Sunshine Blogger Award 2017

by - 8:56:00 PM

assalamualaikum and hello lads! tanpa sedar aku dah lama tak update blog. bulan Mac ni satu entry pun belum buat lagi. aduhai. manalah pergi semangat macam zaman study dulu pun tak tahu. mungkin sebab terlalu busy buat benda lain kot. korang ada cara tak nak kasi kita bersemangat untuk update blog hari-hari?

Image result for sunshine blogger award

Sunshine Blogger Award


okay, kalini for my first entry in March, aku nak sambung buat award yang diberikan oleh sahabat blogger yang hanya dapat kenal di alam maya sejak dulu, Hanis Amanina. sebelum aku sambung jawab soalan-soalan yang Nina kasi pada aku, aku nak cerita sikit siapa blogger manis ni dekat korang. Nina belajar di Republic Czech okay. aku suka baca blog Nina sebab dia suka travel macam aku juga! banyak dah tempat Nina pergi. mostly negara Eastern Europe. eh, tak silap akulah yang tu Eastern. hahaha. fail maps. kalau korang terasa nak travel area negara berdekatan Czech tu, boleh lah ushar blog Hanis Amanina. :D


Rules (I just copy and paste Hanis'):

  • Thank the person(s) who nominated you in a blog post and link back to their blog
  • Answer the 11 questions sent by the person who nominated you
  • Nominate 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions
  • List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo on your post and/or on your blog


ha, apa tunggu lagi. mari kita sambung jawab 10 soalan yang aku dapat okay. oh, all these questions are in English (obviously). but i'm not as good as her. so, aku akan jawab dalam dua language lah. muehehehe.

  1. What is the first impression you always get?
Garang -.-


  1. Is it true? And do you like that impression?
okay, aku akui aku jenis yang tak reti nak senyum bila orang pandang aku. kalau kenal baru aku senyum. tapi kalau tak, muka aku masam je macam orang nak cari gaduh. hahahaha. sampai hati mereka. ada juga try senyum setiap kali keluar dari rumah tapi adui, korang tak rasa penat ke? hahaha.

  1. How do you react to someone who keeps on talking to you about topics you are not interested in?
aku buat bodoh je dengan apa dia cakap. pandang kiri pandang kanan. honestly, my mom said i'm a girl who cannot fake my own expression. bila aku tak suka tu, memang obvious terserlah di wajah aku.

  1. Do you mind to buy albums (physically / digitally) of songs you love to listen or just download them online?
i prefer to download them online. aku bukan orang yang bila minat satu genre, and stuck dengan muzik tu je. no. 1 minute aku rasa nak dengar lagu Hindustan, and as time goes by, aku terasa nak dengar lagu English pula. then, lagu Melayu. random! susah kalau beli albums. sebab tak mungkin 1 album boleh letak lagu macam tu kan.
 
  1. What kind of items you don't mind buying the expensive one?
Boots! and cosmetic products. aku tak sure macam mana aku boleh tersuka boots. i started to wear it since my 2nd year in college. dulu biasalah beli cikai-cikai je. tapi bila kau dah pakai selalu, so cepat je rosak. paling lama bertahan cuma 1 tahun je. so, start je dapat kerja, aku beli yang mahal. Zara, Bershka, Marks and Spencer. seriously, kalau korang nak beli boots, belilah yang berkualiti. kaki ni banyak berjasa pada kita.

as for cosmetic products, aku ada jenis kulit yang sangat sensitif. doktor pun cakap macam tu masa buat treatment di wajah aku. so, bahaya kalau beli produk murah dekat downtown tu. and tengok apa jadi pada aku dulu. gatal juga nak murah. habis jadi chapped bibir aku T_T nasib baik dah elok dah. alhamdulillah. sejak tu, aku tak berani pilih murah-murah dah.

  1. Do you jot down notes during lectures / talks or simply listen and remember?
sometimes. kalau rajin aku buat notes. kadang-kadang aku dengar je. nanti study balik dekat bilik. kadang-kadang print je nanti apa notes dia duk present dekat depan for 1-2 hours.

  1. Mountains vs beaches? And why?
no!! soalan ni sangat susah sebab aku termasuk dalam kategori nature lover. mountain vs beaches ye. hmmm.. i choose mountains. sebab aku suka adventure! kalau beaches hanya untuk relax sahaja. tapi kalau bukit, boleh hiking. aku pernah trekking malam-malam. almost terjatuh gaung sebab terlalu gelap. truth be told, mountains lebih banyak experience kita boleh dapat berbanding pantai.

  1. Do you separate your trash into categories?
wow. hahaha. not really, no. apa yang aku rasa benda tu sampah, aku buang je. malas nak asing-asing.

  1. Do you put your phone on flight mode when charging?
tak! hahaha. tapi flight mode aku pasang masa nak tidur sahaja. sebab orang kata bahaya kalau tidur dengan phone. but i need it to wake me up in the morning. so, sebab tu aku pasang flight mode.

  1. Would you mind to share the latest picture in your phone gallery (if appropriate)?
 haha. nasib baik appropriate. okay sorry. aku memang suka letak wallpaper macam ni. kasi semangat sikit. :P
Image result for iphone 5s wallpaper quotes

  1. Do you think time-travel is good (if it will be possible in the future)?
hmm.. depends. aku rasa lepas tengok The Flash yang buat alternate timeline and Charmed, time-travel is really not good at all. apa sahaja yang berlaku di masa lepas, biarkan sahaja. yes, ada benda yang kita rasa menyesal sebab tak sempat ucap/lakukan, tapi semua tu mengajar and mendidik kita jadi siapa diri kita sekarang ni. and travel to the future? wow, desperate enough i guess? memang lah seronok kalau kita boleh tahu siapa kita kahwin, kita kaya ke masa umur 30 tahun nanti? famous ke kita masa dah tua? tapi who knows, bila buat macam tu, kita hanya akan mengharap instead of do something to achieve it.

okay. itu sahaja jawapan dari aku. let's see, siapa yang aku nak nominate pula ye. (usap dagu). 

ini soalan dari aku pula :D jawab jangan tak jawab

Image result for tumblr questions list

1. Percaya atau tidak dengan cinta selepas nikah ni? Kenapa?
2. Kalau diberi pilihan untuk kejar salah satu impian, yang mana satu nak di realisasikan dahulu?
3. Kenapa kita manusia terlalu mudah judge orang?
4. Introvert or Extrovert?
5. Contoh rumah idaman
6. Cuba cerita sikit apa yang dah jadi pada harini dalam hidup korang?
7. Apa benda paling awesome yang pernah korang buat? or maybe a once in a lifetime experience you'll never forget. e.g panjat gunung Himalaya
8. Sambung ayat ni. Aku ingat lagi pertama kali aku ......
9. Kalau bukan di Malaysia, dekat mana korang nak tinggal?
10. Filem/Drama yang buat korang tersentuh hati..
11. Dalam banyak-banyak superpower yang ada, superpower mana korang nak?

done! hopefully kalian ada masa untuk jawab. kalau busy tak apa ;) kalau dah jawab, nanti jangan lupa share link ye. hehe. itu sahaja.

adios~
 
post signature

You May Also Like

6 comments

  1. erm..insyallah akk buat eh hihi..

    ReplyDelete
  2. amboi soalan amy. kemain...hahhaah..nanti i free i buat yer... tq..

    ReplyDelete
  3. Menarik jugak baca jawapan2 org yg ditag ni. Haha, baru lepas baca Syakir's, dapat la kenal lebih preference korang.

    for download vs buy tu kannn, sama. I am not the one yg stick utk satu2 lagu. Kadang2 kalau orang tanya favorite songs.... terdiam kejap sbb semua yang dengar, semua best.

    instead of boots, I also spend more money on shoes (Nike, Adidas). HAHA. entahlah, banding baju yang kita akan pakai sekali sekali (tapi memang cantik punnn blaus, baju2 trend sekarang), tapi sy lebih pada sesuatu yg selesa utk bergerak. so, baik jaga kaki T_T Aim nak skechers lepas ni.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  4. menarik..part garang tu, macam geng je kita..sep sikit ;)

    ReplyDelete
  5. samalah kiter. selera muzik bertukar2 ehe.

    btw fae jemput amy utk join segmen sy

    https://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2017/03/lakastah-join-segmen-belog-urang-brunei.html

    ReplyDelete
  6. yaka nampak garang....?

    masa mula kenal amy dlu tak nampak garang pun

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.