Trip ke Bali 2018 5H4M | Kos dan Itinerari

By Amy J - 12:30:00 PM

assalamualaikum and hello lads! alhamdulillah, selamat mendarat di Malaysia pada Isnin lepas. dah lama rasanya tak travel. tak sangka kalini ada rezeki travel lagi. tapi negara yang aku pergi ni dekat sahaja dengan Malaysia. Bali. untuk pengetahuan korang, Bali ni pernah menjadi impian aku untuk honeymoon di sana. tapi bila dah pergi, is it worth it? patut tak pergi bersama keluarga? okay, meh aku kongsi terlebih dahulu kos dan itinerari Bali selama 5 hari 4 malam di sana. 

Kos Percutian ke Bali






Flight / Penerbangan : 
Malaysia Airlines RM399.80 return ticket (nak murah lagi maybe boleh beli di AirAsia)


Hotel Menginap : 
1. Seminyak : Grandmas Plus Seminyak Hotel *** > RM86 sehari
2. Ubud        : Tetirah Boutique Hotel *** > RM171 sehari

Kamera
1. Olympus OMD EM10 mark i
2. DJI Osmo Mobile + Iphone 6


Makan (B,L,D)
1. Queen's Tandoor Seminyak (D) : RM63.20 for 2
2. Puri Cendana Seminyak (B) : RM26.70 for 2 
3. Nasi Padang Tanah Lot (L) : RM22.48 for 2
4. Nasi Pecel Bu Tinuk Kuta (D) recommended! : RM27.82 for 2
5. Colosseum Pizza Seminyak (D) : RM87.47 for 2
6. Bebek Tepi Sawah Ubud (L) recommended! : RM88.30 for 2
7. Starbucks Ubud (Hi Tea): RM50.59 for 2

optional
8. Nalu Bowls (B) recommended!~


Attractions / Objek Wisata


1. Tanah Lot Temple Entrance : RM6.46 for 2 (include scooter parking) ~ RP23,000
2. Uluwatu Temple First Entrance : RM0.30 for 2 ~ RP1000
3. Uluwatu Temple Second Entrance : RM16.86 for 2 ~ RP60,000
4. Uluwatu Temple Kecak Dance : RM28 seorang ~ RP100,000
5. Tegalalang Rice Terrace Entrance : RM5.62 for 2 ~ RP20,000
6. Tegalalang Rice Terrace Donation : RM1.41 ~ RP5,000
7. Tegalalang Rice Terrace Bali Swing : RM28 for 2 ~ RP100,000
8. Nusa Penida Island Tour Package : RM239 seorang (yes mahal namatey) ~ RP850,000
9. Tegenungan Waterfall Entrance : RM4.22 seorang ~ RP15,000


optional 
10. Monkey Forest : RM5.62 ~ RP20,000
11. Melasti Beach Ungasan
12. Jimbaran Panorama Point
13. Campuhan Ridge Walk
14. Mount Batur Hiking



Sewa Scooter 
1. Seminyak (hotel) Honda 125cc : RM22.48 ~ RP80,000
2. Ubud (hotel) 110cc Scoopy : RM19.67 ~ RP70,000
3. Minyak Scooter : RM10 untuk 2 scooter

Teksi
1. Airport to Grandmas : RM56.21 ~ RP200,000
2. Grandmas to Tetirah : RM103.99 ~ RP370,000
3. Tetirah to Airport : RM98.37 ~ RP350,000


Total Budget Trip ke Bali untuk 5H4M : RM1,540 seorang all in


mahal sebab kami walk in je mana-mana kedai makan halal sebab sini susah nak cari makanan halal. hanya 15% sahaja orang Bali beragama Islam. majoriti adalah Hindu. 


Tips:
1. Tiada visa dikenakan. 
2. Better pergi berdua for honeymoon though really not recommended
3. Pemandangan lawa tapi pantai penuh anjing and ada yang kotor 
4. Better pakai pakej masa di Nusa Penida Island sebab masha Allah, jalan di Nusa Penida bukan seperti korang bayangkan. you'll regret it if you rent a scooter there
5. Jangan lupa pakai sunscreen lotion
6. Better stay di Kuta sebab senang cari makanan halal cuma agak crowded 
7. Kami tak beli simcard, cuma pakai apps Maps.me sebab boleh pakai even tak ada internet data. recommended! make sure download maps Bali dulu


Itinerari Bali 2018 5H4M


Hari Pertama
3:50 PM   : Depart to Ngurah Rai International Airport
6:30 PM   : Arrived in Ngurah Rai International Airport
8:30 PM   :  Tiba di Grandmas Plus Seminyak Hotel
9:30 PM   : Dinner di Queen Tandoor (Roti Naan Garlic + Aloo Mutter)
10:30 PM : Tidur

Hari Kedua
7:30 AM   : Breakfast di Puri Cendana Resort (Hot Cocoa, Tuna Sandwich, Hot Coffee)
8:30 AM   : Sewa scooter untuk ke Tanah Lot Temple
10:00 AM : Tanah Lot Temple
12:30 AM : Lunch di Nasi Padang
2:30 PM    : Melasti Beach Ungasan
4:00 PM    : Uluwatu Temple
6:00 PM    : Kecak Dance while watching sunset
8:30 PM    : Dinner di Nasi Pecel Bu Tinuk Kuta (nasi pecel, ayam goreng, teh ais)
9:00 PM    : Starbucks Kuta + McD Kuta
10:30 PM  : Balik hotel



Hari Ketiga 
6:30 AM  : Bergerak dari hotel ke Pantai Sanur
8:30 AM  : Naik bot ke Nusa Penida Island 

- Kelingking Beach > Broken Beach > Angel's Billabong > Crystal Bay

4:30 PM  : Pulang ke Sanur
5:30 PM  : Pulang ke hotel 
8:30 PM  : Dinner di Colosseum Pizza (Seafood Pizza + Spaghetti Aglio Olio)



Hari Keempat
9:00 AM   : Bergerak ke Ubud
10:30 AM : Check in Tetirah Boutique Hotel
11:00 AM : Lunch di Bebek Tepi Sawah
12:30 PM  : Tegenungan Waterfall
1:30 PM    : Monkey Forest
2:30 PM    : Campuhan Ridge Walk
4:00 PM    : Tegalalang Rice Terrace


Hari Kelima
12:55 PM : Balik Malaysia!

taraa. aku try buat video pakai Final Cut Pro. 

post signature

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. Ehem- ehem...pergi berdua? hehehe...Bali memang la best tapi tengok tempat la..la ni ke best an tu tak tau nak gambarkan macam mana...dah berubah..dengan kotor..dengan anjing..macam- macam kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehem ehem tak la hehehe.. tu la pasal. teruk juga la tak dijaga dengan elok. dah la ekonomi bergantung dekat pelancongan

      Delete
  2. Akak enjoy tengok gambar2 Bali yang Amy kongsi di IG 😊

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.