10 Rutin Kecantikan Wajah Mengikut Cara Orang Korea

By Amy J - 12:30:00 PM

assalamualaikum and hello lads! okay for those yang kenal aku, aku dengan Korea ni memang kureng sikit. tak kisahlah dari segi lagu dia, movie dia, even orang ajak travel ke Korea pun aku macam ermm, maybe last choice kot. macam tu lah. okay, how typical I am kan. tapi aku tak sangka, bila baca banyak review orang pasal produk Korea yang berkesan dekat orang kulit wajah orang Malaysia, aku tak teragak langsung untuk beli semua produk Korea. yes, sekarang i have nothing against Korean movies, songs or products. sorry guys. 

Image result for 10 steps korean skincare
 

10 Rutin Kecantikan Wajah Mengikut Cara Orang Korea

 
Thanks to blogger Iman and twitfamous Naufal, aku dapat banyak sangat ilmu pengetahuan pasal ilmu kecantikan dan kesihatan wajah ni. kalau korang nak tahu, before this aku ada buat facial treatment. and biasalah bila buat facial, diorang akan promote produk kecantikan diorang sendiri. awalnya memang aku beli sebab aku biasa sangat dengar pasal produk tu which is Cellnique. tapi cuba korang search sendiri produk Cellnique. mahal sangat!! aaa habis duit. and tak banyak pula tu kuantiti dalamnya. yes, maximum boleh tahan sampai 4 bulan (biasalah tu kan)

so, aku cuba cari dan cari produk yang murah sikit daripada produk aku biasa pakai. and finally i encountered this 10 steps to get a beautiful healthier skin. and now, tengoklah produk-produk aku pakai ni. alhamdulillah, it's been 4 months now and i can say, my skin is getting better and better each day. cuma bahagian dagu je aku akan share tips tradisional yang aku guna. 

and oh, ada juga aku tambah steps sendiri tak ikut cara orang Korea. and fyi, aku ni combination skin type. dahi, pipi dan hidung berminyak tapi dagu super kering

1. Maybelline Micellar Water 


kalau dahulu aku pakai micellar water ni masa lepas pakai makeup je. sekarang setiap kali sebelum nak cuci muka, aku akan bersihkan wajah dengan micellar water dahulu. i've been a fan of Maybelline dari dulu. so sampai micellar water pun pakai brand dia. haha.

 
https://www.watsons.com.my/medias/sys_master/front/zoom/8940560646174.jpg

micellar water ni function dia untuk bersihkan segala kotoran debu yang kita tak nampak melekat di muka. memang setiap kali pakai, setiap kali tu juga aku nampak sendiri semua kotoran yang ada dekat kapas tu.

2. Corsx Low pH Cleanser

 
Image result for cosrx low ph cleanser

menurut blogger Iman, kita digalakkan pakai cleanser yang mempunyai pH rendah. aku tak ingat sebab apa. maybe korang boleh cek blog dia. tapi this product aku pakai waktu pagi sahaja. malamnya aku pakai lain pula. 

3. Cetaphil Oily Cleanser 


aku rasa ramai yang buat double cleansing and triple cleansing kan. aku tak sure ni consider double cleansing or tak. tapi aku memang akan pakai Cetaphil cleanser selepas pakai Corsx Low pH Cleanser tadi. since muka aku berminyak lebih mendominasi, jadi aku beli Cetaphil Oily Cleanser punya. agak mahal tapi try cari dekat online website.

4. St Ives Scrub Pink Lemon and Mandarin Orange (2 times a week)


Image result for st ives mandarin orange scrub 

scrub ni function dia untuk membuang segala sel kulit mati di wajah di samping melicinkan lagi kulit. tapi tak digalakkan pakai selalu sebab akan hilang natural oil di muka and merosakkan wajah in the future. 

ramai yang bagi review bagus on oatmeal scrub. and yang tak berapa elok is the apricot one. maybe next time aku akan try St Ives Oatmeal scrub pula.

5. Cellnique Hydrating Toner


6. Corsx Snail 96 Mucin Essence


Produk ni seperti namanya juga, menggunakan 96% daripada snail secretion. bila pakai rasa sejuk je. memang function produk ni untuk bagi calming effect dekat muka as well as reducing redness. 
Image result for snail 96 mucin power essence

7. Madagascar 1001 Centella Asiatica Ampoule


 
Image result for madagascar centella asiatica 100 ampoule review

8. Iunik Propolis Vitamin Serum

9. Oxy Acne Treatment

10. Laneige Eye Mask

11. Iunik Beta Glucan Moisturizer


 
Image result for iunik beta glucan moisturizer

actually, aku hampir almost bergaduh dengan member sendiri. sebab pada aku, moisturizer ni penting sangat-sangat untuk prevent muka kita daripada cepat kering and nampak tua berkedut lebih dari usia. tapi pada dia, moisturizer ada long term effect. okay, aku tak tahu nak debate macam mana. but i will never stop using moisturizer. especially dekat tempat kering, memang aku akan apply lebih. 

korang tahu tak, orang yang kulit berminyak ni boleh jadi muka dia kering juga sebenarnya? maksudnya, setiap kali muka kering, badan kita akan cuba cari air, bila air tak ada, sebab tu lah body kita produce minyak (i think it's called sebum). better cek sendiri kulit korang jenis apa sebenarnya. and please pakai moisturizer. sebab moisturizer akan lock water particles to make sure kulit kita sentiasa hydrated. 

12. Sunplay Skin Aqua Sunscreen (pagi)


sunscreen ni penting sangat!!! even dekat twitter Acne Skin Site pun cakap sunscreen sangat penting. even kita ni just kerja dalam pejabat, sunscreen is still a must. apa beza dengan sunblock? sunblock fungsi dia untuk halang cahaya matahari (uv rays) daripada terkena pada wajah. tapi sunscreen pula untuk prevent uv rays from entering the skin as well as acts as anti ageing. 

so pada aku better beli sunscreen. sunscreen pun ada macam-macam jenis. aku beli yang UV Watery Gel. so far memang sesuai dengan kulit aku. tekstur dia ringan sangat. and berkilat muka aku. hahahaha. tak kisahlah asalkan muka aku bersih dari jerawat.  

13. Eucerin Cleansing Milk (malam) before Cetaphil cleanser

14. Laneige Lip Sleeping Mask (malam)


 
untuk bahagian dagu tu, setiap malam selepas mandi, aku akan pakai campuran serbuk kunyit hidup bersama dengan beras pulut. sejak pakai tu, berkurang sikit jerawat di muka alhamdulillah. 

 
korang pula pakai skincare apa? hopefully works out on you tak kira apa sahaja produk korang pakai. yang penting janganlah beli yang ada merkuri ye. produk Malaysia yang aku percaya cuma Cosmoderm sahaja. 

 
adios~

post signature

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. Kita pakai banyak juga products. Tak dan nak list kan. Masa istiqamah pakai semua, nampaklah improvement. La ni, dah malas sikit, kembali teruklah kulit muka ni T^T

    ReplyDelete
  2. Jenuh nak perang anak nak buat 10 benda ni sehari.. Haha

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.