2017 - Amy Syeera

Monday, November 27, 2017

3 Hotel Bajet bawah RM100 di Sieam Reap, Cambodia

9:00:00 PM 2
3 Hotel Bajet bawah RM100 di Sieam Reap, Cambodia
assalamualaikum and hello lads! memandangkan kisah aku dengan Hana backpacking ke Siem Reap sudah habis, jadi aku nak kongsi 3 jenis hotel yang kami book semasa stay di sana selama 4 hari 3 malam. aku dah lama teringin nak cari pengalaman macam ni and thankfully bestfriend aku sangat-sangat memahami diri aku ni. jadi, memang tanpa lengah kami decide untuk merasa 3 jenis hotel mengikut bintang dan juga lokasi serta harga hotel tersebut. 
 
 

Hotel Bajet bawah RM100 di Siem Reap


Cara Pilih Hotel Sesuai


aku tak kisah kalau ke mana-mana cuma berjalan kaki. tak perlu fancy naik kereta sewa, naik bas or train pun boleh. tapi aku sangat mementingkan tempat tidur apatah lagi kalau nak stay lama di suatu tempat tu. kalau travel lama tapi tidur tak selesa, memang mood aku 100% berubah jadi moody all morning. haha. susah travel dengan orang moody memanjang ni.

okay, aku senaraikan 3 hotel yang kami dah pilih. tips untuk cari hotel yang sesuai dengan kehendak kami.

Monday, November 20, 2017

Travel ke Siem Reap, Cambodia | Kampong Phluk

9:55:00 AM 1
Travel ke Siem Reap, Cambodia | Kampong Phluk
assalamualaikum and hello lads! punyalah dah lama aku pergi Siem Reap tu tapi harini baru berkesempatan nak update. adoi -.- siapa sangka, Cambodia yang kita nampak serba serbi kekurangan tu, sebenarnya matawang yang dia pakai ialah US Dollar! please imagine that. macam mana nak hidup kalau begitu gayanya. bayangkan kita dibayar gaji dalam Ringgit Malaysia tetapi harga makanan, pakaian, TOL, MINYAK semua dalam US Dollar. mahu tak menangis air mata darah. tapi ini bukan isu dia, well, bukan main reason aku menaip harini. aku nak sambung perjalanan kami pada hari ketiga di Kompong Phluk pula.


Travel ke Kampong Phluk, Sieam Reap 

 
sebelum aku kasi tips, aku nak cerita dahulu serba sedikit pasal hari kejadian kami. kalau diikutkan, ada dua tempat yang berbeza korang boleh explore tetapi kedua-dua tempat berada di Tasik Tonle Sap. Chong Khneas dan juga Kampong Phluk. tempat yang menjadi perhatian ramai orang adalah Chong Khneas. tapi bagi sesiapa yang tak suka hadap ramai tourist, better ke Kampong Phluk. atau kalau ada masa yang sangat banyak, boleh pergi kedua-duanya sekali tetapi rasa aku, sama je dua tempat tu cuma kawasan berbeza.

Saturday, November 18, 2017

Tempat Menarik di Kuala Lumpur

7:12:00 PM 3
Tempat Menarik di Kuala Lumpur
Assalamualaikum and hello lads! It’s been a while isn’t it. Alhamdulillah, baru sahaja minggu lepas aku travel lagi. Tak sangka, dengan spontan nya aku and Khadhra decide untuk travel berdua memandangkan maybe lepas ni masing-masing akan menempuh marriage life sendiri. Jadi, tanpa fikir panjang, terus sahaja beli tiket ke Krabi. Masa di sana, aku berjumpa dengan seorang traveler juga dari North Seattle, USA. Katanya maybe bulan Disember nak melancong ke Kuala Lumpur. Dalam minda, terus aku terfikir, tempat apa yang menarik di Kuala Lumpur. Agak-agak ada ke tak? Mestilah ada! Kalau tak, traveler dari negara lain takkan datang ke Malaysia betul tak. And sedar tak sedar, ada rupanya tempat unik di Kuala Lumpur. Masa nilah kita nak promote negara kita dengan penuh bangganya. Cewah. 

Tempat Unik di Kuala Lumpur


Bila sebut Kuala Lumpur je, apa yang korang bayangkan? Untuk aku yang sangat minat dengan nature tak kisah ke mana sahaja aku pergi, aku akan cari tempat yang ada suasana hijau. Tapi boleh percaya tak Kuala Lumpur masih ada kehijauan di sekeliling Bandar yang dipenuhi dengan bangunan pencakar langit tu? Tapi dekat mana nak cari kan… who knows there are so many things to do in Kuala Lumpur

Friday, November 17, 2017

Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia | Angkor Wat

9:30:00 PM 3
Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia | Angkor Wat
assalamualaikum and hello lads! masha ALLAH dah lama sangat tertangguh nak buat entry pasal Siem Reap ni. maafkan saya. bagi aku, travel ke negara berdekatan dengan Malaysia ni memang murah. jadi, bagi sesiapa nak travel bajet, boleh lah cuba travel ke negara-negara seperti ini dahulu.


Travel Bajet ke Siem Reap - Angkor Wat


seawal jam 4:00 pagi, kami sudah bangun untuk bersiap-siap. memandangkan tidur di hotel biasa-biasa sahaja, jadi kami berdua agak grumpy. or maybe sebab penat sangat naik flight tapi tidur lambat, macam tu lah jadinya. untuk sesiapa yang nak ke Angkor Wat, aku cadangkan gerak seawal yang mungkin. sebab nanti time nak beli tiket entrance yang mengambil banyak masa.

Wednesday, September 27, 2017

Trip 24 Jam ke Singapura

1:30:00 PM 14
Trip 24 Jam ke Singapura
assalamualaikum and hello lads! aduhai, pening kepala pula harini. nasib baik esok cuti. yeah, esok cuti! member ada ajak pergi hiking, tapi tak tahulah dapat pergi ke tak. dengan keadaan and cuaca macam ni. sama juga la apa yang terjadi masa aku dengan Hana, my bff ke Singapura minggu lepas. yes, trip 24 jam ke Singapura. aku rasa tak percaya tapi ia memang sudah pun berlaku.



Trip 24 Jam ke Singapura

Total Kos All-In : RM300 (tak termasuk shopping cost) 
Barang Perlu Dibawa : 
1. Passport
2. Kamera
3. Telekung travel
4. Botol Air (tolonglah bawa sebab dekat sana tak ada hand bidet dalam toilet)
5. Payung (kalau musim hujan TOLONGLAH bawa)
6. Kamera
7. Topi
8. Shades (for photography purpose) 
9. Baju Extra
10. Wet tissues
11. Makanan
take note: trip ini tak termasuk ke USS. 

bismillahirrahmanirrahim. aku mulakan cerita kami.

Wednesday, August 30, 2017

Tukar Cermin Mata Lebih Murah

4:30:00 PM 15
Tukar Cermin Mata Lebih Murah
assalamualaikum and hello lads! harini tinggi pula rasa nak menaip macam-macam. the power of blogwalking. pernah tak korang rasa macam tu juga. aku senang je nak dapat mood balik. baca satu dua entry orang di blog mereka, then, perasaan tu terus membuak-buak. 
 
Image result for sunglasses tumblr

tukar cermin mata baru


bagi sesiapa yang pernah bertemu enam mata dengan aku (since aku pakai cermin mata, so empat. lol hambar), maybe korang ada perasan style cermin mata aku macam mana. aku ni dari kecil, bukanlah orang yang cermat sangat. beli jam sahaja dah dekat berapa kali. pin tudung pun jangan cakaplah. inikan pula cermin mata. masa sekolah dulu siap pakai masa tidur lagi. kononnya takut bangun-bangun kejap lagi, terkejut tak nampak apa dengan jelas. bayangkan nak mandi pun pakai cermin mata.

Maaf

10:51:00 AM 11
Maaf
assalamualaikum and hello lads! apa khabar? semoga sihat sentiasa. aku baru sahaja baik dari sakit gastrik. erm, nak menyesal pun tak guna sebab salah sendiri kan. asyik makan tak ikut waktu. ada masa pukul 11 pagi baru breakfast. ada masa tak breakfast langsung. lunch pula makan sikit je. ha, sekali kena macam ni. please, jangan ikut macam aku eh.
 
http://s3.favim.com/orig/151118/gif-grunge-sorry-teen-Favim.com-3591633.gif 
 

Maaf


aku buat entri ni sebenarnya aku nak buat pengakuan secara terbuka. aku nak minta maaf pada someone yang aku dah lukakan teruk hati dia. kami sangat rapat suatu ketika dahulu. tapi disebabkan salah faham antara kami berdua, hubungan jadi dingin. apatah lagi habit aku yang suka melarikan diri daripada bersemuka. because I just don't know how to explain it to her. emosi pun masa tu tak stabil sangat. end up kami bergaduh tanpa suara. meaning? tanpa sebarang sebab, masing-masing mendiamkan diri. 

Thursday, August 24, 2017

Travel Bajet ke Sydney, Australia | Blue Mountains

11:30:00 AM 8
Travel Bajet ke Sydney, Australia | Blue Mountains
Semalam sudah ke Kiama, harini keluar dari Sydney sekali lagi. siapa yang pergi ke Sydney, rugi kalau tak singgah ke Blue Mountain. yes, walaupun hanya travel bajet ke Australia, jangan sesekali lepaskan peluang ke sini. bagi aku yang minat dengan keindahan alam semulajadi, aku rasa tenang sangat dapat bersantai di sana. mari kita mulakan destinasi kami seterusnya.

Image result for scenic world

Travel Bajet ke Sydney Australia | Blue Mountains Scenic World


bangun pagi seawal 6:30 pagi, kami mula bersiap-siap untuk ke Blue Mountain. tengok pada cuaca, katanya harini akan sentiasa hujan. okay, hujan lagi. so, make sure payung kena ada bawa bersama. sampai sahaja di Central Station, jangan lupa ingat semula ada berapa banyak lagi duit dalam Opal Card korang. Blue Mountain ni sangat jauh dari Sydney. so, rate dia juga mahal. and remember this, satu hari perjalanan kita memang confirm takkan lebih dari AUD15.

Sunday, August 13, 2017

Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia | Departure

5:06:00 PM 4
Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia | Departure
assalamualaikum and hello lads! pejam celik pejam celik, bulan Syawal sudah pun berakhir. cepat masa berlalu. and tanpa sedar, dah dekat 2 minggu aku travel ke Siem Reap bersama kawan baik aku, Hana. yes, kami travel berdua sahaja. susah ke travel berdua dan hanya kami perempuan sahaja? nope. in shaa ALLAH Siem Reap antara tempat yang selamat untuk perempuan travel sendirian ataupun berdua.


Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia 4 Hari 3 Malam


aku akui, aku bukan jenis orang yang suka sangat travel di negara-negara berdekatan dengan Malaysia ni. aku kalau boleh pilih negara jauh dahulu barulah dah tua-tua sikit, melancong ke negara berdekatan. sebab bila dah tua nanti, tak adalah laratnya nak bergerak jauh-jauh tu. tapi pandangan setiap orang berbeza. sama juga macam best friend aku. dia lebih gemar travel negara dekat sahaja sebab lebih murah and mudah. memandangkan ini roadtrip lah sangat kami sebagai besties, aku ikutkan sahaja apa dia mahu. nanti masing-masing dah ada keluarga sendiri, susah pula nak keluar berdua. confirm lah tak dapat punya.

Sunday, August 6, 2017

Monday, July 17, 2017

Melancong Murah ke Phuket, Thailand dengan Wonderful! Asia by Traveloka

3:46:00 PM 6
Melancong Murah ke Phuket, Thailand dengan Wonderful! Asia by Traveloka
Setiap negara ada keunikan mereka tersendiri termasuklah tanah air kita Malaysia. Makanan, budaya hatta cara hidup sangat berbeza. Belum masuk lagi keindahan bangunan dan alam semulajadi di negara masing-masing. Disebabkan itulah aku berniat untuk melancong suatu hari nanti pada satu ketika dahulu. Travel ni sememangnya sudah menjadi impian aku. Cuma dulunya nak travel agak susah memandangkan tak ada duit yang mencukupi. Apatah lagi teman travel pun tak ada. So, bila dah kerja ni memang sakan sungguh aku berjalan kan. Ada negara yang memerlukan banyak duit perbelanjaan. Tetapi hanya negara Asia sahaja menawarkan bajet percutian murah. Kalau macam negara Asia ni, aku prefer pergi bersama keluarga dan teman baik sahaja. Salah satu percutian murah adalah Phuket, Thailand. Siapa yang baru pertama kali mahu mencuba melancong sendiri tanpa memerlukan bantuan travel agensi, boleh lah travel ke Phuket Thailand dahulu. Lokasinya sangat dekat dengan Malaysia. Jadi, mudah untuk susun perjalanan kita. 



Melancong Murah ke Phuket, Thailand dengan Wonderful! Asia by Traveloka


Assalamualaikum and hello lads! Phuket. Kebanyakan kawan aku sudah melancong ke sana. Katanya Phuket Thailand sangat cantik! Tapi cantik tidak cukup untuk aku ke berjalan ke sana. Jadi, dengan bantuan internet, aku mula mengkaji. Hmm.. Apa yang membuatkan Phuket Thailand ni menjadi tempat pelancongan yang menarik? Mari kita tengok senarai tempat yang aku dah explore habis-habisan di internet. 

Friday, June 30, 2017

Travel Bajet ke Sydney, Australia | Bondi Coogee Coastal Walk

12:00:00 PM 5
Travel Bajet ke Sydney, Australia | Bondi Coogee Coastal Walk
assalamualaikum and good day mate! in shaa ALLAH, masuk je hari aku bercerita mengenai Bondi Beach, maka hari kami berada di Sydney semakin sampai ke penghujungnya. sedih betul. cepat sangat masa berlalu. rasa macam tak cukup pula seminggu di sana. tapi serious cakap, it was totally worth it. ada masa and ada bajet, jangan lupa ke sana okay!

amysyeera


Travel Bajet ke Sydney | Bondi to Coogee Coastal Walk


kami bergerak seawal 8:30 pagi. aku suggest kalau korang nak view lawa, better datang awal-awal pagi. kalau waktu tengah hari pun tak apa. lagi lawa cuma panas dia bak ang. berpeluh. and untuk Bondi Coogee Coastal Walk ni ada macam-macam options untuk korang try. Bondi terletak di bahagian utara sekali dan Coogee pula di bahagian selatan. kalau datang bersama family and sekadar bersantai, boleh berhenti sampai ke Bronte sahaja. or nak jauh sikit sampai Clovelly. depends pada bajet masa and tenaga korang. kami pun target nak ke Coogee tapi hari dah panas terik, jadi kami stop sehingga di Clovelly Beach sahaja.

Friday, June 23, 2017

Aku Kecewa dengan Cinta

11:33:00 AM 3
Aku Kecewa dengan Cinta
assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? CINTA. bila kita sebut pasal cinta ni memang tak akan pernah habis kan. sejak dari zaman sekolah rendah dah mula ada crush sehinggalah masuk ke alam perkahwinan. non stop! especially kaum Hawa kan. aku tak tahulah pasal lelaki. sebab aku jarang dengar diorang bersembang pasal benda ni. maybe sebab ia terlalu dramatik and serabutkan fikiran. so, daripada cerita pasal tu, baik cerita pasal bola, movies, and whatever yang terlintas di fikiran mereka. 
Yes I am

Kecewa dengan Cinta


masalahnya bila perempuan dah terbiasa mengejar cinta, kita lupa untuk protect hati kita dari selalu dilukakan. girls, why must you do that. sangat bahaya bila kita terlalu kejar cinta manusia ni sebenarnya. bila kita terlalu obses mengejar, and susah sangat untuk cinta tu singgah pada kita (why love cupid, why?), bila one day ada seorang lelaki tertarik dengan kita, laju sahaja kita serahkan diri pada dia.

Monday, May 29, 2017

Shopping Raya Murah di SGshop Malaysia

11:02:00 AM 5
Shopping Raya Murah di SGshop Malaysia
assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? salam Ramadhan. pantas betul masa berlalu. tahu-tahu sahaja dah masuk bulan kita berpuasa. tahu-tahu sahaja banyak duit kena spend untuk beli barangan raya pula. confirm baru hari first kita berpuasa, dah ramai bersesak-sesak dekat shopping mall mencari baju raya. tahun ni korang warna apa? macam tradisi umi aku, bukan pakaian kami sahaja bertukar, langsir, sofa cover, posisi perabot semua bertukar. tapi habit kami bukan jenis rajin keluar shopping. ada masa kami buka website sahaja untuk shopping raya murah. dan salah satu platform kami pergi untuk shopping adalah SGshop Malaysia.


Sunday, April 30, 2017

Rawatan Kecantikan Murah di Dr MAD Wellness, Sunway Mentari

12:36:00 AM 5
Rawatan Kecantikan Murah di Dr MAD Wellness, Sunway Mentari
Assalamualaikum and hello lads! Wahai gadis-gadis sekalian, kalau rasa awak sudah menginjak ke usia 20an, inilah masanya untuk mula fikirkan tentang kecantikan dan kesihatan wajah korang. Bila dah start kerja, dah ada duit sendiri, lagi seronok beli apa sahaja yang kita mahu. Tapi ingat, shopping, shopping juga. Facial & body treatment pun penting! Sangat penting. Set pencuci muka sahaja tidak mencukupi. Adakalanya tanpa kita sedar set pencuci muka tersebut tidak sesuai dengan kulit wajah kita. Ataupun cara kita pakai itu salah. Masa buat facial treatment, dengar explanation dari beauty expert, barulah aku tahu cara sebaiknya untuk menjaga muka! So, inilah penting untuk kita jumpa dengan expert. Dapat tahu pasal condition wajah kita. Malangnya zaman sekarang ni bukan senang nak mencari pusat spa yang murah. Ada masa 1 rawatan sahaja dah mencecah RM1k! mahal sangat kan. kita yang baru kerja ni bukannya ada banyak duit sangat. nasib baiklah jumpa satu pusat rawatan kecantikan yang terletak di Sunway Mentari ni iaitu Dr. MAD Wellness. Betul-betul berada di atas Klinik TTDI.


Rawatan Kecantikan Murah di Dr MAD Wellness, Sunway Mentari


Dr MAD Wellness ini adalah spa yang ditubuhkan dan diasaskan oleh tiga orang DOKTOR iaitu Dr Mansor, Dr Ainna, dan juga Dr Davina. Kalau perasan, dari situlah datangnya nama MAD. Ia merupakan gabungan pangkal huruf nama ketiga-tiga doctor tersebut. Ya betul. Apa yang membuatkan aku sangat percaya dengan pusat spa ni sebab ia dikendalikan sepenuhnya oleh doctor yang berpengalaman. Apa yang membezakan Dr MAD Wellness dengan spa lain adalah spa ini hanya menggunakan advanced teknologi estetik terkini.

Monday, April 24, 2017

Travel Bajet ke Sydney, Australia | Featherdale Wildlife Park

9:44:00 PM 8
Travel Bajet ke Sydney, Australia | Featherdale Wildlife Park
assalamualaikum and good day mate! alamak, nampaknya aku terlangkau satu hari punya cerita travel bajet ke Sydney. patutnya pergi Featherdale Wildlife Park dahulu baru pergi Kiama. nasib baik ada take notes. sampai tempat pun aku dah campur-campur. ha, inilah jadinya bila senang sangat lupa. senang distract bila dah jumpa benda lain lebih menarik. okay, aku sambung cerita seterusnya. Featherdale Wildlife Park. park ini kira macam Zoo Negara lah. so, siapa yang datang ke New South Wales (NSW) bersama family, aku recommend korang datang sini daripada pergi Taronga Zoo tu.



Travel Bajet ke Sydney, Australia | Featherdale Wildlife Park


8:00 pagi
Chippendale > Central Station Railway Square (Bus Stand L)
Opal Rate: AUD2.10

Sebelum kami menaiki train ke Kiama, kami sempat singgah ke University of Sydney dahulu. University of Sydney ni tak adalah jauh mana dari kawasan tempat tinggal kami. Berjalan dari Central Station ke University of Sydney makan selama 30 minit. Tapi memandangkan kami nak simpan banyak tenaga dan kesihatan kaki (haha), kami naik bas sahaja. Sebelum korang ke Central Station, ada satu kawasan ni memang khas untuk sesiapa menunggu bas menuju ke destinasi masing-masing. Untuk waktu peak time, bas lebih banyak bergerak. And mereka sangat on time. Bayangkan bas on time. Fuh. Make sure tempat kita berdiri tu sama dengan destinasi kita. University of Sydney ada banyak bas yang stop di sana. Pilih sahaja mana korang nak. Aku kagum dengan penduduk Sydney sebab mereka tak berebut langsung untuk masuk bas. Siap beratur. Ada masa sampai kasi je kita masuk dahulu.

Wednesday, April 19, 2017

Aku Tetap Akan Mencintaimu

9:44:00 PM 4
Aku Tetap Akan Mencintaimu
You are mine at this moment Perhaps, this might not be the case tomorrow It might be so that you might not be yourself It might be so that I might not be myself


Read more at KrazyLyrics: http://www.krazylyrics.in/2017/04/18/main-phir-bhi-tumko-chahunga-english-translation/
You are mine at this moment Perhaps, this might not be the case tomorrow It might be so that you might not be yourself It might be so that I might not be myself


Read more at KrazyLyrics: http://www.krazylyrics.in/2017/04/18/main-phir-bhi-tumko-chahunga-english-translation/
You are mine at this moment Perhaps, this might not be the case tomorrow It might be so that you might not be yourself It might be so that I might not be myself


Read more at KrazyLyrics: http://www.krazylyrics.in/2017/04/18/main-phir-bhi-tumko-chahunga-english-translation/
You are mine at this moment Perhaps, this might not be the case tomorrow It might be so that you might not be yourself It might be so that I might not be myself


Read more at KrazyLyrics: http://www.krazylyrics.in/2017/04/18/main-phir-bhi-tumko-chahunga-english-translation/
You are mine at this moment Perhaps, this might not be the case tomorrow It might be so that you might not be yourself It might be so that I might not be myself


Read more at KrazyLyrics: http://www.krazylyrics.in/2017/04/18/main-phir-bhi-tumko-chahunga-english-translation/
You are mine at this moment Perhaps, this might not be the case tomorrow It might be so that you might not be yourself It might be so that I might not be myself


Read more at KrazyLyrics: http://www.krazylyrics.in/2017/04/18/main-phir-bhi-tumko-chahunga-english-translation/
assalamualaikum and hello lads! harini nak share satu lagu terbaru yang aku suka. lagu dia rentak slow je. memang kena dengan lirik lagu ni. enjoy :D and of course lah penyanyi dia Arijit Singh.

Image result for forbidden love tumblr

You are mine at this moment
Perhaps, this might not be the case tomorrow
It might be so that you might not be yourself
It might be so that I might not be myself

Friday, April 14, 2017

Travel Bajet ke Sydney, Australia | Kiama Blowhole

11:34:00 AM 6
Travel Bajet ke Sydney, Australia | Kiama Blowhole
Assalamualaikum and good day mate! Okay, semalam dah habis explore satu bandar Martin Place, kalini kami bergerak ke tempat lebih jauh sedikit iaitu Kiama. Kiama ni terletak di belah Selatan New South Wales (NSW). Kiranya dah terkeluar dari bandar Sydney. Alang-alang kami dah ada di Sydney, apa salahnya pergi jalan sampai ke hujung sana kan. Ada satu lagi tempat nama dia Canberra. Canberra ni orang kata sebiji macam Putrajaya. Tapi memandangkan masa tak mencukupi, jadi kami buat keputusan untuk tak pergi ke sana. Kalau korang ada banyak masa, try je pergi. Member aku yang lahir di sana, dia kata Canberra ni memang sangat sesuai untuk orang yang sukakan ketenangan dan kesunyian. Ala, memang kira macam Putrajaya lah. 


Travel Bajet ke Sydney | Kiama Blowhole


Central Station Platform 25 > Kiama Station Platform 2
Opal Rate:
Peak Time: AUD8.30
Non Peak Time: AUD5.81
Masa Perjalanan: 2 jam 18 minit

Perjalanan dari Central Station ke Kiama Station mengambil masa yang sangat lama juga. dalam 2 jam 15 minit. Kalau korang rasa tak cukup tidur, aku suggest masa dah naik train, terus tidur. Then, kalau tersedar sebelum Helensburgh Station, jangan lepaskan peluang untuk tengok pemandangan di luar train. Make sure duduk tepi tingkap tau. And kalau bermula perjalanan dari Central Station, ambillah view di belah kiri sebab di situ view lebih lawa. Aku sepanjang perjalanan memang tak tidur. Jadi, aku berjaya menyaksikan pemandangan dalam train ini tanpa henti. 



Kiama Station




Alhamdulillah, sampai juga ke destinasi ini. Tenangnya rasa duduk di Kiama ni. Macam satu kawasan yang khas untuk korang duduk bila sudah menginjak usia 60an ke atas. Memang lawa. Angin sangat kuat. Dah lah aku pakai cardigan labuh, memang effect dia tak menahan lah. Haahahaha.. 

Sebelum ke Kiama Blowhole, kami lalu di kawasan pantai dahulu. Kiama Blowhole agak jauh juga rupanya. tapi memang worth it. apa yang menyebabkan orang tertarik untuk ke sini? sebab ada blowhole tu. blowhole ni terjadi bila ada air pasang sahaja. 











sidenote: kalau nak tengok effect blowhole yang sangat awesome, jangan lupa cek Kiama Tides dahulu untuk cek air pasangnya start pukul berapa. 

masa kami sampai tu dalam pukul 12 tengah hari. air pasang pula start pada pukul 2 lebih. jadi, apa yang dapat saksikan cuma 'small blow ala-ala geyser' macam orang nak kentut tak jadi. sedih tengok. lama juga aku menanti di situ. capture gambar, rakam video. yet, kecil sahaja blow tide yang keluar. 

Image result for kiama blowhole
ini expectation.


ini realiti.

nak tunggu lama tak boleh sebab lepas tu nak pergi ke tempat lain pula. jadi, dengan perasaan kecewa, kami beredar dari Kiama Blowhole tadi. 







memandangkan waktu tu sudah masuk ke tengah hari, jadi perut memang sedaplah dia berbunyi. kami buat keputusan untuk jalan masuk ke kawasan pekan dia. ala-ala pekan koboi. kak CT kata ada kedai kebab di sini. jadi, kami pun berjalan dan berjalan. sekali kedai tutup. sedih sungguh. nasib baik jumpa satu kedai Fish n Chips ni. Red Rooster. beli 2. sorang dapat bayar AUD11. memang sedap! rugi kalau tak cuba. 

kami makan di dalam train sebab kami dah kesuntukan masa untuk ke Sea Cliff Bridge pula. Sea Cliff Bridge ni sangat lawa kalau waktu sunset and tak hujan. untuk mula perjalanan di sepanjang Sea Cliff Bridge ni, aku suggest korang mula dari Coalcliff Station. kalau dari Scarborough, agak jauh perjalanan walaupun lebih dekat dengan Kiama Station.

mulanya dalam itinerary nak start dari Scarborough Station. tapi aku dengar masa dalam train, dia cakap Scarborough Station hanya 6 couch sahaja akan dibuka. untuk pengetahuan, train dia tak macam kita ada 4 couch dan 2 couch. dia terus ada 8-10 couch. tapi certain station, hanya couch tertentu sahaja pintu akan dibuka. disebabkan tidak tahu, kami terlepas station tu and terus ke hadapan. hahaha. so beware! kalau nak ke satu tempat tu, dengar apa konduktor dia beritahu. and cek couch korang yang keberapa. kalau tak, memang pintu tak akan dibuka. 

jadi, dengar sahaja Coalcliff Station, terus kami keluar. 

Kiama Station Platform 1 > Coalcliff Station Platform 2
South Coast Line towards Port Kembla

Opal Rate
Peak Time: AUD6.46
Non Peak Time: AUD4.52

turun sahaja ke Coalcliff Station ni, wow. sangat scary. kenapa sunyi sangat tempatnya. jadi, kami cepat-cepat turun and makin lama jadi makin scary. hahaha. kereta yang lalu lalang hanya ada 2-3 biji sahaja. kawasan tu merupakan kawasan berbukit. jadi, bayangkan punya jauh kami nak turun tu, dengan aku pakai boots lagi. aduhai. penatnya. hati pun dah risau juga. kat manalah kami landed ni sebenarnya. nak pergi balik ke Coalcliff Station tadi memang tak lah. sebab nak naik lagi penat daripada turun bukit kan.


nasib baiklah masa tu dah nampak kawasan rumah. syukur sangat. bila dah lama fikir, last-last tak jadilah nak berjalan dekat Sea Cliff Bridge tu. macam jauh yang amat je. hahaha. and alhamdulillah, masa duk jalan lagi, kami ternampak satu bus stand di situ. tengok perjalanan bas dia, bas terakhir adalah pukul 4:45 petang. tengok jam kami. 4:40 petang. ya ALLAH. nasib masih menyebelahi.

Lawrence Hargrave Dr > Princes Hwy after Bourke St
2 Stanwell Park to Wollongong via Thirroul 
Opal Rate: AUD4.50

datang je pakcik bas, terus kami berlari berkejaran ke arah bas. hahaha kelakar pula bila fikir balik. macam orang desperate sangat. yes! memang kami dah terdesak. sini memang lah kawasan orang kaya. tapi siapa je boleh kasi kami tumpang tidur satu malam? cek uber pun tak ada tau! tak sangka memandangkan kami ambil bas terakhir, kami je ada dalam bas tu.

mungkin ada hikmahnya. pakcik bas tadi bersembang dengan kami, dan dia cadangkan satu tempat lawa untuk kami pergi tengok dengan mata sendiri. nasib baik juga bas ni lalu Sea Cliff Bridge yang kami nak lalu sangat tu.

sidenote: WOW. kalau rajin, silalah jalan sepanjang Sea Cliff Bridge tu. panjang ya amat! lagi waktu hujan, tolonglah jangan. sia-sia je. naik sahaja bas. boleh nampak juga.

pakcik bas tadi membawa kami sehingga ke Wollongong Beach. haha. ini lagi satu benda kelakar. elok kami nak ke utara dari Kiama ke Coalcliff tadi. terus kami ke selatan balik. nak ke Kiama semula kiranya. tak apalah. benda dah jadi.

masa dah sampai tu, mula tengok macam plain je beach dia. adalah nampak orang surfing. tapi takkan tu je? rupanya bila dah jalan sehingga ke hadapan, baru lah ada pemandangan yang sangat lawa. 






puas bergambar, kami tunggu di bus stop berdekatan. katanya ada bas percuma (bus 55A/55C shuttle bus) di situ untuk ke Wollongong Station. sampai sahaja, aku seluk poket, Opal Card tak ada! deng.. aku menangis masa tu. serious. sebab aku tahu, diorang di sana memang pentingkan Opal Card tu. so, bayangkan bila kau tak ada. aku dah panik. nasib baik sahaja bas free. tengok, ALLAH dah susun elok perjalanan aku masa tu.

Wollongong Station > Central Station
Opal Rate: AUD5.81

sampai sahaja Wollongong Station, terus cari kad baru. alhamdulillah. nasib baik Opal Card memang free. kalau tak, kenalah bayar lagi. cuma rugi sikit part aku sebab dia dah tak kira perjalanan aku yang banyak-banyak sebelum ni. so, tak ada diskaun. sobs.

sidenote: andai kata korang kena macam aku, kalau masa naik bas, boleh beli single ticket. cakap je dekat konduktor bas tu.

balik rumah, rehat sahaja.

Itinerary Hari 3

Central Station > Kiama > Sea Cliff Bridge > Wollongong Beach

Opal Rate:
Central Station to Kiama Station: AUD5.81
Kiama Station > Coalcliff Station: AUD4.52
Wollongong Station > Central Station : AUD5.81

adios~
post signature