Pengalaman Training PROGRESS SMART Selangor | Part 1

Pengalaman Training PROGRESS SMART Selangor

Program Kerajaan Selangor

Irshad HR Consulting


11:00 p.m
rumah manis rumah
Asereje
assalamualaikum and hello lads!



apa khabar semua? alhamdulillah, pada tarikh aku menulis dalam blog ini, tamatlah sudah kursus PROGRESS selama sebulan di Hotel Carlton Holiday and Suites. seronok sangat. mula-mula tu memang a bit awkward sebab aku tak kenal sesiapa pun dalam program ini melainkan Adib sahaja.
sebenarnya dalam hati agak berat nak join. sebab honestly, masa aku search pasal program SMART Selangor PROGRESS ini, tak ada apa yang aku jumpa. jadi aku risau, betul ke tak wujud program macam ni. tapi ada tulis GEMS. aku biasa dengar GEMS tu. and kawan-kawan blogger aku ada bagitahu GEMS ni legit. so, apalagi aku cuba sahaja.

http://www.irshad.com.my/images/stories/smart-selangor-flyer.jpg
and aku berjaya diterima masuk dalam program ini. alhamdulillah. sudah ditakdirkan aku menjadi salah seorang peserta dekat sini. lepas tu lagilah bertambah tak percaya bila pihak Irshad HR Consulting bagitahu kami akan tidur di hotel selama sebulan. what? are you for real? haha. kalau setakat duduk di asrama, aku boleh consider. tapi ini memang betul. kami memang tidur hotel weyh.

aku ingat lagi aku punyalah happy bila dapat phone call dari Irshad HR Consulting yang aku diterima masuk. sebab pointer aku tak adalah hebat mana. so, lepas dapat call tu, terus aku packing barang yang patut. tapi cuba bayang, bila kita seumur hidup tak pernah stay lama-lama dekat hotel, so apa yang perlu dibawa? haaa... cuba fikir..

Persiapan Barang untuk Tidur Hotel


jadi ini antara barang yang aku bawa untuk minggu pertama:

- clothes (mostly baju kurung) sebab dalam email dah cakap itu sahaja attire boleh pakai masa training nanti
- toiletries (tak payah bawa la baldi atau bakul seangkatan dengannya. nak bawa boleh, kalau tak biasa mandi shower)
-  sweater (fuh, lega betul bawa sebab sejuk gila duduk hotel. 24 jam aircond, mana taknya)
- mekap (ini wajib ada tapi aku tak pakai sangat pun. pergi kelas je pun)

dan ini suggestion aku dekat korang andai kata ada batch seterusnya untuk program PROGRESS SMART Selangor ni. kot la.

- makanan ringan (dekat hotel ada makan 3 kali sehari. tapi kalau mulut jenis mengunyah 24 jam macam aku, better beli lah)
- bantal peluk (ini kalau siapa tak biasa tidur berbantalkan satu jenis sahaja)
- stokin tidur (haha, aku teringat masa travel ke Mesir. memang nak tidur, wajib pakai stokin)
- laptop (nak bawa boleh, tak nak bawa pun tak apa. tapi dalam kelas memang akan ada pakai laptop. ini responsibility sendiri memandangkan kita tidur hotel and akan ada cleaning service sepanjang masa)

sebab ini antara barang yang pihak hotel sudah sediakan:

. hanger
. tuala
, selimut dan bantal
. electric kettle dan cawan-cawan
. sabun and syampu comel (saiz kecil)
. al-Quran

okay. dah habis preparation untuk ke sana, then tibalah hari yang ditunggu. masa tu kebetulan ayah aku agak busy nak pergi sekolah ke sekolah. umi aku pun kerja, so aku mereput lah dekat sana selama 2 jam. lepas dah daftar semua, melepak sorang-sorang dekat lobby. sebab apa? sebab aku sampai awal and hotel akan bagi kunci bilik lepas pukul 2 petang. alahai.

ha, masa nilah aku bersua muka dengan dua orang roommates aku. Elly (Halimah) dan Ti ('Izzati). Honestly aku cakap dekat sini, masa awal-awal jumpa tu, nampak kerek je masing-masing. haha. most of the time, aku bersembang dengan parents diorang sahaja. tapi lepas dah kenal tu, barulah boleh masuk. barulah tahu perangai sorang-sorang macam mana.

Bilik Hotel Carlton Holiday & Suites


mula-mula tak tahu juga bilik macam mana yang kitorang akan dapat. dalam hati aku dah bayang satu bilik 4-5 orang. rupanya 3 orang sahaja. jadi aku dengan tak malunya minta tukar bilik sebab aku dapat bilik lain. hahaha. masa tu aku ingatkan si Hafiz (Site Exec) ni lagi tua dari aku, so aku takut juga nak demand lebih-lebih. tapi akhirnya dapat juga.

masuk je bilik, wahhh. nama pun hotel kan. memang nampak selesa lah. tv skrin besar, bilik air pun luas jugalah. ada shower, ada cermin besar depan singki. ada walk-in closet (cuma tak ada tempat yang boleh letak baju lipat-lipat so agak susah nak unpack baju yang dibawa). and air cond dia memang sejuk weyh.





aku ingat lagi, seminggu pertama tu memang aku selsema memanjang. mana taknya, bajet-bajet tak sejuk malam tidur. last-last kaki menggeletar. badan pun tak cukup satu selimut, rasa nak tarik selimut orang lain sekali. air cond pun kami tak reti setup lagi. hahaha. last-last barulah pandai. sebab tu aku suggest korang pakai sweater masa nak tidur, lagi-lagi yang tak tahan sejuk.

cuma yang a bit scary bila pintu dia bercantum dengan bilik sebelah. masing-masing ada kunci dekat pintu. tapi tu lah, haritu kami pernah kena satu incident yang a bit scary so doa je lah banyak-banyak. aku bercerita pasal manusia ye. bukan lain-lain.

tapi aku macam bersyukur jugalah bilik sebelah jarang ada orang sebab kitorang bertiga ni kalau dah bergossip, macam tak ingat dunia. tak ingat orang sekeliling. hahaha. si Zati kuat mengusiknya, si Elly pun sama. tapi ops, hal bilik tidur tak boleh cerita lebih-lebih. haha. biar kami sahaja yang tahu.

Module Training PROGRESS


aku akui, sejak dah berbulan-bulan duduk dekat rumah, sikap aku yang banyak bercakap dah hilang sekelip mata. so, bila sampai dekat sini, aku banyak mendiamkan diri sahaja. rasa nak bercakap tu ada, tapi macam tak terkeluar pula. sebab rasa tak penting. jadi, aku buat keputusan untuk jadi invisible. okay, here is the thing. ini kesilapan lah. kita datang training sini sebab nak tunjukkan siapa diri kita sebenarnya kan. nak asah potential yang ada dalam diri kita. bukannya lebih banyak menyepikan diri dan biar orang lain menyerlah sendirian.

tapi banyak aku belajar sepanjang 26 hari dekat sini. aku belajar pasal Self-Efficacy, Business Writing Skills walhal aku 100% tak minat bisnes, Business Management & Appreciation, Project & Event Management dan macam-macam lagi. kalau ikutkan untuk orang yang tak minat nak hadiri kursus macam ni, memang akan rasa bosan. memang awal-awal dah mindset kan. tapi hakikatnya, memang berbeza dari yang aku fikirkan. module yang diajar oleh trainer hebat-hebat ni rupanya memang best!

aku ditempatkan di dalam company yang bernama Setia Event. ada 3 lagi company iaitu Mega Empire, Inspire dan juga Ikatan Sepakat. Setia Event terdiri daripada 18 orang pada awalnya tak silap aku. nak list kan sorang-sorang macam banyak pula. tapi nanti korang akan tengok dari gambar-gambar yang akan aku tunjuk nanti okay :)




Setians. Dari kiri: Hawa, Ernie, Zati, Syira dan Deena

My two other roommates: Zati and Elly


setiap module ada sahaja kumpulan kecil yang kitorang kena buat. so, setiap module, kami akan tukar group, so dapatlah berkenalan dengan semua orang. and cara ni memang berkesan, sebab masa ni baru kita tahu oh, dia ni macam ni. oh, dia tak suka macam tu. and so on..

Okay, tak nak banyak-banyak cerita. nanti aku sambung lagi dekat entry seterusnya. pasal aktiviti sukan, pasal ups and downs company kami dan semuanya lah! 

apa yang pasti, satu saat pun tak pernah terdetik dalam hati aku untuk rasa menyesal sebab berkawan dengan semua participants PROGRESS ni especially budak-budak Setia Event. 
 
 
 
 
post signature

Share:

5 comments

  1. Sebulan menginap di hotel..huh sakan tp kalau berkursus feel dia lain. Tapi nampak Amy ceria je kan..

    ReplyDelete
  2. Habis dah sebulan. Lepas ni 6 bulan pulak in-house training =)

    ReplyDelete
  3. huhuhu.. baca part yang tidur dalam kesejukan tu.. huhuhu.. teman pun tak tahan sejuk.. lain kali memang patut pakai sweater time tido ye..

    ReplyDelete
  4. wow. macam best. sy ni dah sem akhir. risau jugak lah lepas ni nak buat apa. takut jugak nak tanam anggur lama2. Memang tahu psl Gems tu. bila tahu pasal ni pun macam menarik. Intersting info. tq

    ReplyDelete
  5. Selesa juga accomodations utk duduk sebulan ye :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.