12/01/2016 - 01/01/2017 - Amy Syeera

Saturday, December 31, 2016

Persediaan Kelengkapan Musim Sejuk Sebelum Ke Beijing

10:00:00 AM 2
Persediaan Kelengkapan Musim Sejuk Sebelum Ke Beijing
sejuknyaaaa masa dekat Beijing haritu. nasib baik semua kelengkapan aku dah siap sedia letak dalam beg Deuter tu. penting sangat barang-barang ni sebab kita ni orang yang biasa hidup dekat negara panas sentiasa. so, bila sejuk memang macam culture shock sikitlah. sedangkan orang yang dah biasa pun still menggeletar tak ingat dunia, ini lagi kita. kalau rasa air cond dekat bilik tu dah sejuk, ha, meh datang negara lain masa musim sejuk. aku balik Malaysia je terus selsema.

Related image

Barang Yang Perlu dibawa Semasa Travel Musim Sejuk

kalau sebelum ni aku pernah share pasal persediaan sebelum menunaikan umrah masa musim sejuk, kalini lain sedikit. dekat Madinah dengan Mekah agak berbeza sejuk dia. masih boleh tahan. so, barang tak bawa banyak tak apa. pakai jubah sahaja pun okay. kalau dekat Beijing ni pakai jubah je tak pakai apa-apa dekat dalam, memang hardcore.

Friday, December 30, 2016

Jenis-Jenis Manusia di dalam Bas Awam

10:30:00 AM 7
Jenis-Jenis Manusia di dalam Bas Awam
assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? dah ready ke nak menghadapi tahun baru 2017 ni? cepatnya masa berlalu kan. tak sangka aku dah nak masuk umur 25 tahun! apalah aku nak buat pula lepas ni. dari dulu aku memang susah nak buat peracangan sebab tiap kali buat je mesti tak jadi. asal buat je ada aral melintang. susah susah. 
 
Image result for public transport
 

5 Jenis Manusia di dalam Bas Awam


tapi yang pastinya macam tahun-tahun sebelum, aku masih belum memiliki kereta. hatta kereta kancil. am i pathetic? tak kan. hahaha. aku kalau diberi pilihan antara public transport atau kereta sendiri, aku lebih rela orang lain yang bawa daripada aku sendiri. tak tahulah. rasa macam tak confident pula nak bawa kereta atas jalan. takut jadi gelabah. tapi kalau motor tak apa. aku rasa macam nak bawa motor besar lah one day. motor kuasa tinggi tu. pergh. serious idaman aku sejak dulu.
 

Tuesday, December 27, 2016

Semoga Cinta Kita Berkekalan

12:34:00 PM 6
Semoga Cinta Kita Berkekalan
assalamualaikum and hello lads! korang kenal tak Arijit Singh? bagi sesiapa yang minat Hindustan akan tahu siapa Arijit Singh. sekarang ni most lagu yang best dengar datang dari suara beliau. memang sedap. serious. bagi aku kira sama taraf dengan Mithoon dengan Ankit Tiwari as well as Mohamad Irfan. 

Salamat Sarbjit Lyrics


Image result for love tumblr

masa duduk cari lagu terbaru Arijit Singh, aku terjumpa lagu ni. macam menarik pula lirik dia. korang layan sendiri okay. 

Friday, December 23, 2016

Hit The Road to BEIJING Day 1

4:00:00 PM 3
Hit The Road to BEIJING Day 1
assalamualaikum and hello lads! ni hao. alhamdulillah. Ahad lepas baru sahaja aku mendarat di tanah air tercinta, Malaysia tepat pada 12:36 tengah hari. penat memang penat. badan terkejut pun ada. dari panas ke sejuk ke panas semula. tapi experience tu memang takkan lupa sampai bila-bila. so dengan semangat yang membara, harini aku akan mula bercerita mengenai perjalanan kami ke Beijing. 

Pengakhiran Hidup

10:24:00 AM 0
Pengakhiran Hidup
assalamualaikum and hello lads! salam Jumaat semua. semoga semuanya dalam kesihatan yang baik. jangan lupa baca surah al-Kahf. okay, nak sambung kerja.

Pengakhiran Hidup



 

Wednesday, December 21, 2016

Keseronokan Aktiviti Di Port Dickson

10:30:00 PM 4
Keseronokan Aktiviti Di Port Dickson
pernah tak korang rasa Malaysia ni sebenarnya memang cantik? cuma bila kita dah dari kecil memang duduk di tanah air ni, kita macam terlepas pandang certain tempatkan. apatah lagi gunung-ganang, pantai-pantai di sini. rasa macam negara orang lebih lawa berbanding negara sendiri. well, maybe korang tak. bagi aku ya. tapi ada masanya bila dah travel ke negara orang, aku mula perasan Malaysia pun ada banyak tempat menarik juga. biasalah bila kita tetapkan dalam fikiran yang 'ala, setakat Terengganu tu, esok-esok pun boleh pergi.' hahaha. bayangkan Masjid Shah Alam pun aku tak pernah pergi sebab aku ni duduk Shah Alam. so, this time aku rasa sementara nak menunggu next travel destination aku tahun depan, aku nak explore pantai-pantai di Malaysia.

amysyeera

Keseronokkan Aktiviti Di Port Dickson


assalamualaikum and hello lads! Jom siapa nak ikut aku pergi bersantai? Boleh rehat-rehatkan badan dan minda. Asyik sibuk dengan kerja seharian saja, bosan sangat. Bahaya bila sentiasa stress ni walaupun kerja tu memang passion kita. Tak salah pun sekali sekala bercuti ke tempat menarik, lebih-lebih lagi tempat yang ada pantai dan permandangan yang cantik serta aktiviti yang menarik. Aku biasa kalau berjalan, aku lebih memilih tempat nature. Ada orang suka historical building. ada yang suka kesibukan kota. Sebab tu kalau tengok Pinterest aku, memang banyak gambar nature sahaja. Sambil merehatkan minda, boleh juga luangkan masa dengan anak-anak, orang tersayang dan kawan-kawan. Pergi sendiri pun tak salah apa. Jadi, apa kata jom pergi bercuti ke Port Dickson atau lebih dikenali dengan nama PD. Ha, siapa lagi yang tak tahu PD tu dekat mana? Tsk tsk tsk. PD tu terletak di Negeri Sembilan dan merupakan destinasi pelancongan yang telah lama terkenal di Malaysia. Mempunyai kawasan pantai yang cantik dan telah dibangunkan dengan pelbagai kemudahan pelancongan. Terdapat juga pelbagai pilihan penginapan yang selesa seperti hotel Port Dickson, resort, homestay, dan lain-lain lagi.

Hotel-Hotel di Port Dickson


Bagi korang yang berdekatan tu mungkin dah selalu dapat tengok pantai dan melakukan aktiviti yang menarik di sini tapi bagi korang yang rancang untuk bawa family bercuti dan lebih-lebih lagi yang datang dari jauh-jauh tu mestilah nak stay lama-lama sikit kan dekat sini. Pemilihan tempat penginapan juga pasti korang perlukan yang selesa dan mempunyai pelbagai kemudahan. Di sini terdapat banyak hotel yang sangat cantik dan unik seperti Grand Lexis Port Dickson, Avillian Hotel, Klana Beach Resort, Thistle Hotel dan lain-lain lagi. Apa yang menariknya, kebanyakkan penginapan di sini terletak betul-betul di tepi pantai dan di atas air. Haaa, pasti ia akan menjadi pengalaman percutian korang yang sangat menyeronokkan. Jadi, korang boleh buat pilihan mengikut bajet percutian korang.

Image result for port dickson beach tumblr

Kalau korang nak cuti berbulan madu atau perlukan tempat privacy yang menarik dan cantik, aku cadangkan korang stay dekat Grand Lexis Port Dickson kerana tempatnya sangat unik. Hotel ni juga, boleh dikatakan 5 Star hotel kerana ianya bersih, environment yang tenang, terdapat pelbagai kemudahan, view yang cantik, dan tempat yang selesa. Bagi korang yang baru first time ke sini pasti akan teruja. Di sini juga mempunyai banyak aktiviti yang korang boleh lakukan, antaranya ialah bermain mini segway, memanah, berbasikal, dan macam-macam lagi. Apa yang lebih menyeronokkan ialah korang boleh bermain swimming pool hanya di bilik korang saja. Jadi, dah tidak perlu malu untuk mandi di luar dan korang boleh menikmati masa berseorangan dengan tenang.

Pantai Teluk Kemang


Selain itu, korang juga boleh berkunjung  ke pantai Teluk Kemang di mana ia merupakan kawasan pantai Port Dickson yang paling popular. Keluasan pantai ni ialah kira-kira 1.6KM panjangnya dari Kemang Indah hingga ke Baitul Hilal. Bagi pengetahuan korang, pantai ni sentiasa menjadi tumpuan pelancong terutama di hujung minggu. Ramai yang datang untuk bermandi-manda, bersantai atau berkelah bersama keluarga dan kawan-kawan sambil bersantai menikmati pemandangan indah ditepi laut. Banyak kemudahan yang disediakan dekat sini seperti tandas, bilik mandi, surau, pondok rehat, gerai dan restoran. Korang juga boleh melakukan aktiviti yang menarik seperti bermain banana boat, kayak, jet ski, parasailing dan lain-lain lagi.

traveloka teluk kemang
credit to google

Blue Lagoon


Tambahan lagi, korang juga boleh pergi ke Blue Lagoon atau nama melayunya dikenali sebagai Tanjung Biru. Ia adalah sebuah pantai yang terpencil terletak berdekatan dengan Tanjung Tuan. Walaupun pengunjungnya tidak seramai seperti di pantai Teluk Kemang, namun Blue Lagoon juga adalah salah satu kawasan pantai Port Dickson yang menarik dan cantik. Korang boleh melakukan aktiviti menarik dan bersantai sambil menikmati permandangan pantai tanpa kesibukan pengunjung lain.  Ia juga berdekatan dengan Rumah Api Tanjung Tuan atau dikenali dengan Cape Rachado. Bagi korang yang cadang untuk bermalam di sini terdapat banyak pilihan hotel dan resort yang menarik boleh dipilih sebagai tempat penginapan percutian korang.


Ostrich Farm


traveloka ostrich farm

Siapa pernah main dengan burung unta?? Korang nak bermain dengan burung unta? Uish bestnya kalau dapat main even for once! Haaa, kalau nak, korang boleh singgah ke PD Ostrich Farm yang terletak tidak jauh dari pantai Teluk Kemang. Ia adalah salah satu tempat menarik yang harus dikunjungi jika korang bercuti ke PD. Selain melihat dan memberi makan burung unta, korang juga boleh menunggang dan berlumba dengan burung unta. Pasti ia akan menjadi pengalaman yang menarik untuk korang. Di PD Ostrich Farm juga terdapat haiwan lain seperti keldai, unta, kambing, arnab, angsa, ayam belanda, itik dan lain-lain lagi. Yang pastinya, kalau korang bawa anak-anak pasti mereka akan terhibur dan mendapat pengalaman baru setelah berkunjung ke sini. So,  have fun! Selamat bercuti and be safe. :)

Adios~



post signature

Monday, December 12, 2016

Doakan Perjalanan Kami

12:00:00 PM 5
Doakan Perjalanan Kami
assalamualaikum and hello lads! alhamdulillah, pejam celik pejam celik, dah masuk 1 tahun aku menunggu saat ini. plan nya dari tahun lepas dengan kawan kolej aku, Ana. sibuk aku mencari travel agency mana yang bagus. kena lah baca review banyak-banyak. kalau ramai suka and recommend, then baru aku bincang dengan kawan aku. 

Doakan Perjalanan Kami


Image result for travel tumblr

Saturday, December 10, 2016

SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE

10:06:00 AM 1
SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE
Baru-baru ini, Syahirah telah melancarkan koleksi wangian terbarunya di Malaysia – Syahirah Vitalis Eau De Cologne. Haruman yang memiliki keunikan tersendiri ini pasti membuatkan orang di sekeliling menoleh kepada anda, terpana sekaligus mencipta memori manis mengenai anda. Syahirah Vitalis Eau De Cologne merupakan haruman yang menjadikan anda wanita yang memiliki haruman tersendiri dan menyerlah berbanding wanita lain. Syahirah Vitalis Eau De Cologne disempurnakan dengan segala ciri-ciri hebat bagi memenuhi keperibadian wanita yang berkaliber, elegan dan glamor, menepati imejnya. Selepas diperkenalkan di Indonesia, ia telah berjaya menjadi haruman pilihan nombor satu yang mana kesemua haruman terpilih berdasarkan trend terkini daripada wangian berjenama antarabangsa. Sentuhan elegan dan glamornya juga bakal mendominasi pasaran di Malaysia.


SYAHIRAH VITALIS EAU DE COLOGNE


Rangkaian Syahirah Vitalis Eau De Cologne mempunyai aroma tersendiri yang akan merangsang aura positif diri anda seperti esen sitrus, ia akan member kesegaran dan kecergasan agar anda sentiasa bersedia untuk menjalani aktiviti-aktiviti harian. Semestinya haruman ini akan membina keyakinan dan menyerlahkan daya penarik diri anda. Erti kata lain, wangian yang tepat menyempurnakan aura dalaman dan karakter seseorang wanita disamping meningkatkan keyakinan mereka untuk berinteraksi dengan orang di sekeliling serta mendorong orang lain untuk lebih mengenali mereka. Kesimpulannya, Syahirah Vitalis Eau De Cologne membantu melancarkan perjalanan kearah kejayaan dan hubungan sesame individu menerusi kuasa harumannya.

Friday, December 9, 2016

Tukar Kad ATM yang Terbaru

10:00:00 AM 3
Tukar Kad ATM yang Terbaru
assalamualaikum and hello lads! ini scheduled post. mengantuk sangat-sangat. tapi dah janji dengan diri nak buat entry at least sehari sekali. so here goes. siapa sini dah tukar semua kad bank? ha, kelam kabut semua pakat tukar kad bank kan. aku ni pun sebenarnya dalam kategori last minute juga. hahaha.

Tukar Kad Debit Bank Terbaru


Image result for bank card

kad CIMB dah settle bulan lepas. itupun ada masalah juga. aku dah pergi tukar, tapi dalam masa 24 jam, aku TAK KEY IN pin nombor yang dia kasi. last-last terpaksa tolak RM12 dari akaun CIMB untuk buat yang terbaru lagi sekali. adoi. tak memasal je amelia. nasib kau lah ambil ringan -.- ni kalau ummi aku tahu, mahu mengamuk. hehe. shhh... kad CIMB aku buat dekat KL Sentral je. tak ramai rupanya tahu ada CIMB dengan Maybank branch dekat situ. semua pakat ingat ATM dengan CDM sahaja. memang kecil pun tempatnya. staff yang jaga kaunter pun tak ramai. ada 2 kaunter je. so, bila dah ramai tu, sabar je la nak ye menunggu. 

Tuesday, December 6, 2016

Hi Tea di Haagen Dazs Nu Sentral

10:00:00 AM 3
Hi Tea di Haagen Dazs Nu Sentral
assalamualaikum and hello lads! Sabtu lepas aku keluar dengan member aku ke Amcorp Mall sebab dia ni peminat barangan antik. and dia kata setiap Sabtu Ahad ada ala-ala pasar karat dekat dalam Amcorp Mall. aku pun ikut je lah sebab honestly, aku rasa Amcorp Mall tu antara shopping mall yang tak hidup. tengok dari luar nampak macam elok je. tapi sejujurnya, masuk dalam memang rasa lemah je tengok. pasar karat bermula seawal jam 10 pagi. bagi korang yang memang barangan vintage, sesuai datang sini. aku tak berapa. so, aku follow sahaja ke mana kawan aku pergi.

Hi Tea di Haagen Dazs Nu Sentral


Image result for haagen dazs malaysia menu

then, petang tu barulah gerak ke Nu Sentral. dah lama dia janji nak belanja aku Haagen Dazs ni. adalah perjanjian antara kitorang. haha. ini first time aku merasa makan ais krim dekat Haagen Dazs. selalu tengok dari jauh je. memang sampai bilalah aku takkan masuk. nasib baik ada orang belanja. 

Monday, December 5, 2016

Permohonan BR1M 2017 Sudah Bermula

9:39:00 AM 4
Permohonan BR1M 2017 Sudah Bermula
Seperti apa yang telah dibentangkan dalam Bajet 2017, Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BRIM) untuk 2017 telah dinaikkan setinggi RM1200. Sesiapa yang layak menerima BRIM dan belum berdaftar, tarikh pendaftaran adalah pada 5 Disember 2016 hingga 31 Disember 2016.Untuk mendapat Borang Permohonan BRIM 2017 , sila klik link berikut : https://ebr1m.hasil.gov.my

Permohonan BR1M 2017

Syarat Kelayakan Permohonan BRIM 2017

Saturday, December 3, 2016

Cara Memilih Boots yang Betul

9:00:00 PM 3
Cara Memilih Boots yang Betul
bila aku sebut boots, kawan lelaki aku suka bayangkan boots PCK (Pua Chu Kang) warna kuning tu. kurang asam betul -.- memang saje mengusik aku. padahal diorang memang dah tahu aku pergi office je pakai boots. esok warna lain harini warna lain. hahahaha. aku tak boleh la tengok kedai-kedai jual boots ni. badan terus je berhenti and melencong masuk. then tengok harga, telan air liur, keluar balik. biasa sangat dah macam ni. memang mahallah, dah pergi masuk kedai Marks n Spencer, Charles n Keith, Zara. 

Image result for boots tumblr

Cara Memilih Boots yang Betul

dulu memang beli murah-murah punya je. tapi bila 1 kasut tu kau ends up pakai dekat mana-mana je, lama-lama rosak binasa lah. kasut murah memang tak tahan lama. sebab tu ayah aku suggest beli kasut mahal terus. kasut yang ada brand. betul juga. kalau aku duk beli murah yang dalam rm70, tapi asyik kena beli, alang-alang beli yang mahal je. 

boots ni ada macam-macam jenis. jangan sangka bila sebut boots je, korang bayang yang tumit tinggi. ada yang flat, ada yang medium, ada juga yang tinggi 5 inci. kalau teringin sangat nak pakai, aku cadangkan pakai yang flat dahulu. macam biker boots tu ke. aku ada 1 dari Marks n Spencer. memang selesa. memang nampak rugged la. sebab aku ada plan nak bawa motor kuasa tinggi tu. so, beli je boots dulu. muahahahah. then, bila dah selesa pakai boots flat, baru naikkan tumit dia sedikit demi sedikit. 

Image result for mark n spencer black ankle biker boot

selalu orang pandang rendah dengan boots. mereka rasa boots ni hanya sesuai dipakai dekat oversea sahaja. typical minded. kalau pakai yang berbulu-bulu tu lainlah. boots memang panas. boleh buat kaki berpeluh. tapi aku rasa aku pakai sneakers ke kasut sukan ke, sama juga peluhnya. so, it doesn't make any difference at all. bagi aku lah. haha.

Cara Berjalan Pakai Boots Tumit Tinggi


cara berjalan masa memakai boots agak berbeza dari berjalan guna kasut flat. kalau nak buat gaya sama, memang orang akan ketawa. sebab nampak awkward sangat jalan dia. kalau nak lebih nampak cara dia, boleh search dekat Youtube. 

Image result for how to walk in boots with heels

kita kalau jalan pakai sneakers or kasut flat, biasanya ada certain orang dia jalan seret je. and bahagian depan dulu yang bergerak. tapi bila pakai boots, kena start pergerakan dari belakang. dari tumit mencecah lantai dahulu, barulah depan follow sekali. okay, maybe mula-mula akan nampak complicated. tapi lama-lama dah pakai, biasa je. tak ada masalah pun. kalau susah, tak ada orang sanggup nak pakai apatah lagi berlari. yes, aku ni kerja duk mengejar bas dekat seberang. kadang-kadang bas dah sampai pun. so bila lari pakai boots ada tumit tu tak jadi masalah. hahaha. cuma haus je la kot.

semakin tinggi tumit, kita kena jalan makin slow. ini untuk beginners sahaja. sebab barulah rasa selesa and boleh faham cara macam mana nak berjalan pakai boots bertumit tinggi. tapi kasut tumit tinggi tak digalakkan sangat untuk pakai hari-hari. kalau boleh beli each boots with different height heels. aku baru beli 1 Zara chunky heels boots setinggi 4 inci. and this one is for special occasion only. sebab dia sangat tinggi. and aku tak suka tumit halus tu, macam tak confident je nak jalan stabil. haha. chunky heels is better kalau korang teringin sangat nak try sebab tapak dia memang besar.

Image result for zara chunky heel boots

tumit tinggi ni akan affect postur badan kita. bila sakit je, rehatkan kaki dulu. tapi jangan buka boots tu. nanti kaki jadi kembang, nak masukkan balik dalam kasut akan rasa lebih ketat. so, biar sahaja kaki berehat sambil tayangkan kasut gorgeous korang tu.

Saiz Boots yang Sesuai dengan Kita


aku tak galakkan beli online terus. sebab saiz kasut boots berbeza dengan saiz kasut biasa kita pakai. ini aku punya lah. aku biasa pakai kasut biasa (flat) yang saiznya 6/37. tapi bila pakai boots, kena pakai 1 saiz besar pula. lagi-lagi kalau korang suka boots yang tirus depan dia. so, sekarang kasut aku pakai semua bersaiz 7/38. 

Image result for  boots tumblr

sebenarnya banyak lagi kena belajar pasal boots ni. maybe next time okay. outfit apa yang sesuai dipakai bersama boots. or cara pakai seluar jeans dengan boots. di luar atau dalam nampak lebih kemas semua. setakat ini sahaja aku beri info. kalau ada sesiapa nak tambah, silakan komen di bawah.

adios~


post signature

Friday, December 2, 2016

Review Filem Dear Zindagi | Shah Rukh Khan & Alia Bhatt

10:00:00 AM 6
Review Filem Dear Zindagi | Shah Rukh Khan & Alia Bhatt
don't let your past blackmail your present and ruin your beautiful future. aku suka dengan quote ni. quote yang disebut oleh Dr Jehangir Khan dalam filem Dear Zindagi. maybe bila baca macam tu sahaja, tak ada membawa makna sangat. tapi bila sekali korang dah layan filem Dear Zindagi, quote tu memang deep sangat untuk aku. aku suka dengan filem ni. sebab apa? sebab salah satunya movie ni bukan genre romantik. sebaliknya lebih kepada drama. drama yang sangat berkaitan dengan kita. walaupun first impression bila korang dengar aku sebut drama, mesti rasa macam tak best kan. dah lah kena hadap 2 jam 30 minit. memang sanggup ke? haha. i can definitely say (in shaa ALLAH) cerita ini memang takkan buat korang bosan.

Image result for dear zindagi
Rating aku: 8/10

Review Filem Dear Zindagi

apa yang terlintas di fikiran korang bila aku sebut psychiatrist or psychologist? some of people akan cakap orang gila or ada masalah jiwa melampau je akan jumpa dengan golongan doktor ni ataupun diorang panggil dalam filem ni, BD a.k.a Brain Doctor. memang aku perasan ramai fikir macam ni. sebab tu tak semua berani jumpa dengan BD. sebab fikir pandangan orang dekat kita nanti jadi pelik. sama jugalah yang terjadi pada mulanya dengan Koko (Alia Bhatt).