2018 - Amy Syeera

Saturday, February 17, 2018

Trip Bajet ke Tokyo, Jepun | Tokyo Tower

9:00:00 PM 0
Trip Bajet ke Tokyo, Jepun | Tokyo Tower
assalamualaikum and hello lads! meh aku sambung cerita masa di Tokyo, Jepun. siapa sangka negara yang aku lawati seterusnya ialah Tokyo. Jepun tak pernah ada dalam list travel aku. tapi since member kata aku nak cari destinasi masa winter and wajib bersalji, dia pula suka Tokyo, so kami pun pergilah ke sana. Tokyo sangat sesuai untuk traveler/tourist yang suka bandar metropolitan and crowded macam Kuala Lumpur. aku tak berapa sangat. aku lebih gemar cari negara yang aku boleh explore dunia hijau dia. that's why kami include Fuji sekali. probability untuk Tokyo turun salji sangat tipis and rare. lagipun, member aku cakap ada kemungkinan Fuji turun salji masa 20hb kami stay di sana. well, hopefully ada. itu nantikan entry seterusnya ya. :)


Trip Bajet ke Tokyo Jepun Musim Sejuk


kami bergerak dari Palette Share House seawal jam 7:30 pagi. aku bagi tips ye. JANGAN SESEKALI NAIK TRAIN PUKUL 8-9 PAGI. seriously, jangan naik time ni sebab ni waktu puncak mereka (Japan citizens) nak pergi sekolah and tempat kerja. so, korang boleh bayangkan tak pack dia macam mana. yes, kami dah jadi salah seorang daripada kalangan yang terperangkap ramai-ramai dalam train tu. hahaha. what an experience.

Monday, February 12, 2018

Trip Bajet ke Tokyo, Jepun | Narita International Airport

12:27:00 PM 1
Trip Bajet ke Tokyo, Jepun | Narita International Airport
assalamualaikum and hello lads! okay, mari mulakan cerita tentang perjalanan aku ke Tokyo. kami ambil flight Malaysia Airlines memandangkan perjalanan mengambil lebih kurang 7 jam. lama tau. and kawan aku suruh apply Enrich member sekali. tak pastilah ada perks ke tak mula-mula tu. rupanya, dah naik, kami dapat seat special sikit. terbaikkk.. then, tepat jam 5:00 petang, kami pun sampai di Narita International Airport. betullah apa orang kata, staff diorang sangat dedicated. susun setiap luggage kami. siap ada yang bantu lagi masa kami nak lepas kastam semua tu.


Narita International Airport


aku ada baca di group Facebook, one of them pernah kena suruh balik Malaysia sebab dia tak bawa duit mencukupi. ya ALLAH, aku takut sangat baca. tapi sungguh lah, memang kena bawa banyak duit. tak adalah sampai rm10,000. tapi janganlah sikit sampai rm1000 je. maybe dia risau andai kata kita jatuh sakit dekat sana, and duit tak cukup. nanti kita sendiri yang susah.

Wednesday, February 7, 2018

Makan Durian Sampai Kenyang di Durianbb Park, Kuala Lumpur

10:15:00 PM 2
Makan Durian Sampai Kenyang di Durianbb Park, Kuala Lumpur
assalamualaikum and hello lads! siapa sini hantu durian? ha, aku pun tak terkecuali :D memang kalau dah terbau tu, rasa macam nak beli je. tapi nak cari yang berkualiti and besar tu sekarang macam agak sukar. lagipun biasanya bila kita makan durian ni, mesti kita makan ramai-ramai dekat rumah kan. sampailah aku singgah di satu kedai ini. Durianbb Park. tak sangka di tengah-tengah kesibukan kota, ada kedai makan durian. memang cepatlah nak pergi tengok kan. siapa yang craving durian like all the time, boleh lah datang singgah sini.


Monday, January 29, 2018

Trip Bajet 8 Hari ke Tokyo, Jepun

9:00:00 PM 3
Trip Bajet 8 Hari ke Tokyo, Jepun
assalamualaikum and hello lads! happy new year guys!! dah masuk tahun 2018, maknanya aku dah semakin tua. hahaha. aduhai, dah masuk 26 tahun rupanya. tak sangka. makin tua, makin banyak pula impian yang akü rasa kena kejar cepat-cepat. korang rasa macam tu or aku je? haha. anyways, tahun lepas alhamdulillah dah cover banyak negara. syukur sangat, Allah kasi aku peluang untuk capai impian yang aku nak sangat dari dahulu. and in shaa allah, tahun ni lebih banyak tempat aku nak jelajah. maybe bersama orang tersayang pula. doakan ye. hehe. okay, back to the main reason aku menulis, Aku nak kongsi cerita aku mengenai perjalanan aku ke Tokyo, Jepun selama 8 harı. 
 
Trip Bajet 8 Hari ke Tokyo, Jepun semasa Musim Sejuk
https://78.media.tumblr.com/d3b89be6d2de03542400c8a68f0e618d/tumblr_mlgw3g01Yb1r0y8j6o1_500.gif
 

Renting vs Buying: The Pros and cons

1:30:00 PM 0
Renting vs Buying: The Pros and cons
To buy or to rent, that is the lifelong question when it comes to settling down with a residential property. Though one with conventional perception favour of owning a residential unit to nestled down, that’s if your affordability is not an issue nor worries. However, if your financial capability is not on the sunny side, perhaps renting would be the way to go while saving up for a unit in future. In Singapore, married Singaporeans and singles over 35 years old are given grants to buy a HDB unit. Meanwhile, renting a one bedroom condominiumin city fringe’s Queenstown is easily at $2,500 per month. Over the few years with the implementation of the cooling measure has directly affecting the property market price, it has also affect the rental market too. The rental price has been steadily falling, good news for renters, does this means that renting has more pros than buying? Or vice versa?

Renting vs Buying: The Pros and cons