Berbaloikah Naik Pengangkutan Awam?

assalamualaikum and hello lads! korang dah lunch ke? alhamdulillah, harini memandangkan aku lapar sangat, kawan aku dengan baik hatinya ajak turun awal sikit untuk makan di masjid berdekatan. tapi dah kenyang ni pun, aku still lapar lagi. sebabnya sebelum naik bas tadi, aku dah start sakit perut. aku tak surelah perut aku ni memang habit dia pagi-pagi Isnin, dia nak tengok toilet tu lama-lama. nasib baik dalam bas tak ada apa-apa berlaku. haha. 

Berbaloikah Menaiki Pengangkutan Awam



yes, setiap hari nak pergi and pulang kerja, aku akan menaiki bas. bukan sahaja bas tau. train lrt pun menjadi kenderaan harian aku. kalau dahulu aku naik bas seawal 620 pagi dari rumah so aku dapatlah sampai ke Petaling Jaya tepat pada 820 pagi. ya, 2 jam dalam bas. can you imagine that? syukur sangat bila LRT Kelana Jaya Extension tu dah beroperasi. jadi aku lebih lambat sikit bergeraknya. 

ada yang bertanya, kenapa tak naik kereta je? kan senang. well, actually naik kereta memang senang. tapi tengok tempat jugalah kan. aku ni hari-hari duk lalu Federal Highway (kalau masih menaiki bas sahaja). dekat situ sahaja dah stuck sampai 1 jam 20 minit. ini naik kereta, aku pula yang bawanya. memang tak mahulah. baik orang lain yang bawa, aku bayar sahaja. 

masalahnya, berbaloi ke bila kita naik pengangkutan awam ni ye? okay, meh aku cerita pros and cons bila naik pengangkutan awam ni. 

ini adalah perjalanan aku semasa weekdays untuk ke tempat kerja. 

7:20 pagi = naik bas ke LRT Ara Damansara (RM1.50)
7:50 pagi = naik LRT Ara Damansara ke LRT Taman Paramount (RM1.90)
8:10 pagi = naik shuttle Celcom provide

bila tiada LRT Extension Line tu pula.

7:00 pagi = naik bas ke LRT Asia Jaya (RM2)
8:15 pagi = naik LRT Asia Jaya ke LRT Taman Paramount (RM1.20)
8:20 pagi = naik shuttle Celcom provide

*dua-dua ini menggunakan Touch N Go

Pros dan Cons Pengangkutan Awam


so, perbezaan dia di sini adalah masa dan duit. bila dah ada extension LRT, aku boleh keluar dengan tenang sebab aku tahu sepanjang perjalanan, benda buruk yang akan berlaku cuma cuaca atau mungkin bas rosak. tapi kalau straight sampai PJ, traffic jammed yang entah bila aku akan sampai, aku tak pasti. memang jimat masa kan.

tapi berlainan pula bila nak balik rumah, memandangkan aku berhenti di LRT Ara Damansara, jadi bas yang akan aku ambil, bermula dari KL Sentral. bayanglah jammed dekat sana sampai airport Subang tu berapa lama dia nak datang. almost 1 hour, EVERYDAY without miss, aku akan tunggu. kalau dah terlepas sekali, tunggulah 30min-1 jam. memang sengsara. masa ni barulah aku terfikir bagusnya kalau ada motor/kereta. hahahaha. 

satu lagi masalahnya bila bas rosak. alahai, kalau diikutkan macam-macam experiences dah aku kena. tersadai tepi jalan sebab bas rosak. berhimpit macam sardin dengan orang Indon Bangla sebab peak time, bas lambat sampai, banjir and so on. untuk pengetahuan, kalau diikutkan, bas perlu ada di setiap stesen every 15 minutes. kalau lambat, tak surelah dia memang sengaja or dia ada masalah or i don't know. 

sebab tu bila aku malas sangat menunggu, aku request Uber sahaja. senang. mungkin orang lain ada terkena bad experience bila naik Uber, i'm so sorry for that. tapi tak semua macam tu. saranan aku (menurut pemandu Uber juga), kalau masa traffic jammed teruk, better naik Grabcar. tapi kalau jalan okay, naik Uber. sebab Grabcar harga dah fixed, Uber ikut masa juga. so, banyak charge lebih. be smart okay. 

Rumusan

Pros:
- tak stress bawa kereta sendiri hadap jammed
- jimat duit
- jimat masa


Cons:
- transport rosak tengah jalan (rarely happen)
- masa tak tetap (peak time)
- crowded (peak time)


so, adakah berbaloi untuk guna public transport? yes, aku rasa berbaloi. apatah lagi untuk orang macam aku yang sangat malas nak driving. selagi aku boleh pergi ke tempat tu menaiki pengangkutan awam, aku akan guna. tapi make sure, bila nak naik tu, kena study route dia. jangan main naik je. mentang-mentang dah tahu nombor bas, lepas tu tak tahu dia ke mana. ha, jenuh. lebih-lebih lagi naik LRT. ada LRT Ampang Line, Kelana Jaya Line, macam-macam lagi. happy journey. 

okay, itu sahaja dari aku. adios~

post signature

Share:

8 comments

  1. bagi saya memang berbaloi kot... rasanya pros tu lebih daripd cons... kan.. kalau kat KL mmg xssh klau takde kenderaan sendiri.. public kan adooo.hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju2. kat negeri lain berbeza rasanya. mungkin traffic jam kurang sikit tapi public transport tak menyeluruh banding KL/selangor :)

      hanisamanina.com

      Delete
  2. amy macam akak..pemalas drivin.cuma tulah, public transport macam bas ni tak tahan nak menunggu jelah. n lagi satu lrt memang hazab kalau sistem prob.nice entry btw

    ReplyDelete
  3. berbaloi... teringat dulu pernah naik bas henti2 yang rosak tengah jalan. penat menunggu, penat badan, penat mulut asyik merungut..hihi

    ReplyDelete
  4. dr segi jimat masa dan duit tu mmg sgt2 berbaloi naik pengnkutan awam..
    naik kete sndiri ni pk duit myk jela ari2.. huhu
    mcm akk ni dr umh ke tmpt keje mmg xde public transport so nk xnk kene drive sndiri..

    ReplyDelete
  5. berbaloi kalau nk ke kerja tpt yang agak jem dan parking yang mahal. Sudah tentu pengangkutan awam lebih menju=imatkan

    ReplyDelete
  6. Mmg berbaloi naik public transport mcm tu.. mudah dan menjimatkan... penatlah klu nak tempuh jem driving.. :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.