Winter Escapade Day 2 | Giza Pyramids

Giza Pyramids

Travel ke Mesir

Cairo


12 December 2015
Giza Pyramids
7 degree celcius

assalamualaikum and hello lads!
travel mesir

okay, mari aku sambung perjalanan kami seterusnya iaitu ke Giza Pyramids. 

dekat sini seawal jam 4 pagi aku sudah terjaga memandangkan aku tidur dengan nenek-nenek aku. mak oi, aku cakap dekat korang, sejuk sangat. dengan lantai dia bertambah tambah sejuk. dengan tingkap yang dah berwap sampai tak nampak apa dekat luar. kadang-kadang aku saje gedik-gedik buka tingkap nak tengok Piramid waktu awal Subuh macam tu tapi sejuk sampai ke tulang. and gelap. so, tak nampak apa pun sebenarnya. nampak jalan dekat bawah je. 

so kalau sesiapa nak ke Mesir bulan Disember, aku suggest bawa stokin lebih ye. sebab nak tidur pun kena pakai stokin. lagi-lagi yang cepat kakinya cramp. lagi-lagi yang bawa orang tua. kesian dekat diorang. bawa krim panas sekali. untungnya bila duduk dengan nenek-nenek, segala keperluan ubatan ada. hehehehe. Mesir ni pada masa 12 December tu, suhunya berada di tahap 4 degree celcius. 

inilah jadinya bila kita duduk Malaysia yang setiap masa suhu sama, jadi bila duduk dekat negara ada musim, aku jadi excited dan simpan segala details yang berlaku di sana. haha. 

solat Subuh start pada pukul 5.30 pagi. tapi menurut apa yang dikatakan oleh nenek aku, diorang akan tunggu selama 30 minit supaya orang lain dapat turun ke masjid beramai-ramai dan solat bersama. wah, lama tu. so, kalau korang dah dengar azan, sempat lagi nak bersiap. 

sejurus sahaja solat, aku pun ambil kesempatan untuk mandi sekejap. ini baru namanya mandi kerbau. haha. weyh, tak mampu nak mandi lama-lama macam kat Malaysia. kadang-kadang ada masa tak mandi pun. badan nak berpeluh setitik pun susah nak keluar. 

makanan pagi kena turun di bawah. nenek-nenekku menggagahkan diri juga untuk turun. kalau tak, nanti lapar. kita bukannya duduk dekat rumah sendiri yang lapar boleh masak bila-bila kan. lagipun banyak lagi perjalanan pada hari itu. 

makanan Arab Mesir ni bagi aku tak adalah sampai tak sedap. ada kentang lenyek dia, pergh sedapnyaaa. rasa macam nak angkut bawa balik makan kat bilik. cuma ada certain memang tak kena dengan tekak kita. ala-ala mat saleh makan budu lah kan. 

dalam 7.30 pagi macam tu baru bergerak ke Giza Pyramids. yeah. the journey begins now. aku ingat lagi masa ni. waktu tu cuaca sejuk sangat-sangat. sampaikan keluar wap dari mulut. excited gila aku dengan adik-adik sepupu main keluar-keluar wap. hahaha. aku ada ambil gambar and video tapi tak nampak pula. serious weyh, sejuk sangat sampaikan kabus menyelubungi seluruh kawasan di situ. 


travel mesir

sampai jammed! memang jammed teruk sebab tak nampak apa. aku ada rakam video kabus tu. nanti aku share link ye bila dah post dekat Youtube. dalam menunggu dan menunggu. akhirnya alhamdulillah kami sampai ke Giza Piramids. alah, tak jauh mana pun tempat tu dari hotel kami. kata pun hotel depa piramid kan. 

nak masuk sebenarnya kena bayar. satu tiket entry kena bayar 80 L.E iaitu sama dengan 80 egypt pound. kalau nak buat kiraan secara kasar, 80 pound sana sama dengan RM40 sini. separuh harga lah. 

travel mesir

travel mesir

travel mesir

travel mesir

menurut kata tourist guide kami yang dilahirkan di sana, Ahmed, tiket ni hanya untuk entry sahaja dan terus simpan dalam beg atau poket lepas dah tunjuk dekat guard entrance. sebab nanti dah masuk kan, confirm ada yang minta tiket. 

JANGAN KASI! 

tu trick dia nak suruh korang naik unta. mula-mula dia katalah HALAL. halal dia maksudnya free lah. tapi hakikatnya bila dah naik, 20 pound. contoh. so, berhati-hati tau. serious memang ramai yang akan datang jual beli dengan kita dekat situ. bolayan sahaja. geleng-geleng kepala and senyum. tapi kalau rasa nak beli, beli je lah tak ada masalah. 

satu lagi, nak ambil gambar. jangan minta diorang ambil juga. nanti kena bayar lagi. hahahaha. better suruh kawan-kawan atau buat zaman sekarang punya style, wefie sahaja pakai gopro atau sahaja zaman sekarang ni. 

travel mesir

travel mesir

travel mesir

travel mesir

travel mesir
jangan ditanya kenapa banyak gambar membelakangi. sebab aku suka gaya ni and tak perlu nak fikir muka macam mana nak buat. duck face ke senyum sampai ke telinga ke tak perlu risau. hahaha. and ini gaya ala-ala hipster. cewah. aku ambil inspirasi ni dari someone sebelum aku bergerak ke Mesir. 
masa dah masuk tu, Subhallah. ini sahaja mampu aku sebut sepanjang perjalanan kami. ya ALLAH, tak sangka depan mata dapat tengok. memang besar sangat! rasa macam nak panjat setiap tangga batu piramid tu tapi malangnya aku silap pergi pakai jubah pula. hahaha. 

sambil menunggu untuk bergambar sendirian atau bersama family, ustaz menceritakan serba sedikit mengenai Piramid di sini. sebenarnya banyak piramid ada dekat situ. tapi pendek-pendek sokmo sebab apa? sebab banyak negara nak cuba buat piramid mereka sendiri. dah macam-macam kajian mereka lakukan namun tetap tidak berjaya sampai ke sudah. akhirnya, diorang tinggalkan macam tu je. 

sebab tu lah agaknya dia ada di dalam Original 7 Wonders of the World. kalau nak tahu lebih mengenai piramid-piramid di sini, boleh search sendiri di mana-mana website yang sahih. 
travel mesir

travel mesir

travel Mesir

travel mesir

setelah lama berada di situ, kami dibawa pula ke bahagian kiri Piramid utama. di situ ada banyak unta-unta dan lebih kisah sejarah yang ada di sini.
oh lupa pula nak cakap. dekat Piramid tadi ada makam Firaun. tapi kami tak masuk sebab kena bayar lain pula. kalau korang teringin nak tengok, bayar sahajalah. tak ada masalah. 
tapi satu je aku nak ingatkan. bila dah masuk tengok makam Firaun, jangan pula disebut Al-Fatihah. aduhai, mentang-mentang pergi makam, Al-Fatihah diucapnya. ini kisah benar tau. tak main-main. 

travel mesir 


travel Mesir

nampak tu penjual. ada sahaja yang akan datang. lagi-lagi kalau nampak orang Malaysia

travel Mesir

travel mesir

travel Mesir

travel mesir

travel Mesir
pandai unta ni bergambar. hahahaha

travel Mesir
katanya kat sini tempat tinggalan barang



travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir
tinggi sangat-sangat kan. Subhanallah. masa ambil gambar ni, cuaca jadi sejuk balik dan berkabus. so jadilah macam ni

dah puas bergambar, kami beransur pula ke panorama ketiga-tiga Piramid yang ada di situ. dekat Panorama Piramid ni memang lawa. agak jauh daripada kawasan Giza Pyramids tadi. tapi seronok nak bergambar sebab luas. 

panorama piramid

panorama piramid

travel mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

Travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

drag gambar ke new tab untuk tengok panorama 360 degree

travel Mesir

kalau nak naik unta, ustaz kata better naik dekat area sini sebab murah sikit compare dekat Piramid Giza tadi. 

travel mesir

unta mesir

unta Mesir

unta Mesir

selepas puas bergambar di sini, kami menuju ke Sphynx pula. kalau nak tahu, ini adalah rupa Sphynx tu. agak besar juga kalau tengok dari dekat malangnya aku tak dapat ambil gambar. Sphynx ni kedudukan dia tak jauh dari Giza Pyramids tadi tapi kena naik bas jugalah. dekat sini tak ada pula kena bayar ke apa. cuma tu lah, penjual dia memang banyak. so senyum sahaja dan belah. 

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir
My family :)

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir travel Mesir

alamak tercepat pula aku pusing. ni lah padahnya bila suruh cousin ambilkan gambar belakang aku. hahahaha. dah ke belum? tak dengar. rupanya belum.

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir


travel Mesir

travel Mesir

travel Mesir



okay nanti aku sambung pula destinasi kami seterusnya okay :)
post signature

Share:

6 comments

  1. huwa..jeles-jeles, one of my dream vacation!untunglah Amy..

    ReplyDelete
  2. Subahanallah besarnya Pyramids tu..!! tak sangka sebesar tu.. selama ni ingatkan besar2 cam biasa je.. :)

    ReplyDelete
  3. uiii..tinggi betul piramid tu..besar-besar batu dia..macamana orang dulu buat piramid ni ek? hmm

    ReplyDelete
  4. subhanallah, cantiknya gambar2 amy ambil, banyak tips yang amy kongsikan boleh dijadikan panduan, erm semua kena bayar ye.. alhamdulillah amy antara insan bertuah yang sampai ke bumi mesir ni, bumi para ambia :)

    ReplyDelete
  5. Allahuakbar, seronoknya Amy! Teruja saya baca post ni.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.