Graduan Menganggur, Adakah Salah Kami Sendiri?

assalamualaikum and hello lads! good morning everyone. as usual, setiap hari Isnin memang aku sibuk sedikit. mengumpul data dari semua vendor untuk buat trending. yes, that's all I can say. but so far, I like this job. well, not so much sebab aku tak dapat nak travel ke mana-mana. hahaha. aku suka kerja yang berjalan. nevertheless, macam orang cakap, bersyukur sahajalah. sekurang-kurangnya dah ada kerja kan.

Image result for jobs tumblr

Graduan Menganggur, Salah Siapa?


ye, aku bersyukur aku dah ada kerja buat sementara waktu. tapi aku ini masih di ambang tak ada kerja juga sebab bila-bila masa sahaja aku akan tamat kontrak di sini. agak sedih tak dapat sambung sebab CEO baru dah freeze all new hiring. what to do. maybe ada rezeki, maybe tak ada. so, in the meantime aku cuba juga mencari kerja di Jobstreet and everywhere yang mengiklankan job vacancy di Malaysia ini. 

tapi aku nak tekankan dekat sini adalah dari sudut aku sebagai pelajar graduan universiti. tak kisahlah universiti ke kolej ke atau di mana-mana. mula-mula aku fikir maybe kami sebagai graduan ini memilih untuk kerja. nak di negeri sendiri sahaja. nak angka 4 digit sahaja. nak bergelar executive sahaja. tapi lama-lama aku rasa benda tu dah tak relevant. 

okay, mungkin sesetengah graduan masih lagi bersikap begitu. mahu taknya. kami penat belajar sampai 5-6 tahun. tiba-tiba apply lain punya position. nanti masyarakat sekeliling mengata. tapi bila apply yang sama sahaja, kami juga diperkatakan. habis tu apa perlu kami graduan ni buat? 

tapi bila dah apply position lain, lain pula jadinya. company nak yang ada experienced la. nak yang possessed kos tertentu sahaja lah. kata mahu fresh graduate, tetapi mahu experienced at least 5 years. huh? mana dapat title fresh and 5-years experienced tu? I don't get it. kerja sambil belajar ke? bilamana kami tak memilih, company pula memilih. aku tahu, company memanglah lagi senang pilih applicants yang betul betul berkelayakan mengikut akademik masing-masing. 

jadi salah kami ke kerana memilih position mengikut kos yang kami ambil sahaja? kadang-kadang bila aku apply position tu, aku tutup mata je bila dia state nak orang yang fresh graduate dengan pengalaman lebih 3 tahun. kot lah ada rezeki dia ambil aku interview. tapi hakikatnya esok tengok, kena reject. kata tak suitable. can someone tell me, mana aku nak cari kerja yang dah ada pengalaman 3 tahun tu kalau aku ni FRESH graduate? kalau dibandingkan graduate students dengan epal. epal yang 3 tahun aku tak rasa fresh dah. and aku tak ada pula so far dengar orang buat praktikal sampai 3 tahun. kalau semua company reject kami, macam mana kami nak dapat pengalaman 3 tahun tu? 

Image result for jobs tumblr

memang semua company nak menjaga nama dan reputasi mereka. tapi jangan pula ambil enteng dengan kami yang tak punya sebarang kerja ini. tak seronok bila hari-hari ada sahaja orang bertanya, dah dapat kerja ke? kenapa duduk rumah je? apa guna kau study 5 tahun dulu? bukan kami tak sedaya upaya mencari kerja. kenalah cari. kami ada life sendiri. ada impian nak tolong keluarga semua. kalau company sendiri tak percaya dengan kebolehan kami, macam mana kami nak buktikan kami mampu? 

tapi aku kagum dengan graduan yang tak sia-siakan masa dengan duduk goyang kaki sahaja. ramai juga yang buat business aku tengok. moga korang semua berjaya. sementara mencari kerja yang elok dan tetap, teruskanlah usaha mencari duit di negara yang serba serbi ekonomi tak stabil ni. itu sahaja. bukan niat nak cari gaduh. cuma meluahkan apa kami rasa sahaja. 

adios~

post signature

Share:

8 comments

  1. IKR. nak Fresh graduate tapi nak yang ada pengalaman. mana nak dapat pengalaman kalau company tak ambil kerja.

    ReplyDelete
  2. Kan? SR ni dah puas cari kerja yang sesuai. Tapi semua nak yang ada pengalaman, tu belum masuk lg bab nak bersaing dengan lepasan graduan yang lain. Hmm.

    Tapi, in shaa Allah kalau ada rezeki, dapatlah kerja nanti:)

    ReplyDelete
  3. Hmm...pengalaman saya meniaga pasar borong,malam kerja security...saya tak kisah sangat asal ada duit untuk bayar PTPTN tapi pandangan masyarakat yang mengatakan saya hanya mensia-siakan masa belajar di universiti amat menyedihkan hati saya....... =(

    ReplyDelete
  4. Aunty simpati dengan you olls, ekonomi global tengah teruk sayang berdoa dan mintak pada Allah swt. cer fikir orang yang ada anak dan keluarga tu macamane dengan dia orang. Aunty tu pun senasib dengan you contract tak disambung tapi aunty da berumur nak buat kerja kasar tak mampu dah. Banyak pengalaman berpuluh tahun tapi job kat luar tak ada. jangan lupa follow aunty balikya. sabar.

    ReplyDelete
  5. tak takk bukan salah kitee. salah yg tua tak nak mengalah, nak tambah2 pencen lagi pulakk. #eh, sory pakcik mmkcik ter emo. hahhaa

    ReplyDelete
  6. ouch amyyy T_T bila memikirkan nasib bakal doktor pun, boleh nangis dibuatnya T_T job is not secured anymoreeee

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  7. sangat memahami situasi amy sebab pernah laluinya 10 tahun lepas..bukan memilih kerja tapi kalau gaji sikit macamana nak bayar ptptn..huhu..(akak lah)...sekarang ni,,,janji ada kerja & buat kerja sebaiknya..

    ReplyDelete
  8. Bukan salah awk nohhh.. cuba jer apply kalau dipanggil itu adalah rezeki, yang penting x mo jemu untuk apply tau!

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.