Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia | Departure

by - 5:06:00 PM

assalamualaikum and hello lads! pejam celik pejam celik, bulan Syawal sudah pun berakhir. cepat masa berlalu. and tanpa sedar, dah dekat 2 minggu aku travel ke Siem Reap bersama kawan baik aku, Hana. yes, kami travel berdua sahaja. susah ke travel berdua dan hanya kami perempuan sahaja? nope. in shaa ALLAH Siem Reap antara tempat yang selamat untuk perempuan travel sendirian ataupun berdua.


Travel Bajet ke Siem Reap, Cambodia 4 Hari 3 Malam


aku akui, aku bukan jenis orang yang suka sangat travel di negara-negara berdekatan dengan Malaysia ni. aku kalau boleh pilih negara jauh dahulu barulah dah tua-tua sikit, melancong ke negara berdekatan. sebab bila dah tua nanti, tak adalah laratnya nak bergerak jauh-jauh tu. tapi pandangan setiap orang berbeza. sama juga macam best friend aku. dia lebih gemar travel negara dekat sahaja sebab lebih murah and mudah. memandangkan ini roadtrip lah sangat kami sebagai besties, aku ikutkan sahaja apa dia mahu. nanti masing-masing dah ada keluarga sendiri, susah pula nak keluar berdua. confirm lah tak dapat punya.


then, plan punya plan, akhirnya sampai masa untuk kami terbang ke Siem Reap, Cambodia. bismillahirrahmanirrahim. ini permulaan cerita kami ke Cambodia.

kami naik kapal terbang Air Asia. kalau tanya aku, aku sebenarnya tak prefer AA sebab adalah reasons dia. maybe orang yang biasa travel sahaja tahu. maybe? tapi kalau nak travel di negara jiran, boleh la korang naik AA ni. sebab lebih murah and dapat jimat duit korang. di akhir cerita trip ini, aku akan kongsi itinerary kami. tapi aku share dahulu simple plan kami ini.

Total Days : 4 hari 3 malam termasuk hari pergi dan hari balik.
Return Flight Air Asia : RM300 (pergi without checked in baggage, balik with baggage kongsi berdua)
Kos Makan: RM70++
Kos Lodging : RM113. (total kos untuk 3 hotel yang kami duduk selama 3 malam)
Kos Tuk Tuk Driver untuk 2 hari seorang : USD20

Total Kos termasuk shopping and berurut : RM900++

Hari 1 : KLIA 2


hari kami nak bertolak ni memang banyak ujiannya. aku ni agaknya memang tak serasi dengan Air Asia. ada sahaja masalah aku kena bila naik dengan penerbangan Air Asia. problem kami terjadi masa nak timbang berat luggage.

kalau ikutkan maksimum luggage yang boleh bawa naik bersama adalah 7kg. masa di rumah, memang dah kira, cukup bawah 7kg. tiba-tiba masa timbang dekat sana, staff tu suruh campur dengan beg tangan kami sekali. aku macam, what, seriously?

korang tahu, tak pasal-pasal aku dengan Hana bergegas ke sana ke sini mencari storage locker. bila ditanya rate harga untuk satu hari agak mahal juga. mereka tak sediakan locker kecil. cuma locker besar sahaja and makan banyak duit. aku masa ni dah start mencarut bagai dah. this will be the last time aku akan guna khidmat Air Asia. punya puas fikir, nak campak manalah barang kami so total luggage boleh kurang 7kg, mungkin sebab simpati, staff storage locker tadi bagi cadangan untuk kami pos barang kami sahaja. lebih murah. yes, she's totally right.

dan tak pasal-pasal habis RM10 kami pos barang masing-masing. total postage RM20.

masa naik nak masuk departure gate tu, staff kat situ cuma timbang luggage kami sahaja. bukan beg yang kami sandang dari tadi. boleh bayangkan tak poker face aku masa tu?

nasib baik kalini pergi dengan best friend aku. so, selama 9 tahun perkenalan, dia sangat-sangat faham perangai aku macam mana. bila aku moody, biar je aku membebel sorang-sorang. lepas tu aku okay la. haha.



tunggu punya tunggu, akhirnya masuk juga dalam perut kapal terbang. perjalanan mengambil masa selama 2 jam. agak kecil juga Siem Reap International Airport ni. tapi design dia lawa. ala-ala bumbung Negeri Sembilan tu. masa nak lepas kaunter imigresen tu, macam nak bergaduh juga la dengan staff dia. sebab garang yang amat. haha. then, dia main isyarat je. sebab malas nak speaking English or sebab apa, aku tak sure. yang penting, bila settle semua, tuk tuk driver kami sudah menanti di muka pintu airport bersama sehelai kertas yang dipegang bernama Hana kawan aku.

Siem Reap International Airport, Cambodia


 



tips: untuk memudahkan korang mencari Tuk Tuk driver ke hotel, aku suggest korang cari hotel yang menyediakan khidmat tuk tuk percuma. so, dekat sini dah boleh jimat duit transport kan. and balik pun sama juga. ada certain hotel kena bayar. so, ikutlah korang prefer hotel yang mana.

memandangkan ini trip berdua sahaja, jadi aku dengan Hana decide untuk cuba pelbagai jenis hotel. bermula dari hotel semurah RM15 satu malam, ke mahal sekali RM50 satu malam. hahaha. jangan pandang sebelah mata dengan hotel RM50 satu malam tu. nanti korang tengok sendiri okay!



kenapa nak mencuba macam tu? tak penat ke? well, kalau diikutkan, trip di Cambodia ni tak adalah memenatkan sangat unless korang ke mana-mana menaiki basikal. then yes, memang sangat penat sebab kawasan keliling Angkor Wat tu sangatlah BESAR dan LUAS.

jadi kami saje lah nak merasa servis hotel 2, 3 dan 4 bintang macam mana.

Hotel pertama kami sampai adalah Mantra Angkor Boutique Villa.







Rating Booking : 7.3 (203 reviews)
Kos satu malam : RM15 seorang (Booking.com)
Kelebihan : sangat berdekatan dengan kawasan Angkor Wat jadi tak perlu ambil masa lama untuk ke sana.
Kekurangan : tak boleh tidur sebab bantal keras and air cond dia berbunyi.

so, aku akan recommend ke tak? well, not really. harga makanan agak mahal. and tak berapa sedap. tapi since situ je kedai yang berdekatan, kami pun bantai la beli sahaja and kongsi dua. ini semua AA punya pasal, aku terpaksa pos makanan aku ke rumah sebab nak jimat ruang punya pasal.


Fresh Milk Khmer Coffee. err, not my kind of coffee


tapi staff dia sangat-sangat peramah dan sudi bantu kami dalam apa jua keadaan.

petangnya since tak buat apa, kami berjalan sahaja jauh-jauh. ingat nak pergi tengok wayang. HAHAHA. sebab Hana kata wayang untuk international movie dia cuma berharga USD2 sahaja! wei, murah tu. jadi, sebelum tengok wayang, kami merantau pergi ke mana sahaja tempat menarik yang ada. itulah yang syok nya bila tak pergi dengan travel agency.

destinasi kami adalah Memorial. sepanjang nak ke sana, kami tunggu agak lama untuk melintas. masha ALLAH, pernah tak pergi India ke Cambodia ke, diorang main bantai je lalu, sama ada kereta ataupun tuk tuk. tak tahu dah jalan siapa sebenarnya. tapi sorang pun tak hon bising-bising. mereka hon cuma untuk bagitahu ada someone dekat belakang nak potong kau.









sebelum sampai ke tempat tu, kami jumpa pasar terlebih dahulu. sakan juga mereka berjual beli. cuma kawasannya agak kotor. aku tak boleh sikit keadaan macam tu. yeah yeah, aku hygiene freak. tapi sajelah berjalan juga sampai ke dalam nak tengok diorang jual beli apa. nak beli memang tak lah. karang nanti entah apa yang kami makan.

Memorial tu betul-betul bersebelahan dengan pasar tadi. tapi ada anjing pula yang duk guard temples tu. aduhai. lama juga la kami ambil masa nak masuk dalam. tak ada apa yang menarik sangat dengan kawasan ni, cuma ambil gambar seketika dan belah dari situ.

cuaca masa tu pun macam nak hujan dah, jadi kami terus bergerak mencari cinema. sayangnya cuma ada movie Baby Driver. aku ingatkan cerita kartun. nak cek trailer pun internet tak ada. so, pulanglah dengan hati kecewa. hahaha. rupanya balik Malaysia, orang kata not bad juga movie dia. sobs. tak apalah, tak ada rezeki.




last-last kami pulang sahaja ke hotel semula. and menanti untuk esok hari memandangkan esok kena bangun awal. yes, seawal 5:30 pagi sudah berjanji dengan Sina Yean Tuk Tuk untuk bergerak ke Angkor Wat.

nantikan entry seterusnya okay.

adios~

post signature

You May Also Like

2 comments

  1. Assalamualaikum Wrmbth

    Selamat malam ahad & apa khabar dari Maznee sis amy syeera

    Jauh berjalan pergi ke kemboja

    Jauh perjalanan luas perjalanan kan

    Maznee ni pergi cameron 3 hari pun dah pancit

    Tak terkejar nak pergi ke kemboja macam amy

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.