Perempuan Atau Lelaki, Siapa Lebih Cerewet dalam Memilih Jodoh?

Aku sebagai seorang perempuan memang tak boleh nafikan, ada certain (most?) of us yang sangat cerewet dalam memilih pasangan hidup. ada tu siap nak cari-cari betul the exact taste yang dia mahukan. ada yang suka lelaki tinggi, ada yang suka main gitar, bersukan, berkerjaya dan macam-macam lagi. tapi betul kah hanya perempuan sahaja yang suka sangat memilih ni? assalamualaikum and hello lads! mari kita sama-sama analisa siapa yang sangat susah nak cari pasangan ni. 

Image result for soulmate tumblr

Perempuan Atau Lelaki, Siapa Lebih Cerewet dalam Memilih Jodoh?


okay, yes. dulu aku sangat memilih. nak yang tinggilah. pakai spek lah. pandai nyanyilah and so on. mungkin terlalu ikut kawan-kawan yang masing-masing ada ciri-ciri mereka mahukan tersendiri. tapi lama-lama bila makin susah nak mencari, aku decide to not have specific characteristics at all. sebab crush aku semua pun tak sepadan dengan apa yang aku nak. kata nak pakai spek, last-last crush aku seorang pun tak ada pakai spek. hahaha. aku rasa bahayanya bila kita mencari pasangan dengan taste yang terlalu specific ni, kita tak perasan ada lelaki/perempuan di luar sana yang cukup sesuai dengan kita. faham tak maksud aku? kita terlalu fokus kereta Lamborghini di depan, kita tak perasan kereta Honda Jazz di sebelah pun ada aura dia juga. aku rasa mungkin sebab tu juga ramai yang masih single. 

so bila dah lama mencari and tak jumpa, i decided to use another alternative. aku join satu platform yang boleh menghubungkan kita dengan lelaki single juga. i guess some of you know what it is. tapi aku tak sure boleh ke tak dedahkan dekat sini. so, maaf. kalau korang tahu, just senyap-senyap sahaja okay. aku cuba gagahkan hati untuk kirim salam pada sesiapa sahaja lelaki yang ada dalam tu. and amazingly, daripada 10 orang yang aku kirim salam, hanya 1 sahaja yang balas. so pathetic kan. hahahaha.. 

pathetic bila mana baca ciri-ciri pasangan yang dia nak, dia kata terima diri pasangan seadanya. tapi bila orang kirim salam, dia buat bodoh. i mean come on. hahaha. dulu ye lah, aku macam sedih and marah. lama-lama aku dah terbiasa dengan corak mainan dalam platform tu. kata tak judge rupa and so on, but at the end, they keep doing the same thing over and over again. 

Image result for true love  tumblr

and paling tak boleh tahan bila lelaki punya taste sebenarnya SAMA sahaja specific dengan perempuan. this is based on a true story. lelaki ni kata nak perempuan ketinggian 150cm-160cm. nak yang bujang dan kurus sahaja. seriously?? kalau isteri gemuk, kau nak buat apa lepas tu? nak yang berkerjaya tinggi. nak yang putih cerah. ada masa tu kadang-kadang aku rasa macam nak message je dia and cakap, patutlah kau single. tapi fikir balik. aku pun single. so hahahahahaha.. aku senyap sahaja. aku bukan niat nak burukkan siapa-siapa. tapi sebelum lelaki salahkan wanita, dan wanita salahkan lelaki, ketahuilah dua-dua sebenarnya sama sahaja bila part mencari jodoh ni. 

ye, betul. nak cari jodoh kenalah memilih. takkan nak main kaut je. tapi aku tak suggest kan korang untuk ada specific characteristics dalam perempuan/lelaki yang korang cari untuk dijadikan isteri/suami tu. mana tahu, rupa-rupanya sebelum ni korang dah tolak tepi jauh jodoh korang yang depan mata. sebab apa? sebab dia tak miliki taste yang korang suka tu. 

semalam aku macam down sikit tiba-tiba bila fikir pasal jodoh ni. tapi aku syukur sebab dikelilingi dengan kawan-kawan yang sangat supportive dan bersabar dengan perangai aku. and he said this to me. baca sahaja conversation kami ye. :)

H: aku nak tanya. Lelaki apa yang kau nak? 
Aku: Nak yang specific ke? hahahaah.. aku nak macam ni macam tu, bla bla bla....
H: Tu diaaaaa... Fizikal je kau bagi. hahaha. 
Aku: hahaha.. oh bukan fizikal ke. aku kalau ikutkan nak someone yang boleh faham aku ni bukan jenis duduk rumah selalu. aku kena keluar and socialized bla bla bla...
H: Okay. lagi satu soalan. Kalau someday ada lelaki yang suka kat kau tapi dia tak mencapai KPI kau macam kat atas, macam mana? 
Aku: ... (ha ni korang jawab sendiri andai kata korang di tempat aku)
H: Soooo, kalau kau nak ushar lelaki, kau mencari ciri-ciri ni la? kalau dia tak menepati so kau x cuba nak merapati mereka?
Aku: ... (jawab sendiri)
H: Apa yang aku cuba sampaikan macam ni. Kadang-kadang kita ni letak syarat kat bakal pasangan tu. Hidung mancung, tinggi 150cm, berat tak lebih 50kg, syarat tu boleh berubah anytime je sebenarnya. Kadang-kadang oang muka handsome dah sama dengan ciri kau nak, tapi perangai syaitonn.. Ada pula yang muka tak handsome tapi perangai dah capai KPI. so macam kecantikan ke-handsome-an tu macam subjektif je. Bila kau dah kenal orang tu, lama-lama syarat kau letak tu pun boleh berubah. Apatah lagi hati.

Tu dia. bila member lelaki lagi muda dari aku bagi nasihat macam orang lagi tua dari aku. hahaha. tapi betul apa dia cakap. buka sahaja hati untuk terima perkenalan dari mereka yang kita nampak ikhlas dan baik. manalah tahu tiba-tiba dah kenal mula rasa jatuh hati. macam aku dengan H ni. masa kami sama training dulu, sikit pun aku tak nampak dia. sebab aku terlalu fokus pada orang lain. tapi bila dapat satu group and kenal. tengok, kami dah rapat sampai sekarang. 

so, itu sahaja yang aku boleh sampaikan. jangan salahkan sesiapa. tapi analisa diri sendiri. di mana silap kita sampai kita terlalu fokus pada benda yang satu sampai tak nampak keindahan pada orang lain. korang pernah tengok tak filem Rab Ne Bana di Jodi. perempuan cantik berkahwin dengan lelaki skema dan low profile. dari jauh sangat tak match. tapi bila lama-lama kenal, baru perempuan tu nampak betapa istimewanya suami dia sebenarnya. 

Image result for rab ne bana di jodi

adios~






post signature

Tags:

Share:

16 comments

  1. betul la tu dua2 tu sama jer.. tp yg penting cari la yg cukup solatnye dan hormat orang tua.. kalo ada jge la elok2.. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye setuju. yang penting agama didahulukan. :)

      Delete
  2. Bila tiba masanya.. Akan jumpa juga pasangan awak nanti. In sya Allah :) Bab memilih itu perkara biasa, lumrah manusia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH mudah-mudahan. bila masa single dan cuba mencari jodoh ni banyak ajar kita pengalaman macam-macam kan.

      Delete
  3. Berjumpa dengan lelaki idaman hati adalah bonus.
    Apa yg penting, adalah persefahaman dan saling setia walau macam mana susah keadaan sekalipun.
    Hurm entri Amy ni sesuai dengan entri Duhai Hati 3 kak Gee baru-baru ni.
    Hihi
    InshaAllah kak Gee doakan Amy bertemu dengan lelaki yg mampu menjadi Imam terbaik buat Amy =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. untung siapa dapat lelaki idaman hati dia kan. macam kawan kita ^^

      hehehe kita dah baca entry kak Gee tu. memang ada kena mengena. setia tu zaman sekarang yang susah kan. tak tahulah macam mana nak build relationship nanti.

      in shaa ALLAH aamiin :)

      Delete
  4. tak perlu letakkan ciri ciri yang tinggi, orang tua-tua selalu cakap yang kita tak suka tulah yang akan jadi yang paling kita suka, kalau bukan harini mungkin esok lusa tulat. HAHAHA. =D7

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha betul. tak tahulah macam mana kita boleh mula-mula x suka orang tu kan. tapi lama-lama dah kenal baru tahu dia ada keistimewaannnya

      Delete
  5. aaaa amy, this post is so deep.

    i am the person who used to not knowing the characteristics that I'm looking for. tapi, bila bersembang dengan kawan2, i felt awkward bila many of them have the characteristics in mind. mak selalu pesan, dulu dia selalu doa dapat suami yg sedap mata dia memandang, tenang dia nak berkomunikasi dan dapat jaga dia sebaik mungkin and vice versa. And alhamdulillah, my dad may not be the most handsome dad on Earth, but he is the best one for me :) I am thankful for that and he guide my life well, alhamdulillah.

    I am not sure but I think I'm attracted to person who are totally opposite to myself. Scary to think about the consequences tho. Hee

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah ye ke. alhamdulillah. kita nak tukar doa macam mak awak juga lah. hehehehe. yep, tak kisahlah rupa tak hensem macam Arjun Rampal pun, asalkan dia boleh jaga kita, terima kita kan.

      wow. totally opposite? memang kena banyak bersabar la tu :P

      Delete
  6. kannn..! sama je.. lelaki ke perempuan sama-sama cerewet bab pilih jodoh.. ye lah, ada baiknya cerewt sikit2.. sebab jodoh ni kalau boleh nak yg boleh kekal sampai ke syurga kan.. so, tak kan nak main rembat je.. :)

    cuma jangan cerewet sngt lah.. cuba tolak ansur sikit lebih kurang.. tapi BENDA WAJIB mesti ada tu kena tetapkan pendirian ok.. mcm soal agama dan soal keluarga (restu).. hehehehee.. dan petua yg kak ain nak share.. JANGAN sebut benda yg kita tak nak.. sebab selalunya yg kita sebut2 tak nak tu la Allah bagi.. hehehehehe.. sebagai ujian maybe.. teeeetttt... hehehehee.. :p

    apapun Happy Birthday Amy..
    semoga bertemu jodoh yang diharapkan dan Amy dpt hidup bahagia ever after...

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh is it your birthday today, Amy? :D

      happy birthday dear! <3<3<3

      hanisamanina.com

      Delete
    2. hehehe setuju dengan apa kak Ain cakap. restu memang penting kan.kalau x restu, nanti nak datang raya ke apa, jadi awkward je. xkanlah sampai xnak pergi langsung pula. okay, kita cuba untuk x membenci sesuatu pada seseorang. hahahaha. risau juga.

      Delete
    3. yes, Nina.it's my birthday!! hehehe. thanks a lot. <3 <3

      Delete
  7. dua dua sama cerewet rasanya. hehehe

    ReplyDelete
  8. yang penting sedap mata memandang kak amy. jaga iman dan boleh bimbing kita ke syurga.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.