10/01/2016 - 11/01/2016 - Amy Syeera

Thursday, October 27, 2016

Tips Hilangkan Bosan dengan Games Online

4:30:00 PM 2
Tips Hilangkan Bosan dengan Games Online
seharian bekerja memang sangat penat dan meletihkan! sebab apa? sebab aku ni tiap-tiap minggu hadap kerja sama even datanya berlainan. maklumlah, pengguna network semua berbeza-beza kan. tapi ada masanya bila aku terlalu khusyuk buat semua kerja dalam satu dua hari sahaja, hari Rabu, Khamis Jumaat aku dah terus bosan tak ada benda nak dibuat. siapa pernah kena macam ni? aku pernah juga cuba buat slow-slow but it's not my kind of things to do anything slowly. 

Image result for playing games online tumblr

Main Games Online 

jadi, apa aku buat untuk menghilangkan bosan tu? aku buka satu website puzzles iaitu JSPuzzles. menarik juga tau puzzles online ni. memandangkan semua benda sekarang dah famous dengan game online sahaja. aku memang suka puzzles sebab melalui puzzles, aku dapat menguji kecekapan minda aku dalam sesuatu benda. yes, jangan ingat games simple macam ni tak mempengaruhi kehidupan kita tau. cuba JSPuzzles online jigsaw puzzles ni, baru korang tahu apa yang berubah dalam cara korang bertindak dengan sesuatu perkara.

Saturday, October 22, 2016

Filem Terbaru Shah Rukh Khan | Dear Zindagi

10:00:00 AM 6
Filem Terbaru Shah Rukh Khan | Dear Zindagi
pejam celik pejam celik, who knows dah berpuluh tahun Shah Rukh Khan berlakon kan. tengoklah sampai dah usia masuk ke angka 50an pun, dia masih bertenaga berlakon. aku rasa there's no one can replace him. and Aamir Khan cuz I like him as well. haha. and now! Shah Rukh Khan bakal beraksi dalam satu movie lagi yang bertajuk Dear Zindagi. 

Image result for dear zindagi

Dear Zindagi Filem Terbaru Shah Rukh Khan dan Alia Bhatt


assalamualaikum and hello lads! siapa yang excited nak tengok movie Dear Zindagi ni?  aku sebagai peminat cerita Hindustan of course lah tak sabar nak tunggu. tapi tapi tapi, yang aku a bit surprised bila pelakon wanita dia adalah Alia Bhatt. huh? I REALLY HOPE yang diorang bukannya lovers dalam movie ni. sebab apa? it's more like a daughter-father relationship to me between them. SRK dah berumur 50an kot. Alia baru je 20an. it's too weird. okay, maybe certain people yang tak tahu jurang umur diorang akan rasa biasa je. tapi bagi aku, it's just not. but yeah, we'll see what's going to happen. maybe diorang bertemu untuk tahu pasal kehidupan je ke?

Thursday, October 20, 2016

Membeli dengan Lebih Murah dan Bijak di ezbuy Malaysia

4:00:00 PM 3
Membeli dengan Lebih Murah dan Bijak di ezbuy Malaysia
setiap kali buka browser di laptop sahaja, tangan aku pasti gatal untuk search website shopping online. tak kisahlah apa sahaja. then, aku akan buat perbandingan sampailah aku puas hati dengan harga dan kualiti barang tu. agak complicated ke? nah, bagi aku, kalau benda tu nak pakai lama, kita kenalah bijak mencari juga. jangan beli punya mahal sekali pakai baru seminggu dah macam apa rupa dia. sekarang ni makin banyak pula website online shopping kan. semuanya memang semakin memudahkan kita. yang terbaru ni aku baru dapat tahu adalah ezbuy.my

apa itu ezbuy.my

tapi 1 benda je yang aku tak suka bila shopping online ni. postage dia sangat mahal! makin banyak barang beli, makin melampau lampau pula harga postage dia. sebab tu kadang-kadang aku macam berkira nak beli ke tak. satu benda yang membuatkan aku tertarik dengan ezbuy.my ni bilamana banyak mana barang yang kita beli pun di situ, harga postage tetap RM8.80! can you imagine that? hahaha. i'm quite surprised actually. kalau aku lama dah tahu pasal Ezbuy Malaysia ni, dah lama aku shopping sini saje. 

Tuesday, October 18, 2016

Rahsia Kekal Muda Walaupun Sudah Berusia 47 Tahun

10:00:00 AM 2
Rahsia Kekal Muda Walaupun Sudah Berusia 47 Tahun
percaya atau tidak, aku sedang membicarakan mengenai ummi aku sendiri. takkanlah aku pula yang berumur 47 tahun kan. walaupun jurang umur kami memang of courselah jauh bezanya, tetapi bila tiap kali keluar berjalan bersama-sama termasuklah adik-adik perempuan aku sekali, ramai menyangka ummi adalah kakak kami. haha. ada masanya kelakar juga. ada masa sedih pun iye. mana taknya, aku yang terasa sangat tua ataupun umi aku yang tampak terlalu muda? hahaha. jadi apa tips sampai umi aku mampu kekalkan kecantikan sehingga kini? assalamualaikum and hello lads! mari sama-sama baca salah satu tips yang umi aku amalkan supaya kekal muda sentiasa.


Rahsia Kekal Muda Walaupun Sudah Berusia 47 Tahun


untuk memastikan wajah sentiasa segar dan berseri memang memerlukan disiplin yang tinggi. selain makanan seperti pil atau madu untuk kesihatan dalaman, luaran juga perlu dititikberatkan. jadi apa rahsia nya? Olay Regenerist Miracle Boost Youth Pre-Essence dan juga Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream. ada banyak lagi. tetapi hanya dua ini sahaja aku akan cerita okay. aku pasti Olay sudah biasa didengari oleh semua orang. Olay antara salah satu produk yang ramai kalangan wanita percaya kan. bagi aku harga mahal tidak mengapa, asalkan bawa kesan yang bagus dan berpanjangan untuk kita. 

Monday, October 17, 2016

Graduan Menganggur, Adakah Salah Kami Sendiri?

4:00:00 PM 9
Graduan Menganggur, Adakah Salah Kami Sendiri?
assalamualaikum and hello lads! good morning everyone. as usual, setiap hari Isnin memang aku sibuk sedikit. mengumpul data dari semua vendor untuk buat trending. yes, that's all I can say. but so far, I like this job. well, not so much sebab aku tak dapat nak travel ke mana-mana. hahaha. aku suka kerja yang berjalan. nevertheless, macam orang cakap, bersyukur sahajalah. sekurang-kurangnya dah ada kerja kan.

Image result for jobs tumblr

Graduan Menganggur, Salah Siapa?


ye, aku bersyukur aku dah ada kerja buat sementara waktu. tapi aku ini masih di ambang tak ada kerja juga sebab bila-bila masa sahaja aku akan tamat kontrak di sini. agak sedih tak dapat sambung sebab CEO baru dah freeze all new hiring. what to do. maybe ada rezeki, maybe tak ada. so, in the meantime aku cuba juga mencari kerja di Jobstreet and everywhere yang mengiklankan job vacancy di Malaysia ini. 

Thursday, October 13, 2016

5 Perkara Aku Belajar Semasa Dibesarkan oleh Ibu Tunggalku

9:30:00 PM 6
5 Perkara Aku Belajar Semasa Dibesarkan oleh Ibu Tunggalku
Pernah tak rasa betapa susahnya hidup kita ni kadang-kadang? baru sahaja hendak merasai hidup penuh nikmat, tiba-tiba sahaja datang lagi ujian menimpa diri. mestilah semua pernah rasa kan. tapi kalini aku cuma nak fokuskan pada kehidupan seorang ibu tunggal sahaja. sebab apa? aku pernah melihat depan mata sendiri benda yang terjadi. kisah umi aku. aku tidak mahu menyentuh terlalu peribadi. sebab takut menangis pula. jadi, aku tuliskan apa yang aku rasai sahaja secara general. assamualaikum and hello lads! jom hayati seketika cerita aku ini. 

Image result for mother daughter islamic tumblr

Perkara Aku Belajar dari Seorang Ibu Tunggal


1. Belajar Berdikari

aku juga belajar untuk melakukan semua sendiri. aku rasa aku tak perlukan lelaki untuk selamatkan aku atau menjaga aku. aku tidak pasti kelak macam mana untuk aku bergantung harap pada suami nanti. aku belajar dari umi yang aku juga boleh hidup happy tanpa perlu bergantung pada seorang lelaki. aku juga tahu aku mampu untuk memasak, mengemas rumah, bekerja dan membesarkan anak-anak pada yang sama tanpa sebarang lelah dan rungutan.

Wednesday, October 12, 2016

Bibir Terkena Infection

10:00:00 AM 8
Bibir Terkena Infection
Asssalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? aku harap semuanya sihat sahaja sepanjang bulan ini In Shaa ALLAH. tapi apa pula jadi dengan aku. badan aku sihat alhamdulillah sahaja. cuma tiba-tiba satu insiden yang membawa kepada jangkitan pada bibir aku.

Image result for pain tumblr

Bibir Terkena Infection


alkisahnya aku ni rakus. disebabkan tekak terasa sangat haus, aku capai gelas plastik di atas meja and terus tuang air teh yang aku nampak depan mata. permukaan gelas memang dah terasa panas. tapi bila minum teguk terus, tak sangka pula PANAS gila. -.- dah masuk dalam mulut, terpaksa lah telan. habis bibir aku. luka jadinya sebab panas. tapi silap aku juga, bila dah panas, aku biarkan bibir aku macam tu je. 

Tuesday, October 11, 2016

Sambut Birthday di Bukit Nanas Forest Reserve Kuala Lumpur

4:00:00 PM 10
Sambut Birthday di Bukit Nanas Forest Reserve Kuala Lumpur
siapa sangka di tengah bandar kota yang sangat sesak dan penuh dengan bangunan pencakar langit, ada terselit satu kawasan hutan simpan. Pada mulanya aku pun tak tahu. tapi sejak join couchsurfing yang aku ceritakan pada korang sebelum ini, aku jadi tertarik nak tengok apalah keindahan yang ada di Malaysia ni especially Kuala Lumpur. aku rasa KL ni macam tak ada apa untuk ditengok. 
amysyeera

Bukit Nanas Forest Reserve Kuala Lumpur

hakikatnya, ada juga nature di bandar KL ini. memadangkan hari jadi aku jatuh pada hari Isnin, jadi Hana ingin sambut birthday aku pada hari Ahad. dan juga menyambut boyfriend nya Irfan yang baru sahaja dapat kerja. tahniah! awal perancangan cuma melepak makan di Hoagies Hauz je. tapi lepas tu tiba-tiba terus kami bertiga blur nak buat apa. nak tengok wayang, semua dah penuh. cerita best tak banyak pula tu. so, fikir punya fikir, Hana cadangkan untuk pergi ke KL Eco Forest Park sahaja. 


dari KL Sentral nak ke situ menaiki Uber cuma makan sebanyak RM4 sahaja! murahnya. cuma balik sahaja agak mahal. dalam RM9. sebab lalu jalan lain. so, kalau nak free rides for the first time, korang boleh pakai code promo ini > amyj438 .  tempatnya sangat dekat dengan bangunan Bursa Saham. apatah lagi KL Tower! kalau dah sampai KL Tower, boleh lah melepak di Bukit Nanas Forest Reserve tu seketika. 
menurut pakcik kaunter di situ, buat masa ini, nak masuk ke dalam Forest Park tadi adalah percuma! tapi lepas ni akan start dah bayar. aku tak tahulah berapa bayaran dia. sebab canopy walk tu pun baru sahaja dibina. maybe sebab tu dia mula buat admission fees. tak mahu cakap lebih, ini antara gambar yang diambil oleh aku, Hana dan juga Irfan (photographer sambilan).














perjalanan yang diambil di dalam tu cuma memakan masa selama 1 jam 30 minit sahaja. tak lama pun. bergantung pada stamina korang. haritu daki bukit sikit kami dah mengah. hahahaha. nampaknya lepas ni kena exercise. bagi aku, KL Eco Forest Park ni boleh la kalau nak berjalan saja-saja kalau bosan duduk di KL tu. kalau bawa anak-anak agak penat sikit. sebab nak naik ke canopy walk tu agak tinggi dan banyak kali. hahahaha. and kami pula datang waktu petang, adoi memang tak ada angin. panas sokmo. and jangan lupa bawa air. aku rasa macam sekejap je tapi haus dia jangan cakaplah. 
cadangan aku, kalau ada binatang ke burung-burung ke apa-apa lagi flora dan fauna yang lain, mesti lagi menarik tempat ni. kalau bayar pun, at least aku rasa worth it to go. maybe someday kot. who knows. 

 



 






okay itu sahaja dari aku. and aku dapat bunga dari bestfriend. dapat baju kurung special dari umi. aku suka sangat warna dia! nanti aku share ye :)
adios~
post signature

NIVEA: KEJAR KERJA APPRENTICESHIP PROGRAM POTENSI ANDA CITA-CITA KAMI

10:00:00 AM 0
NIVEA: KEJAR KERJA APPRENTICESHIP PROGRAM POTENSI ANDA CITA-CITA KAMI
Setiap gadis adalah berbeza, namun di dalam sifat semula jadi mereka yang ayu dan pemalu, terdapat juga semangat yang membara untuk mengecapi impian mereka dan inilah antara karakter-karakter unik yang akan menentukan siapakah mereka pada masa hadapan. Cuba bayangkan, jika kekuatan dalaman ini dipadankan dengan peluang yang cerah, bukankah ia akan melahirkan wanita yang berpendidikan serta berkemahiran untuk negara kita?

NIVEA: Kejar Kerja Apprenticeship Program


NIVEA KejarKerja Apprenticeship Program merupakan usahasama antara FORWARD dan NIVEA bagi menyediakan platform dan memberikan peluang kepada para gadis ini untuk mencari dan meningkatkan kemahiran dan personaliti diri mereka serta meraih kerjaya dalam pelbagai industri kreatif di Malaysia. Projek ini juga diperkukuhkan dengan WOMEN:girls yang akan membantu kita untuk menyasarkan kumpulan pelatih khusus bagi tujuan perlaksanaan projek ini.

Saturday, October 8, 2016

Perempuan Atau Lelaki, Siapa Lebih Cerewet dalam Memilih Jodoh?

9:00:00 PM 16
Perempuan Atau Lelaki, Siapa Lebih Cerewet dalam Memilih Jodoh?
Aku sebagai seorang perempuan memang tak boleh nafikan, ada certain (most?) of us yang sangat cerewet dalam memilih pasangan hidup. ada tu siap nak cari-cari betul the exact taste yang dia mahukan. ada yang suka lelaki tinggi, ada yang suka main gitar, bersukan, berkerjaya dan macam-macam lagi. tapi betul kah hanya perempuan sahaja yang suka sangat memilih ni? assalamualaikum and hello lads! mari kita sama-sama analisa siapa yang sangat susah nak cari pasangan ni. 

Image result for soulmate tumblr

Perempuan Atau Lelaki, Siapa Lebih Cerewet dalam Memilih Jodoh?


okay, yes. dulu aku sangat memilih. nak yang tinggilah. pakai spek lah. pandai nyanyilah and so on. mungkin terlalu ikut kawan-kawan yang masing-masing ada ciri-ciri mereka mahukan tersendiri. tapi lama-lama bila makin susah nak mencari, aku decide to not have specific characteristics at all. sebab crush aku semua pun tak sepadan dengan apa yang aku nak. kata nak pakai spek, last-last crush aku seorang pun tak ada pakai spek. hahaha. aku rasa bahayanya bila kita mencari pasangan dengan taste yang terlalu specific ni, kita tak perasan ada lelaki/perempuan di luar sana yang cukup sesuai dengan kita. faham tak maksud aku? kita terlalu fokus kereta Lamborghini di depan, kita tak perasan kereta Honda Jazz di sebelah pun ada aura dia juga. aku rasa mungkin sebab tu juga ramai yang masih single. 

so bila dah lama mencari and tak jumpa, i decided to use another alternative. aku join satu platform yang boleh menghubungkan kita dengan lelaki single juga. i guess some of you know what it is. tapi aku tak sure boleh ke tak dedahkan dekat sini. so, maaf. kalau korang tahu, just senyap-senyap sahaja okay. aku cuba gagahkan hati untuk kirim salam pada sesiapa sahaja lelaki yang ada dalam tu. and amazingly, daripada 10 orang yang aku kirim salam, hanya 1 sahaja yang balas. so pathetic kan. hahahaha.. 

pathetic bila mana baca ciri-ciri pasangan yang dia nak, dia kata terima diri pasangan seadanya. tapi bila orang kirim salam, dia buat bodoh. i mean come on. hahaha. dulu ye lah, aku macam sedih and marah. lama-lama aku dah terbiasa dengan corak mainan dalam platform tu. kata tak judge rupa and so on, but at the end, they keep doing the same thing over and over again. 

Image result for true love  tumblr

and paling tak boleh tahan bila lelaki punya taste sebenarnya SAMA sahaja specific dengan perempuan. this is based on a true story. lelaki ni kata nak perempuan ketinggian 150cm-160cm. nak yang bujang dan kurus sahaja. seriously?? kalau isteri gemuk, kau nak buat apa lepas tu? nak yang berkerjaya tinggi. nak yang putih cerah. ada masa tu kadang-kadang aku rasa macam nak message je dia and cakap, patutlah kau single. tapi fikir balik. aku pun single. so hahahahahaha.. aku senyap sahaja. aku bukan niat nak burukkan siapa-siapa. tapi sebelum lelaki salahkan wanita, dan wanita salahkan lelaki, ketahuilah dua-dua sebenarnya sama sahaja bila part mencari jodoh ni. 

ye, betul. nak cari jodoh kenalah memilih. takkan nak main kaut je. tapi aku tak suggest kan korang untuk ada specific characteristics dalam perempuan/lelaki yang korang cari untuk dijadikan isteri/suami tu. mana tahu, rupa-rupanya sebelum ni korang dah tolak tepi jauh jodoh korang yang depan mata. sebab apa? sebab dia tak miliki taste yang korang suka tu. 

semalam aku macam down sikit tiba-tiba bila fikir pasal jodoh ni. tapi aku syukur sebab dikelilingi dengan kawan-kawan yang sangat supportive dan bersabar dengan perangai aku. and he said this to me. baca sahaja conversation kami ye. :)

H: aku nak tanya. Lelaki apa yang kau nak? 
Aku: Nak yang specific ke? hahahaah.. aku nak macam ni macam tu, bla bla bla....
H: Tu diaaaaa... Fizikal je kau bagi. hahaha. 
Aku: hahaha.. oh bukan fizikal ke. aku kalau ikutkan nak someone yang boleh faham aku ni bukan jenis duduk rumah selalu. aku kena keluar and socialized bla bla bla...
H: Okay. lagi satu soalan. Kalau someday ada lelaki yang suka kat kau tapi dia tak mencapai KPI kau macam kat atas, macam mana? 
Aku: ... (ha ni korang jawab sendiri andai kata korang di tempat aku)
H: Soooo, kalau kau nak ushar lelaki, kau mencari ciri-ciri ni la? kalau dia tak menepati so kau x cuba nak merapati mereka?
Aku: ... (jawab sendiri)
H: Apa yang aku cuba sampaikan macam ni. Kadang-kadang kita ni letak syarat kat bakal pasangan tu. Hidung mancung, tinggi 150cm, berat tak lebih 50kg, syarat tu boleh berubah anytime je sebenarnya. Kadang-kadang oang muka handsome dah sama dengan ciri kau nak, tapi perangai syaitonn.. Ada pula yang muka tak handsome tapi perangai dah capai KPI. so macam kecantikan ke-handsome-an tu macam subjektif je. Bila kau dah kenal orang tu, lama-lama syarat kau letak tu pun boleh berubah. Apatah lagi hati.

Tu dia. bila member lelaki lagi muda dari aku bagi nasihat macam orang lagi tua dari aku. hahaha. tapi betul apa dia cakap. buka sahaja hati untuk terima perkenalan dari mereka yang kita nampak ikhlas dan baik. manalah tahu tiba-tiba dah kenal mula rasa jatuh hati. macam aku dengan H ni. masa kami sama training dulu, sikit pun aku tak nampak dia. sebab aku terlalu fokus pada orang lain. tapi bila dapat satu group and kenal. tengok, kami dah rapat sampai sekarang. 

so, itu sahaja yang aku boleh sampaikan. jangan salahkan sesiapa. tapi analisa diri sendiri. di mana silap kita sampai kita terlalu fokus pada benda yang satu sampai tak nampak keindahan pada orang lain. korang pernah tengok tak filem Rab Ne Bana di Jodi. perempuan cantik berkahwin dengan lelaki skema dan low profile. dari jauh sangat tak match. tapi bila lama-lama kenal, baru perempuan tu nampak betapa istimewanya suami dia sebenarnya. 

Image result for rab ne bana di jodi

adios~






post signature

Friday, October 7, 2016

Photo Shoot Pre Convo di Taman Saujana Hijau

10:00:00 PM 0
Photo Shoot Pre Convo di Taman Saujana Hijau
assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? salam Jumaat. esok cuti. yahoo!! and pejam celik pejam celik, dah nak dekat birthday aku. Ahad dating dengan best friend. sejak dah duduk dekat (tak adalah sangat tapi bolehlah), memanjang kami keluar bersama. hahaha. keluar pun bukan spend apa-apa. just melepak, lunch sama, tengok wayang, then balik. tapi part meluahkan perasaan pasal masalah dunia, bergosip, tu yang buat ringan beban sikit dalam hati. 

Pre Convo Photo Shoot di Taman Saujana Hijau


amysyeera

and kebetulan haritu dah nak convo, ummi aku minta Hana (my bestfriend) untuk ambil gambar kami 1 family. sebab sejak umi aku kahwin, mana pernah lagi kami ambil gambar 1 family yang betul-betul lawa. so, aku cadangkan untuk pergi ke Taman Saujana Hijau di Putrajaya. aku biasa jogging dekat situ masa belajar di UNITEN dulu. so, aku memang yakin tempat tu cantik. 

Thursday, October 6, 2016

Sekolah Menengah VS Universiti

9:00:00 PM 4
Sekolah Menengah VS Universiti
pejam celik pejam celik tak sangka aku dah melepasi alam sekolah menengah sehinggalah ke alam universiti. begitu cepatnya masa berlalu. sampai usia pun makin meningkat dari tahun ke tahun kan. and sekarang alhamdulillah, aku mula bekerja di salah satu syarikat ternama di Malaysia. kalau ada rezeki, dapatlah berkhidmat lebih lama di situ. assalamualaikum and hello lads! kalini aku akan menyelami dunia silam aku pada suatu masa dahulu.

Sekolah Menengah VS Universiti | Mana Lagi Best?

Image result for college tumblr

so, apa je yang aku boleh cerita pasal kehidupan di sekolah menengah dengan universiti ni? sama ke? ha, ini aku nak cakap untuk adik-adik di luar sana sama ada baru sahaja masuk alam menengah mahupun akan menjejak kaki ke universiti. sememangnya sangat berbeza hidup pada usia 13-17 tahun dengan 18-24/25 tahun ni. kitaran hidup kan. biasalah.

Wednesday, October 5, 2016

Apa Perlu Tahu Sebelum Travel ke Luar Negara

9:00:00 PM 3
Apa Perlu Tahu Sebelum Travel ke Luar Negara
assalamualaikum and hello lads! sejak masuk alam universiti, aku dah mula tertarik untuk travel. tengok dunia luar. kenal orang yang berlainan budaya dan bangsa. sebelum ni entah kenapa tak ada rasa macam tu. so, bila tak tahu tentang keindahan dunia luar yang ALLAH ciptakan, aku bazirkan duit ke arah lain. menyesalnya rasa. haha. ada sesiapa pernah rasa macam apa aku rasa? 

Apa Perlu Tahu Sebelum Travel ke Luar Negara

Image result for travel tumblr

tapi bila nak travel ni, aku tak berani lagi untuk travel seorang diri. dekat Malaysia dah biasa lah ke mana-mana keseorangan, tapi bila jauh sangat, probability untuk aku ke sana sangat rendah. memandangkan aku masih single and aku masih lagi di bawah tanggungan parents aku. mestilah ummi aku risau kan anak dia jauh. so, apa aku buat. aku berjalan jauh sedikit demi sedikit. pergi Perak, Penang, Johor dan lain-lain negeri dalam Malaysia. then, barulah minta izin untuk pergi lebih jauh dari negara kita. and alhamdulillah, ummi ayah tak ada masalah untuk aku travel ke luar negara.