Shopping Raya Murah di SGshop Malaysia - Amy Syeera

Monday, May 29, 2017

Shopping Raya Murah di SGshop Malaysia

assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? salam Ramadhan. pantas betul masa berlalu. tahu-tahu sahaja dah masuk bulan kita berpuasa. tahu-tahu sahaja banyak duit kena spend untuk beli barangan raya pula. confirm baru hari first kita berpuasa, dah ramai bersesak-sesak dekat shopping mall mencari baju raya. tahun ni korang warna apa? macam tradisi umi aku, bukan pakaian kami sahaja bertukar, langsir, sofa cover, posisi perabot semua bertukar. tapi habit kami bukan jenis rajin keluar shopping. ada masa kami buka website sahaja untuk shopping raya murah. dan salah satu platform kami pergi untuk shopping adalah SGshop Malaysia.



 Shopping Raya Murah di SGshop Malaysia


Apa itu SGshop Malaysia? 


SGshop Malaysia merupakan Taobao agent yang paling dipercayai di Malaysia di mana kita boleh shopping online murah. segala barangan di sini semuanya terdapat di China. cakap je apa yang kita nak, semua ada. barang travel, perabot, apatah lagi pakaian untuk semua jenis lapisan masyarakat. 

jadi, berbekalkan duit poket yang ada, aku dengan umi search habis satu website ini untuk mencari barang raya murah yang kami idamkan. well, untuk aku, not exactly untuk raya sebab aku sudah tentu mencari barang travel sahaja. hahahaha. tapi untuk seorang ibu, yang memang suka menghias rumah, memang seronoklah nak shopping online di SGshop Malaysia ni. mari kita tengok cara nak beli di SGshop ini.

1. Register di SGshop Malaysia
 


pertama sekali, jangan lupa cek dahulu website yang korang pergi itu adalah SGshop Malaysia. dia ada Singapore juga tau. boleh cek di bahagian kiri atas. and terus register so korang akan serta merta dapat 200 points. best kan! 

 jangan risau, maklumat kita di dalam ini semuanya secure. make sure letak phone number sekali. kenapa? sebab bila kita sudah beli something di SGshop Malaysia ini, segala proses penghantaran dan pembayaran akan di sms kepada kita. so, tak perlulah kita nak 24 jam cek kondisi barang kita macam mana kan.




2. Search barangan yang diingini

boleh cek di What's in Store. ada macam-macam jenis barang murah dijual di SGshop Malaysia ini. take your time to explore. kalau berkenan tapi tak sure lagi nak beli or tak, boleh masukkan dalam wishlist dahulu. 

atau you can simply type the keyword of your desire products. aku of course taip travel. itu je benda aku fikir. tak ada lain dah. hahaha. 



tengok ni, baru first page, aku dah sesak nafas sebab rambang mata. mana satu nak beli ni! and tak sangka pula ada barang yang aku nak. memang terus aku add to cart tanpa lengah. hahaha. 

kalau untuk kaum ibu pula, di bawah ini pasti menjadi kegemaran kalian.
 


Contoh la berkenan dengan table cloth ini. Nak beli nya senang sahaja. Tapi kena cek dahulu okay ke tak produk nya.

  1. Price dia akan berubah mengikut saiz kain. Depends on barang tersebut. 
  2. So, masa dekat color specification, boleh click mana satu warna korang berminat. Kena click tau! Kalau tak, dia tak boleh masukkan dalam cart nanti. 
  3. Ini boleh pilih sendiri saiz mengikut meja kerusi yang ada di rumah korang. Kuantiti pun adjust ikut kehendak sendiri.
  4. Ini rating kedai tu tau! Make sure check ini juga. Sebab kalau rendah sangat, ada possibility barang yang kita nak tu akan sampai lambat. So, kalau 4.8 tu baguslah. 
  5. No stock alternative tu bukan bermaksud dia tak ada stok tau! Itu maksudnya, andai kata barang kita nak tak ada, mahu atau tidak untuk kita tukar ke warna or saiz lain. Kalau tak nak, jangan usik link tu. And terus Add to Cart. 

So, dah banyak barang kita pilih, boleh la continue untuk bayar. Ini aku ajar step satu persatu. Pergi ke View Cart yang terletak di bahagian atas kanan website SGshop Malaysia.

 







Nampak tu, punya banyak barang aku beli. Sampai dekat RM500. Hahahaha. So, masa di items, kita review balik barang-barang kita nak beli tu.
 
 




Settle? Okay, click NEXT.
 

Then, continue untuk bayaran. Cara bayaran ada macam-macam. Boleh guna Online Banking ataupun Credit/Debit Card, Paypal or even FPX. In shaa ALLAH sepanjang aku bayar tu, semuanya secure.

ATTENTION!

Sebenarnya SGshop ini ada 2 kali pembayaran. Ha, kenapa 2? Bayaran pertama cuma untuk barang yang kita beli sahaja. Bayaran kedua pula untuk shipping fee kita. So, masa awal-awal kita bayar, dia akan charge untuk barang-barang kita beli dahulu. Macam aku tadi, total dalam RM547.62 kan. Aku bayar itu dahulu. Then, tunggu untuk 1-3 hari untuk barangan kita dari kedai masing-masing untuk sampai ke China Warehouse. Masa dah di inspect secara teliti untuk ensure the quality, barulah kita akan dapat sms mengatakan barang kita sudah ready untuk di hantar ke Malaysia. Jadi, masa ini kita kena log in semula dan buat bayaran kali kedua. Iaitu cuma bayaran shipping sahaja.

Andai kata takut terlebih-lebih kena bayar shipping fee, dekat bawah sekali website SGshop, ada satu link Cost Calculator.
  

See. Aku prefer pakai Air Shipping. Sebab lebih pantas. Aku sarankan korang pakai Mel Udara juga. Price (RMB) itu dalah duit Chinese Yuen tau. Bukan Ringgit Malaysia. Make sure convert dahulu total barangan korang sebelum isi dekat situ. Berat tu kita buat andaian sahaja dahulu. Masa barang-barang dah sampai Warehouse China, baru kita akan tahu exact berat dia. So, aku buat andaian dalam 4kg. and taraaa, estimated cost aku kalau pilih Economy Air adalah RM643.96. eh, ini total semua tau!! Jangan salah faham pula. Maknanya untuk 2nd bayaran iaitu Shipping Fee adalah International Shipping, Clearance Fee dan juga Service Fee : RM128.68

Settle sahaja bayaran kali kedua. Tunggu sahaja barang kita sampai ke pintu rumah.

  


 aku pilih Economy Air. lebih cepat dapat barang. and affordable harga dia. so, continue untuk bayar.



so now, tunggu sahaja barang aku sampai. huhu. aku siap install app SGshop. senang aku nak cek status dia. tapi kita akan selalu je di update menerusi SMS dari mereka. and so far, status barangan aku masih sending to Malaysia. and ETA dia adalah 8 Jun. huhu. tunggu je lah okay. nanti aku tambah di sini sedikit bila barangan sudah sampai. 

so far apa aku suka dengan SGshop ini.

Affordable

harganya memang sangat affordable. kena pandai cari. ada satu windbreaker tu memang lawa sangat. aku beli tapi sayangnya tak ada stok. sobs. susah nak cari windbreaker yang lawa and comfortable. 

Convenient

sangat mudahkan hidup kita. nak cari apa senang. nak bayar senang. dan segala apa yang berlaku dengan barang kita, akan dapat SMS dari mereka. so itulah function nombor telefon kita masa di awal registration tadi.

barangan kita pula akan cuba dimuatkan sepenuhnya dalam satu kotak. jadi, kita tak akan bayar berlebihan di shipping. 

sekarang kalau perasan di gambar awal tadi, ada kempen sempena bulan Ramadhan dari 27-31 Mei. Submit Delivery Order dalam 5 hari dan kita boleh earn 10 SGshop extra points!

okay, itu sahaja dari aku. berminat, boleh layari

Website: SGshop Malaysia






5 comments:

  1. Penah shopping gak kat SGShop ni..mmg best sbb murah..kalau ikut hati, banyak nak grab tapi takut kos shipping tu melebihi dari amount barang..jadi menahan nafsu & pilih yang perlu je.. ;)

    ReplyDelete
  2. patotlaa berlambak giveaway sgshop ni kan. huhu

    ReplyDelete
  3. Waaaa memang murah barangnya. Kena tahan nafsu nak membeli kalo tak amount shipping lagi tinggi dri barang kita beli huhuhu

    ReplyDelete
  4. Bilalah mama nk shoppers sini Rami benar yg citer pasal sgshop sampai tergoda i

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.