Trip ke Sydney 2017 7H6M | Kos dan Itinerari

By Amy J - 9:30:00 PM

assalamualaikum and hello lads! okay, memandangkan aku dah share almost everything pasal Sydney, aku nak share kos dan itinerari kami pula. agak lama juga baru nak share. tak expect ramai yang akan baca pasal story Sydney ni. okay meh baca sini. aku summarize kan everything pasal perjalanan kami ke Sydney selama 7 hari 6 malam.


Trip dan Itinerari Ke Sydney 7H6M


Flight
Airasia KUL - SYD - KUL : RM1017 per pax plus luggage and makan


Accomodation
Enchanted Chippendale : RM1057 per person for 7 days. RM162 satu malam seorang.

agak mahal tapi Sydney memang mahal. dan dia sangat-sangat dekat dengan Central Station. dalam 5 minit sahaja sudah sampai. tapi rasanya buat masa sekarang dia tutup. tak pasti sebab apa. renovation? sesuai untuk 3 orang. agak sempit untuk 4 orang.

Weekly Opal Card : RM210 untuk 7 hari. Opal Card ni free je tapi topup tu yang pakai duit.

Visa Australia : RM30.

make sure buat 3 bulan sebelum. untuk mengelakkan daripada kena reject and boleh selesaikan masalah secepat mungkin. dia akan email kita bila dah approved or tak. jangan lupa print tau. memang isi dia sikit je. asalkan ada tulis approved tu, alhamdulillah settle.

Attractions | Tempat Menarik di Sydney

1. Paddy's Market
2. Chinatown Friday Night Market
3. Angel Place Birdcage
4. Sydney Tower Eye
5. Archibald Fountain Park
6. Australian Museum
7. Queen Victoria Building
8. Sydney Town hall
9. Madame Tussauds Sydney : RM95
10. Sydney Convention Centre
11. Darling Harbour Firework
12. Bondi - Coogee Beach Coastal Walk
13. La Perouse Monument
14. Bare Island
15. The Quadrangle University Sydney
16. Featherdale Wildlife Park
17. DFO Homebush
18. Echo Point
19. Scenic World
20. Sydney Opera House
21. Sydney Fish Market
22. Pylon Lookout

optional
23. Manly Beach
24. Mrs McQuaries Chair


Attractions | Tempat Menarik di Kiama

1. Kiama Lighthouse / Blowhole
2. Sea Cliff Bridge
3. Coalcliff Beach

kiama blowhole


Total Kos Sydney all in berjumlah RM3,054 selama 7 hari.

Itinerari Sydney 7H6M


Hari Pertama
11:35 PM  : Terbang dari Kuala Lumpur International Airport 2

Hari Kedua
10:45 AM : Tiba di Sydney International Airport
12:00 PM    : Check in Enchanted Airbnb

- Paddy's Market
- Dinner di Kung Fu Ramen Restaurant
- Chinatown Friday Night Market

Hari Ketiga
- Angel Place Birdcage
- Sydney Tower Eye
- Archibald Fountain Park
- Australian Museum
- Queen Victoria Building
- Sydney Town Hall
- Cockle Bay Wharf
- Madame Tussauds Sydney
- Lunch at Ipoh on York
- Pyrmont Bridge
- Hard Rock Cafe
- Dinner at Enfes Kebab Harbourside Shopping Centre
- Darling Harbour Firework

Hari Keempat
- Bondi to Coogee Coastal Walk
- La Perouse Monument
- Bare Island
- Pancakes on The Rock
- Neptune Place Restaurant
- Customs House Sydney

Hari Kelima
- The Quadrangle Uni Sydney
- Featherdale Wildlife Park
- DFO Homebush
- Dinner at Malacca Straits on Broadway

Hari Keenam
- Kiama Lighthouse / Blowhole
- Coastal Kebab
- Sea Cliff Bridge (not recommended kalau korang pergi bersama family)
- Coalcliff Beach
- Dinner at Blue Flame Express

Hari Ketujuh 
- The Echo Point
- Scenic World
- Sydney Opera House

Hari Kelapan
- Sydney Fish Market
- Pylon Lookout
- Manly Beach
- Mrs McQuaries Chair
- Pulang ke Malaysia :)

semoga dapat membantu serba sedikit in shaa Allah. happy traveling!



post signature

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. semoga membantu mereka yang tengah study nak pergi Sydney tu.. enjoy Sydney to the max =)

    ReplyDelete
  2. sydney ehhh, emmm semua nak pergi lela ni. cari duit dlu lah.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.