Travel Bajet ke Sydney, Australia | Featherdale Wildlife Park

by - 9:44:00 PM

assalamualaikum and good day mate! alamak, nampaknya aku terlangkau satu hari punya cerita travel bajet ke Sydney. patutnya pergi Featherdale Wildlife Park dahulu baru pergi Kiama. nasib baik ada take notes. sampai tempat pun aku dah campur-campur. ha, inilah jadinya bila senang sangat lupa. senang distract bila dah jumpa benda lain lebih menarik. okay, aku sambung cerita seterusnya. Featherdale Wildlife Park. park ini kira macam Zoo Negara lah. so, siapa yang datang ke New South Wales (NSW) bersama family, aku recommend korang datang sini daripada pergi Taronga Zoo tu.



Travel Bajet ke Sydney, Australia | Featherdale Wildlife Park


8:00 pagi
Chippendale > Central Station Railway Square (Bus Stand L)
Opal Rate: AUD2.10

Sebelum kami menaiki train ke Kiama, kami sempat singgah ke University of Sydney dahulu. University of Sydney ni tak adalah jauh mana dari kawasan tempat tinggal kami. Berjalan dari Central Station ke University of Sydney makan selama 30 minit. Tapi memandangkan kami nak simpan banyak tenaga dan kesihatan kaki (haha), kami naik bas sahaja. Sebelum korang ke Central Station, ada satu kawasan ni memang khas untuk sesiapa menunggu bas menuju ke destinasi masing-masing. Untuk waktu peak time, bas lebih banyak bergerak. And mereka sangat on time. Bayangkan bas on time. Fuh. Make sure tempat kita berdiri tu sama dengan destinasi kita. University of Sydney ada banyak bas yang stop di sana. Pilih sahaja mana korang nak. Aku kagum dengan penduduk Sydney sebab mereka tak berebut langsung untuk masuk bas. Siap beratur. Ada masa sampai kasi je kita masuk dahulu.

University of Sydney



amysyeera


Sebenarnya niat kami ke sini sebab nak tengok satu kawasan yang bila sekali pandang, seakan sama dengan Gurukul. Tahu tak Gurukul tu apa? Kalau korang pernah tengok filem Hindustan, Mohabbatein, tempat mereka belajar tu namanya Gurukul. Cuma Gurukul tempatnya lain. Jangan ingat di Sydney pula ye. Lain. Hehehe. Lawa University of Sydney ni. Aku tak sure nak explain macam mana. In simple words, classic. Bangunan lama. Ala-ala zaman Victoria dulu kan. Kalau aku dapat peluang belajar dekat sini syok juga. Semata kan. Sebab terpesona dengan bangunan dia je. Hahahahah. Dari apa aku dengar, University of Sydney memang mementingkan locals dahulu berbanding student foreigner. Maybe sebab tu kebanyakan student Malaysia belajar di UNSW sahaja.





Quadrangle of Sydney. Subhanallah. Lawa sangat bangunan dia. memang sungguh lah mengingatkan aku dengan Gurukul. Kalaulah ada Shah Rukh Khan. Hehehe. Memang harapan lah. Kami beruntung masa tu sebab dapat menyaksikan lagu berdendang di bangunan tersebut tepat jam 9 pagi. Okay, at first it sounds so tranquil. Tapi lepas dengar lama-lama bunyi scary pula. Kami tak mahu berlama di sini sebab nak bergerak ke tempat jauh. Jadi, lepas dah puas bergambar, kami terus bergerak keluar dari University of Sydney dan terus ke Central Station.


University of Sydney, City Rd > Central Station, Railway Square (Stand J)
Opal Rate: AUD 2.10

Dekat depan kedai Chemist Warehouse tu, ada laluan escalator ke bawah tanah. Situ memang laluan khas untuk ke Central Station. inilah laluan bawah tanah aku cerita di entri sebelumnya. agak panas tapi lebih cepat kalau platform yang kita naik tu bernombor 6 ke 25.

itinerary seterusnya mestilah Featherdale Wildlife Park. masa awal-awal buat tu, kami banyak buat comparison antara Taronga Zoo (yang mana lebih dekat dengan Central Sydney) or Featherdale Wildlife Park. akhirnya kami decide pilih yang jauh. sebab dekat area situ ada DFO Homebush sekali. mereka kata murah barang di sana. nanti kita tengok sama-sama okay.

Central Station Platform 18 > Blacktown Station Platform 7
T1 North Shore, Northern & Western Line
Opal Rate: AUD3.37
Masa Perjalanan: 1 jam

perjalanan di dalam train sepanjang nak ke Featherdale Wildlife Park agak bosan berbanding masa nak ke Kiama. so, tidur sahajalah kalau nak. hehe. sampai sahaja di Blacktown Station, keluar sahaja terus cari bus stand.





Blacktown Station Stand E > Kildare Rd opp Lynwood Ave (bas berhenti bertentangan dengan Featherdale Wildlife Park)
Opal Rate: AUD0.10

rupanya masa tunggu di Stand E, ramai yang turut beratur sama. oh, tak sangka masa ni ramai juga yang nak ke Featherdale Wildlife Park. perjalanan tak lama mana. sekejap sahaja sudah sampai.

Featherdale Wildlife Park

Tiket Dewasa: AUD31
Tiket Kanak-kanak : AUD17
Harga makanan kangaroo satu cawan: AUD2



aku datang sini walaupun bayaran dia agak mahal, tapi dengan harapan tinggi dapat main dengan koala. jadi, tutup mata sahaja bila kasi duit pada staff di kaunter entrance.  aku suka dengan tempat dia. rasa macam sebiji dalam habitat binatang-binatang tersebut. bukan setakat di dalam sangkar sahaja. memang dia cuba bagi binatang dalam ni masih merasa di 'rumah' sendiri.

wallaby pun bebas ke sana sini. hahaha. seronoknya rasa! memang aku dah tak sabar nak kasi makanan dekat wallaby dengan kangaroo. lama juga kami di sana. banyak binatang first time tengok depan mata sendiri. ada wombat, ada penguin jenis Aussie, ada devil bird something dan macam-macam lagi.

sayangnya, masa nak pegang Koala, mereka jauh tidur di hujung batang pokok di atas. adoi, memang sungguhlah kerja kau tidur je, Koala. kecewa mak datang jauh-jauh. semua pula tu tidur. sampai siap menyorok dalam rimbunan daun lagi. ingat orang tak perasan lah tu.













ada je tempat untuk ambil gambar bersama dengan Koala. cuma kena bayar lah. dapatlah pegang punggung dia sekejap. staff kata tak boleh belai bahagian atas sebab nanti dia cengkam kita. memang kuat woo cengkaman dia. susah dah nak lepas. sebab tu dia boleh bertenggek lama atas pokok walaupun tengah tidur.

Featherdale Wildlife Park sangat sesuai untuk family. cuma agak jauh dari bandar Sydney.

then, lepas dah puas, kami terus bergerak dari Featherdale tadi ke DFO Homebush. pernah pergi JPO? MOP? ini pun sama juga. mereka kata dekat sini lebih murah barangannya berbanding di Malaysia. of course lah. barang import dah tambah sana tambah sini, jadilah mahal. so, let's check it out okay.

Featherdale Wildlife Park, Kildare Rd > Blacktown Station
Opal Rate: AUD2.10

Blacktown Station Platform 5 > Strathfield Station Platform 4
T1 North Shore, Northern & Western Line
Opal Rate: AUD1.37

Strathfield Station, Everton Rd, Stand B > Underwood Rd near Homebush Bay Dr
Opal Rate: AUD0.10

DFO Homebush



DFO Homebush ni tak adalah besar mana. aku rasa macam JPO besar lagi. and JPO lawa lagi. hehehe. tapi omg, seriously, memang murah barang dia! kami decide untuk makan dahulu sementara sebelum habis-habisan shopping. kami makan di Oporto. besar mak oi burger dia. sebab masing-masing lapar, kami beli seorang satu. tak silap aku satu burger dia dalam AUD14. habis wei! punyalah lapar.

okay, bayangkan nak kata murah dia punya pasal, aku boleh dengan beraninya masuk kedai Coach. hahaha. kat Malaysia memang idok ler. nanti staff tu pandang atas pandang bawah je. nak kata murah tu, murah lah dari Malaysia. but still mahal sebenarnya. macam satu jacket dia (OMG lawa sangat sangat sangat!), dalam AUD200. so, kalau convert dalam RM700. okayla. kalau dekat Malaysia dalam RM1k juga. tapi apakan daya, memang tak mampu sungguh nak beli.

berjalan dan berjalan, kami singgah kedai mana entah. aku akhirnya beli seluar jeans Esprit sahaja. murah wooo. and aku sangat puas hati sebab beli seluar jeans tu. thanks anyway kak CT and kak Nurul for encouraging me to buy something for myself. then, lepas dah puas berjalan, kami pun melangkah balik. aku plan nak beli beg tangan dekat umi. satu beg Guess dalam AUD100 sahaja. tapi fikir punya fikir. aku beli lain je la. rambang mata sungguh aku tengok. dah la duit tak bawa banyak. nak cucuk pun tak guna.

then beransur pulang sebab hari pun dah lewat petang. malam tu aku tak ingat makan dekat mana. rasa macam makan apa sahaja yang ada dekat rumah. hahaha.

Strathfield Station > Central Station
Opal Rate: AUD2.94

Itinerary Hari 4 | Featherdale Wildlife Park

University Station > Featherdale Wildlife Park > DFO Homebush

Opal Rate:

Chippendale > Central Station Railway Square (Bus Stand L)
Opal Rate: AUD2.10

University of Sydney, City Rd > Central Station, Railway Square (Stand J)
Opal Rate: AUD 2.10

Central Station Platform 18 > Blacktown Station Platform 7
Opal Rate: AUD3.37
Blacktown Station Stand E > Kildare Rd opp Lynwood Ave
Opal Rate: AUD0.10

Featherdale Wildlife Park, Kildare Rd > Blacktown Station
Opal Rate: AUD2.10

Blacktown Station Platform 5 > Strathfield Station Platform 4
T1 North Shore, Northern & Western Line
Opal Rate: AUD1.37

Strathfield Station, Everton Rd, Stand B > Underwood Rd near Homebush Bay Dr
Opal Rate: AUD0.10

Strathfield Station > Central Station
Opal Rate: AUD2.94

post signature

You May Also Like

7 comments

  1. woooo... seronok giler tengok sis dapat berjalan-jalan ke negara luar. Rasa macam nak join sekaki aje.

    ReplyDelete
  2. wow..seronoknya...satu hari hana pun nk p...

    ReplyDelete
  3. salam dik seronok bc adiknye experience..
    bleh share full itenary dan akak x fhm mengenai opal card.
    bleh whatsapp akak 0193332846

    ReplyDelete
  4. Bestnya..tgk park ni teringat kat caversham wilflife park..huhu..rindu kangaroo2 dia

    ReplyDelete
  5. Seronoknya!!!
    Thanks untuk info!

    http://zaidilina.blogspot.my/

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.