel
sejuk tahap tak boleh berjalan...


assalamualaikum and hello lads!

alhamdulillah. selambat mana pun aku menulis (maaf), akhirnya dah masuk hari ketiga perjalanan aku di Mesir. tapi harini kami akan bergerak ke Iskandariah pula. atau nama kata lain dia, Alexandria. Alexandria ni terletak agak jauh dari Kaherah. dalam 3-4 jam perjalanan. so, kami kena bergerak awal. apatah lagi, kalau waktu kabus tebal, lagi susah nak gerak. sebab memang tak nampak apa. serious.


ini adalah plaza tol dia. aku harap bukan tentera punya. naya aku kena tangkap karang. adudu


so, waktu pagi kami macam biasa, sarapan dahulu pada pukul 6.00 pagi. hahahahaha. tak pernah seumur hidup aku makan pukul 6 pagi. tapi kalau ikut masa Malaysia pun, dah masuk tengah hari dah. so, tak ada masalah untuk perut menerima. lepas dah siap menunaikan hajat semua, baru kami bergerak naik bas. mak oi, suhu jangan cakap. sejuk sangat. dah pakai sweater, dah pakai bulus-bulus dekat leher, dah pakai glove, dah pakai boot tinggi paras betis pun sejuk lagi.



Beli Boot di Mesir


oh, SELINGAN seketika hehee. kalau peminat boot macam aku kan, better korang beli dekat sini je. murah weyhhhhh. aku beli boot tinggi aku tu kan, baru 150 Egypt Pound. kalau convert ke Malaysia, baru RM84! mana nak dapat boot tinggi dengan harga macam tu. ada tapi susah nak cari. sini berlambak ada. macam nak angkut dua boot je masa tu. seriously. tapi tamak lah pula. kat rumah dah ada 4 boot. haha. maaf, aku peminat boot tegar. sampaikan makcik aku pun berkenan and belikan sekali untuk dia. hehe.


tapi kalau korang antara peminat boot yang suka branded sahaja, aku minta maaf. tu kena pergi dekat shopping mall yang lebih hebat. so far, aku masih boleh pakai boot ini. :) and kedai ni dekat sahaja dengan Tiba Pyramids Hotel tu. nenek aku pun ambil kesempatan shopping di sana. habis macam kembar dah jadinya. beg sama, selipar pun sama dua-dua nenek aku ni hahaha.

- tutup cerita -

okay, so lepas dah masuk dalam bas, tidur. zzzz. aku ambil masa sikit sebab aku suka tengok pemandangan dekat luar. aku rela tak tidur. haha. kalau korang nak tahu, lebuh raya nak ke Alexandria ni STRAIGHT-JE-DON'T-BELOK-BELOK. aku rasa kalau aku bawa memang boleh mengantuk. bayangkan 4 jam jalan straight and lengang pula tu. hahaha. lama-lama tertidur juga.

8:58 pagi
Qariatul Asad
15 degree celcius


dalam 2 jam nak ke Alexandria, kami berhenti seketika di Mini Zoo Singa. wow, menarik juga tempat ni. nampak simple je. tak ada kena bayar pun. tapi kami semua cari tandas dulu. hahaha. actually, tandas dia tak payah bayar tapi disebabkan tak faham bahasa mereka, aku minta la duit 1 genaih dekat pakcik aku. hehe. serba salah pula. sebab ada seorang lelaki ni tunggu je depan toilet tu.

selain zoo, ada juga orang bakar roti. pergh, bayangkan sejuk-sejuk. confirm lapar punya. pakcik aku apalagi, order banyaklah roti. dia macam ala-ala roti paratha campur roti arab. kalau roti arab tebal kan. ni tak tebal. tapi rasa dia ye. seronok tengok diorang bakar roti. aku ada rakam video. hehe.





daripada kata ustaz 15 minit sahaja, sampai jadi 1 jam. haha. ustaz pun minum and makan sekali dekat situ. best jugalah. sambil jalan-jalan tengok binatang dekat situ. bukan ada harimau singa je sebenarnya. lain-lain pun ada. ostrich, anjing, and macam-macam lagi. anjing dia sangat besar! scary gulp.





tempat ni macam tempat terbiar. maybe sebab dia tepi highway kot. aku pun tak pasti. sebab masa kami pergi tu, tak ada orang pun datang ziarah tempat tu untuk tengok binatang-binatang yang ada.

ALEXANDRIA


9:57 a.m

kami bergerak semula ke destinasi yang dituju. macam biasa, memang jalan dia straight sahaja. sambil-sambil tu, ada lalu juga kawasan orang kaya. and macam aku cakap dulu, kawasan rumah orang kaya dia pun sama je. luar nya warna pasir. tapi dalam pergh, aku tak pastilah. confirm lawa gila kan. memang besar sangat. kalau korang pernah pergi Kayangan Heights, ha gitulah besar-besarnya rumah diorang.






10:30 a.m

alhamdulillah kami selamat sampai ke Alexandria. kalau korang nak tahu, Kaherah agak berbeza dengan Alexandria. betul. Cairo bangunannya memang tinggi, tapi bila masuk je Alexandria, wow, lagi tinggi bangunan dia. sikit pun aku tak nampak bangunan rendah. and shopping mall dia pun besar. bukanlah sampai 3-4 tingkat tapi dari jauh sahaja dah nampak. and bestnya!! diorang punya rumah menghadap laut Mediterranean. subhanallah. lawa sangat-sangat. aku terpegun sampai lama betul aku rakam video Laut Mediterranean.

alexandria

kami ada lalu juga University Alexandria sebelum menghala ke Istana King Farouk iaitu destinasi pertama kami di Alexandria. memang dekat sangat dengan laut. kalau stress sebab cinta ke sebab study ke, boleh lah ambil angin dekat situ. seronok. nampak luas sangat. sepanjang kami lalu tu memang laut aje semuanya. rasa macam nak mandi dekat situ pun ada. hahaha. dan dan. padahal suhu 15 degree masa tu.

Istana King Farouk


Destinasi pertama kami adalah Istana King Farouk. Subhanallah besar kawasan istananya. Istana agak jauh daripada entrance (of course). and aku rasa taman dia sahaja dah berapa ratus ekar makan. dari apa yang aku dengar, King Farouk lebih suka hunting dalam kawasan istananya. so kalau dia rasa nak memburu, dia akan suruh orang-orang bawahannya letak la dekat mana-mana binatang buruan untuk dia memburu.

Istana ini juga menghadap Laut Mediterranean. kami tak dapat masuk dalam istana. hanya boleh bergambar dari luar je. besar weyh. tak pastilah sekarang siapa yang duduk. kalau aku, memang idok ler nak duduk dekat istana. orang berapa kerat je, rumah bukan main besar. aku ni dah la penakut. haahahaha.

alexandria

alexandria
kami bersama Agen Mantop Travel and Tours

alexandria
Nenek aku dan Nenek Roziah :)

alexandria

alexandria
Badan tak dapat masuk, tangan pun jadilah


alexandria

alexandria




Syahir, Maisarah dan Alia

nampak tu Laut Mediterranean di belakang? hehe



klik ke new tab untuk tumbesaran

Library University Alexandria

12:30 p.m

kami pun bergerak ke Library University Alexandria. Library ni ideanya datang dari Suzanne Mubarak (wife of former Egyptian President Hosni Mubarak) kerana dia sangat suka membaca. reka bentuk library dia sangat-sangat unik. nampak macam kecil tapi besar juga rupanya. kami berhenti seketika sahaja kerana perlu bergerak ke tempat lain.



tengok ni. betul-betul bersebelahan dengan Faculty of Commerce Alexandria University



di bahagian dalam universiti

ops. nampak bas kuning tu? bas kami sudah menunggu.

aku sebenarnya dah plan nak jumpa dengan kawan sekolah rendah aku dekat situ, Iman, sebab dia sedang belajar di Universiti Alexandria tu. tapi malangnya aku tak ada internet untuk bagitahu kami dah sampai di sana and aku hanya bergantung dengan wifi library. so, tak ada jodoh. tak apalah, nanti jumpalah kita dekat kampung ye. haha.

and oh, macam aku cakap. aku menggunakan wifi library sahaja. tahu tak, sebesar-besar library dia, wifi memang kuat. wow. seronok aku online sekejap dekat situ. pakcik-pakcik and makcik aku masuk dalam library sekejap sebab nak ke toilet.

 

rupanya agak susah nak masuk pakcik aku kata. dia punya scan tu macam kita nak masuk airport. strict gila. ingatkan lama menunggu orang dekat toilet. rupanya lama dekat situ. setakat ni, aku tak jumpa lagi library macam tu.

and actually, aku tak dapat masuk mula-mula sebab guard dia ingat aku ni stranger dari mana entah. bila cakap kami tourist dari Malaysia, terus dia bagi masuk. ler, nasib baik Mak Su ada, kalau tak, tak dapat aku nak tengok apa ada dekat area library tu. masa tu, terjumpa dengan family Ahmed (tourist guide kami). tak sangka. haha. sempatlah bergambar sekeping dua. tapi gambar ada dekat pakcik aku.

Kubu Sultan Qaitbay

13:20 p.m

http://data.whicdn.com/images/150391810/large.jpg

kami sampai pula di Kubu Sultan Qaitbay. simple sahaja kubunya. tapi tak masuk pun. bergambar dekat luar sahaja. and sempatlah pakcik-pakcik and makcik-makcik aku shopping fridge magnet and seangkatan dengannya. ha, makcik aku punya main gelak aku bawa mafla bulus-bulus, last-last dia pun beli pashmina satu sebab sejuk sangat :P

maaf sangat-sangat. nama yang aku letak dalam gambar silap. rupanya nama ejaan bagi tempat tersebut adalah Qaitbay. 

http://www.stephanecompoint.com/pict_md_dnBdYHFnYWU1Ozk@OD8oYH53YGJicCs4bXtgaTNnbG5WT0QMVEdcREpfS0wDHhsaFkJESkYIBAQNDQgVS15K.jpg

aku tengok dekat area sini lagi ramai orang datingnya ha. uih. ada juga yang memancing. panjang laluan dia. tapi kami hanya duduk dekat situ je. sebab dekat sini pun tak boleh lama. masing-masing dah lapar.






sambil tu sempat pula pakcik aku mengusik seorang budak kecil yang jual gula-gula kapas tu. haha. habis dibawa ke sana sini menjual. tengok je budak kecil tu. haahaha. last-last pakcik aku nak bayar pakai duit Malaysia, tapi dia tak nak. dia ingat duit Malaysia tu duit tipu. hehe. maybe sebab dia tak pernah nampak kan. padahal duit kita lagi mahal dari duit dia. RM1 kita dia dah boleh dapat berapa. kalau bagi 1EP dia, kita baru RM0.56. tak apalah. kesian punya pasal, cousins aku dapat seorang satu gula-gula. 




13:40 p.m

Sabrin Fish


alhamdulillah, sampai di destinasi yang paling dinanti. haha. betul. dah lapar sangat ni. berhenti je bas, terus semua naik ke atas untuk menjamu selera. and macam biasa, kalau nak ke mana-mana, bawa sahaja botol mineral bersama. sebab airnya mahal.



and paling best dekat Sabrin Fish ni, ikan dia besar!!!! puas makan sorang satu. agak masin sikit luarnya. tapi dalamnya lahai, aku jatuh cinta hahaha. nenek aku pun makan dengan penuh semangat. then, dapat pula udang. memang banyaklah aku makannya ha. cuma sos dia, a bit masam so aku tak sentuh langsung.






persekitaran dia agak sempit kalau kami dah masuk beramai-ramai ni. tapi tak apa. masih lagi boleh makan dengan selesa. and tempat dia nampak bersih. and kat sini toilet ada air.

sambil-sambil makan, kami ternampak ada gerai buah-buahan dekat sebelah Sabrin Fish ni. wow, buah-buah dekat area Mesir ni kan besar-besar belaka. and murah harganya. kalau nak beli Strawberry dekat Malaysia macam berkira sangat kan. dekat sini, masing-masing lebih 2kg beli. buah delima pun besar. buah pisang. macam-macamlah. nenek aku pun membeli sama. rugi kalau tak beli. manis sangat.


manis oi sampai rasa nak bawa balik Malaysia kasi adik aku.







and oh, paling kelakar bila sementara menanti pakcik bas habis makankan, pakcik aku minta cobbler depan kedai makan tadi untuk bersihkan kasut dia. last-last daripada dia sorang, habis semua lelaki ikut sama kilatkan kasut. hahaha. untung pakcik tu. murah rezeki dia. haha. masing-masing bukan main kerumun macam tengok acrobatic show pula.






paling kesian bila agen Mantop dah kilat-kilat kasutnya, cousin aku terpijak kasut dia. haha. sabar je lah. nasib baik agen tu pandai melayan cousin aku tu. 

15:30 p.m

Masjid Mursi Abdul Abbas


masjid ni ada dua. satu macam agak ditinggalkan. and satu lagi rasmi punya. kami masuk yang masjid lama. sebab nak cepat. masjid lama ni agak usang tapi masih lawa. and seperti biasa, dekat tempat kasut ada yang menjaga. kejap lagi nak balik adalah yang minta duit tu. kalau ada duit, bagi je. kalau tak ada, senyum sahaja and keluar cepat-cepat. memang akan ada yang mengekor dari belakang. aku kadang-kadang tak sampai hati tapi aku tak tukar lagi duit Malaysia and diorang tak nak pula.



belah perempuan punya tempat solat agak bahaya untuk nenek-nenek sebab tinggi sangat and pendek-pendek tangganya. aku pun gayat. serious. nasib baiklah nenek-nenek aku mampu. alhamdulillah.

Makam Nabi Daniel dan Luqmanul Hakim
16:20

masa kami lalu jalan nak ke Makam Nabi Daniel dan Luqmanul Hakim kan, ada pergaduhan besar berlaku di tepi jalan. masha ALLAH ngerinya aku tengok. bergaduh besar sebab melibatkan ramai orang. aku rasa maybe yang bertekak dua orang je. tapi last-last merebak pula. sampai berkejaran semua. aku takut dah nak turun masa tu. sini kan memang kalau nak gaduh, tak fikir apa. gaduh juga dekat tengah jalan ke, tepi laut ke. selagi tak settle, selagi tu diorang takkan bergerak.





tempat yang kami akan pergi ni agak terpencil. jadi, kami perlu berjalan kaki sahaja untuk ke sana. sepanjang laluan, ada juga pasar-pasar di situ. ada jual buku, jual kaset, jual pakaian dalam dan sebagainya. seronok tengok. pakcik aku pun sempat bergambar di situ selepas kami ziarah makam.





sini pun sama juga ye. tempat kasut ada someone yang akan jaga. kalau nak pegang sendiri boleh tak ada masalah, takut hilang ke kan tapi jenuhlah. aku dah lah pakai boot panjang. berat pula tu. memang aku biar je dekat rak kasut.

masa dalam makam aku tak rakam gambar. macam tak molek pula. tapi ini adalah contoh gambar yang diambil oleh saudara Khairi Malik. gambar adalah hak miliknya.

credit to khairimalik.blogspot.com
sebenarnya ada juga yang cakap Makam Nabi Daniel ada di tempat lain juga. so, tak pastilah Nabi Daniel bersemadi di mana. lagipun nama memang makam. jangan samakan makam dengan kubur. kubur memang tempat bersemadi. makam cuma macam tempat Nabi selalu duduk atau pernah tinggal di situ seketika. macam tulah.





eh eh. kereta Proton lah. hahaha.

akhirnya, selesai sudah perjalanan kami di Alexandria dan masing-masing pulang dalam kepenatan. esoknya perlu bergerak awal pagi juga kerana hendak ke Masjid yang paling aku nantikan iaitu Masjid Muhammad Ali Pasha. Subhanallah masjid paling lawa dan besar aku pernah tengok. tunggu ye :)
 
adios~
 
post signature

Share:

14 comments

  1. terliur tgk buah delima..

    boot tu sgt comel!! kalau rasa dh tanak pakai bagi akak yer..akak pon suka boot..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. sdap kak buah delima dia. manis.

      comel kan! tak nak kasi. suruh hubby belikan :P

      Delete
    2. kak sal takde hubby, so bolehla bagi ..hehe

      Delete
  2. Amyyy, haha gigih baca post panjang ni :D

    1. Comel je baca part boot paras betis tuu. amy pakai warmer tak? kite selalu pakai ala2 legging baru pakai jeans kat luar. Kan bila jeans kita longgar2 kan, angin boleh masuk ikut bawah, tu yg rasa sejuk tuu. Apatah lagi pakai kain kan :)

    2. Zoo tu macam kat RnR ke? Woah!

    3. Kagum la dgn pakcik2 yang berjalan jauh dalam trip ni. Masa kita bawak parents jalan2 dulu, rasa bersalah sgt sbb ada tmpt yg nak taknak kena jalan banyak. Even teksi pun rasa tak nak terima bila kitorang bgtaw nak ke satu2 tmpt sbb katanya kalau naik kereta, dekat sgt tak berbaloi.

    4. Library dia memang senyap sangat ke? Woahh, terbayang2 betapa senyap kalau pensel atuh pun satu library boleh dengar. :D

    5. Air mineral mahal ea? Ahaaa, tetiba teringat kawan2 kat Mesir, Jordan pernah cerita even air tangki kat rumah pun limited T__T

    6. Buah2an tuuuu. :D kita pun kalau balik msia, mak ayah kirim all those berries, kadang2 nak dekat 5-7kg je untuk buah2an tuu. Kite boleh bayang lahh orang excitet tengok buahan murah2

    7. Dah lama tak tengok orang kilatkan kasut. :) murah rezeki pakcik tuu.

    8. Baru tahu beza kubur & makam. Thank you share!

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha panjang gila kan! sorry hahahahaha. tapi maceh sudi baca :)

      1. tak pakai. masa dekat Mekah baru pakai. hehehe. tu yang sejuk bukan main. fuh.

      2. iyela. rasanya dia RNR. tapi ada zoo pula. unik kan. hahaha.

      3. tu la. sian kat nenek2 sebab ada yang kena jalan kaki jauh. tapi ni memang nenek sendiri yang nak pergi, so gagah jugalah berjalan ehehe. alhamdulillah ALLAH bagi kekuatan.

      4. tak pastilah. sebab kita tak masuk dalam library. kita duduk area luar dia je heee

      5. ye awakkk. air mineral dia kan kalau convert ke Malaysia dah RM4. uish. baiklah beli orange juice ke carrot susu ke. sama juga regenya haha. siannya diorang air limited T__T

      6. wahhhhhhh nak kem berries juga bole x? :P

      7. heheheh kan. kita pun sama. memang murah rezeki :)

      8. kita pun baru tau masa p makam haritu hehehehe

      Delete
  3. ya Allah kak amy, seronoknyaaa jalan2 negara org XD
    Teruja tgk library tu. luas betul ! hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. alhamdulillah rezeki Allah bagi :)

      luas kan!

      Delete
  4. Cantik-cantik sungguh view dia. Suka tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. lawa kan. nnti try la pergi sana :D

      Delete
  5. tak apalah amy kalau tulis lambat pun, berbaloi baca entry panjang dan banyak gambar macam ni..

    ReplyDelete
  6. ngeri kalau nampak orang Arab bergaduh besar..dhla diorang memang besar

    ReplyDelete
  7. woooo borong boots eh.. eehe tp kat tempat orang mmg lawa lawa semua.. rasa nak angkut semua skali.. akak beli jugak tp bukan boots melawa.. boots nak tahan sejuk hahaha..

    ReplyDelete
  8. sronok kan jalan2 Amy ? insyallah ada rezeki kita plan jalan sama ye..

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.