Welcome!

I am Amy Syeera Travel Minimalist Lifestyle and Entertainment Blogger

View Blog Contact Me! Travel Stories

About Me

Travel
Beauty
Food
Who am i

Amy Syeera

Traveler

27. I am the founder and traveler behind Travel Minimalist. Travel Minimalist exists as a place to share and guide people throughout their journey. what's more fun than traveling around the world huh! wink wink.Haven't been everywhere..but it's on my list.

For any events - advertisement - product/food review, contact me at ameliajafri@yahoo.com

Experiences

Travel

Travel doesn’t become adventure until you leave yourself behind.

Beauty

The best color in the whole world is the one that looks good on you. So dress well

Food

So long as you have food in your mouth you have solved all questions for the time being

Novel

You don’t start out writing good stuff. You start out writing crap thinking it’s good stuff, and then gradually you get better at it.

My Journey

Movie Best di Netflix

assalamualaikum and hello lads! Netflix sejak dua menjak ni menjadi sebutan ramai orang kan. aku dahulu pun dah lama dengar pasal Netflix. tapi nak subscribe tu memang tak la sebab kena pakai duit kan. and ada banyak lagi benda aku boleh pakai daripada subscribe Netflix. sampailah kawan aku ajak join dengan dia. fikir punya fikir, berbaloi juga. boleh lah family aku layan sekali dekat rumah.

Image result for watching movie tumblr 

Movie Best di Netflix


korang bayangkan sangat banyak movies dalam Netflix tu. cakap sahaja genre apa. movie dari negara mana. semua ada. sampaikan tak tahu nak layan apa, asyik scroll je then layan movie lama. hahaha. yeah, that's me. Hindustan tu pun almost semua aku dah layan. jadi, berbekalkan apa orang review di Twitter, aku decide untuk tengok dan recommend pula pada korang. note that susunan movie ini tiada kaitan dengan paling best or tak. 

Festive Feast di Hotel Royale Chulan Sempena Tahun Baru

assalamualaikum and hello lads! siapa yang tak biasa dengar pasal Hotel Royale Chulan ni kan. lagi-lagi dia terletak dekat dengan shopping mall Pavilion. aku pernah ke Hotel Royale Chulan sebelum ni bersama dengan kawan baik aku, Hana. kami buat massage di situ. memang best! lagipun kawan aku tu arkitek, so memang penat sangat kerja dia. ini sebagai satu cara untuk memanjakan diri lah. nevertheless, aku sebenarnya nak cerita pasal menu terbaru di Hotel Royale Chulan sempena Hari Krismas dan Tahun Baru ini. 

Festive Feast at Royale Chulan Kuala Lumpur

masa mula-mula masuk dalam hotel ni, aku sangat tertarik dengan interior design dia. konsep tradisional. suasana santai dan terasa macam dekat kampung tapi lebih mewah dan versatile. Staff dia pun pakai baju melayu berwarna hitam. aku memang suka tengok orang pakai baju melayu dengan suit and tie tu. nampak kemas and ada identiti. okay, enough said. Kafe Royal terletak di tingkat 1. 

10 Rutin Kecantikan Wajah Cara Orang Korea

assalamualaikum and hello lads! okay for those yang kenal aku, aku dengan Korea ni memang kureng sikit. tak kisahlah dari segi lagu dia, movie dia, even orang ajak travel ke Korea pun aku macam ermm, maybe last choice kot. macam tu lah. okay, how typical I am kan. tapi aku tak sangka, bila baca banyak review orang pasal produk Korea yang berkesan dekat orang kulit wajah orang Malaysia, aku tak teragak langsung untuk beli semua produk Korea. yes, sekarang i have nothing against Korean movies, songs or products. sorry guys. 
Image result for 10 steps korean skincare
 

10 Rutin Kecantikan Wajah Mengikut Cara Orang Korea

 
Thanks to blogger Iman and twitfamous Naufal, aku dapat banyak sangat ilmu pengetahuan pasal ilmu kecantikan dan kesihatan wajah ni. kalau korang nak tahu, before this aku ada buat facial treatment. and biasalah bila buat facial, diorang akan promote produk kecantikan diorang sendiri. awalnya memang aku beli sebab aku biasa sangat dengar pasal produk tu which is Cellnique. tapi cuba korang search sendiri produk Cellnique. mahal sangat!! aaa habis duit. and tak banyak pula tu kuantiti dalamnya. yes, maximum boleh tahan sampai 4 bulan (biasalah tu kan)

Bergambar di Urbanscape House, Kuala Lumpur

assalamualaikum and hello lads! Sabtu lepas memandangkan tak ada apa nak buat, aku dengan dia pergi ke Urbanscape House. tempat ni aku tak pastilah dibuka setiap hari atau tak. tapi setiap tahun pasti akan ada event best di Urbanscape House. kalau korang tak pernah dengar, Urbanscape ni terletak di belakang Central Market, Pasar Seni. better naik MRT or LRT untuk ke sini dari naik kereta. korang pun dah sedia maklum keadaan lalulintas KL ni. 

Urbanscape House, Kuala Lumpur


nak masuk dalam Urbanscape House ni kena register. tapi tak perlu bayar apa-apa pun. penaja utama dia aku rasa U Mobile. or maybe U Mobile yang buat event ni. aku tak pasti pasal tu. tapi untuk tahun ni, ada jemputan khas artis dari luar negara iaitu Khaled, memang aku tak pergilah kan. sebab laju benar sold out tiket dia. 

ha, tanpa perlu cakap panjang, meh tengok gambar-gambar di bawah.

Konsert Semalam di Malaya di Dewan Filharmonik Petronas dan KLCC Sky Bridge

assalamualaikum and hello lads! sejak tahun 2018 ni, macam-macam benda baru aku dah buat. semuanya sebab ada dia. barulah terasa seronok nak buat aktiviti yang dah lama terpendam dalam hati kan. hahaha.. okay, enough cheesy talk. 



Konsert Semalam di Malaya di Dewan Filharmonik Petronas


alkisahnya haritu dia ajak aku tengok konsert Hari Malaysia di Dewan Filharmonik Petronas yang terletak di KLCC. aku yang sememangnya minat muzik memang takkan tolak lah ajakan macam ni. harganya agak mahal. tapi i assure you, it will be so worth it once you've watched it yourself. 

Travel Bajet ke Sydney, Australia | Sydney Fish Market

assalamualaikum and hello lads! apa khabar semua? pada para pembaca yang kerap bertanya pasal entry terakhir aku, aku minta maaf sangat sebab terlambat nak bercerita pasal ni. so, disebabkan terlalu malas, aku buat dahulu itinerary Sydney untuk memudahkan korang yang bakal berjalan di sana. 

Hari Terakhir di Sydney | Sydney Fish Market

tapi harini jadi sangat-sangat rajin sebab akt punya Lightroom dah okay and aku dah beli magic mouse (trackpad rosak sobs), aku nak teruskan entry ini tanpa lengah lagi.

Family Day di Ke Cabin by a Bungalow in a Village Semabok, Melaka

assalamualaikum and hello lads! as much as you know how I like to travel, it is because i come from a family who really loves it. tapi untuk travel luar negara satu family macam orang lain agak impossible sikit. sebab akan makan lagi banyak duit kan. besides, Malaysia has its own beautiful places to go. so, bila mommy cakap nak berjalan buat family day, kami berdua cari tempat menarik sampailah kami terjumpa satu facebook page ni. nama dia ke Cabin Semabok. cabin ni terletak di Melaka. ha molek sangat dah la tu kan sebab tak jauh dari rumah.

amysyeera

Ke Cabin by A Bungalow in a Village Semabok, Melaka


bila dah tetap tarikh semua, kami bergerak dengan dua kereta. nak masuk dalam cabin ni agak memeningkan juga sebenarnya. sebab situ ada banyak lorong, and bila dah masuk lorong betul, macam silap pula sebab kena lalu kawasan yang ada kilang. rupanya memang kena lalu lorong sebelah kilang tu untuk masuk ke dalam kawasan ke Cabin.

Cara Mengurangkan Jerawat Belakang Badan

assalamualaikum and hello lads! jerawat. jerawat. sedih juga kadang-kadang. jealous tengok orang lain muka flawless je sekarang. tak tahulah apa yang diorang pakai. last-last aku buat research sendiri. and try dekat badan aku. alhamdulillah, dalam masa sebulan, berkurang sangat-sangat jerawat di badan. sekarang memang dah tak ada. tinggal parut je. 
 
Image result for aiken moisturizer
 
Cara Mengurangkan Jerawat Belakang Badan
 
muka memang senang nak rawat bagi aku sebab kita nampak jerawat tu keluar dekat mana. tapi dekat badan agak susah. sebab kita asyik kena toleh belakang je untuk tengok mana dia muncul. stress juga kadang-kadang. sampai menangis pun ada. mana taknya, badan teruk sangat jerawat naik. akhirnya, buka Twitter dan aku jumpa solution. 

SGshop MY Onsite Promotional Campaigns - Nov 2018 - 11.11 Sale

Date: 1/11/2018 – 15/11/2018

The theme for 11.11 sale 2018 is “Treasure Hunting”, the journekjhikveral levels of promotions/games along the journey. There will also be a landing page that shows the whole journey and the details of each level of  promotions/games. The details go as follow:


Percubaan Membeli Perabot di SGshop Malaysia Berjaya!

assalamualaikum and hello lads! bagi sesiapa yang mengenali aku, aku ni pantang sangat kalau ada website yang jual barangan online. pasti ada sahaja aku akan beli. especially pakaian. boots aku sahaja sudah ada 6 pasang. tapi lama kelamaan, bila dah makin dewasa ni, perasaan shopping lebih kepada material yang lain. aku gemar mencari barangan dapur dan perabot pula. and aku cuba di SGshop Malaysia. memandangkan SGshop banyak menjual barangan di China. agak murah juga sebenarnya. nanti kita tengok ye apa yang aku dah beli. 

Membeli Perabot di SGshop Malaysia

 
alang-alang aku nak share aku beli perabot di SGshop Malaysia ni, better aku tunjuk sekali cara nak beli di sini. 
 
1. Buka website SGshop Malaysia
 
https://www.sgshop.com.my
 

Contact Me

Phone :

+60 192...

Address :

Seksyen U5, Shah Alam
Selangor

Email :

ameliajafri@yahoo.com