Travel ke Sieam Reap, Cambodia | Kos dan Itinerari

By Amy J - 3:48:00 PM

assalamualaikum and hello lads! ha, minta maaf sangat-sangat. dah lama aku pergi Siem Reap ni. dah cerita sampai habis pun, cuma baru sempat nak update kos dan itinerari. bukan tak sempat, tapi malas nak menaip. hehe. okay, kalini aku kongsi kos dan itinerari perjalanan aku dan bestfriend ke Siem Reap Cambodia pada Julai tahun lepas.


Kos dan Itinerari Siem Reap 4H3M


Flight 
AirAsia KUL > REP > KUL : RM284.90. balik include luggage.


Accomodation
1. Mantra Angkor Boutique Villa : RM30 satu malam (permanently closed)
2. Blossoming Romdual Lodge    : RM33 satu malam
3. Sambath Residence                   : RM110 satu malam (superb)

Tuk Tuk driver for 3 days : RM44 seorang


tips semasa berada di Siem Reap
1. tiada visa dikenakan bagi orang Malaysia
2. bawa sunscreen tau. panas. bawa shades sekali.
3. bawa air minum unless ada driver macam kami. setiap masa dapat air mineral. lol
4. sini harga dikenakan untuk makanan is in USD. so be prepared untuk makan nasi goreng dengan harga RM30.  
5. tak perlu berlama di Sieam Reap. attractions cuma ada di tempat aku sebut tadi sahaja. 
6. ramai orang yang minta tips and derma. so kalau tak mahu, senyum dan terus belah
7. masa berada di Angkor Wat, simpan tiket korang seeloknya. setiap tempat akan ada orang cek.

Attractions | Tempat Menarik di Siem Reap
1. Phnom Bakheng
2. Central Angkor Thom
3. Ta Prohm
4. Preah Khan Temple
5. Jayatataka + Neak Pean
6. Angkor Wat
7. Kampung Phluk Floating Village
8. Flooded Forest

Kos untuk 4H3M di Sieam Reap all in ialah RM877.40

Itinerari di Sieam Reap 4H3M


Hari Pertama
- Bertolak dari Kuala Lumpur ke Sieam Reap
- Check in Mantra Angkor (tuk tuk provided by the hotel)

Hari Kedua
5:30 am   : bertolak dari hotel ke Angkor Wat Entrance Ticket
6:30 am   : Angkor Wat
8:00 am   : Phnom Bakheng
10:00 am : Central Angkor Thom
12:00 pm : Ta Prohm
2:00 pm   : lunch di kedai makan berdekatan temple
2:30 pm   : Preah Khan Temple
4:30 pm   : Jayatataka + Neak Pean
6:00 pm   : pulang. check in Blossoming Romdual Lodge

Hari Ketiga
7:00 am   : bertolak dari hotel ke Kampong Phluk Floating Village
9:00 am   : tiba di Kampong Phluk Floating Village. bayar tiket. baru naik sampan.
11:00 am : sambung naik sampan lain ke Flooded Forest
1:00 pm   : pulang semula ke hotel
3:00 pm   : berjalan di Old Market
8:00 pm   : berjalan di Pub Street

Hari Keempat
08:35 am  : pulang ke Malaysia!


post signature

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. nice sharing. semoga bermanfaat jadi panduan kawan2 yang merancang untuk kesana =)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.