Itinerari 10H9M Balkan + Venice

assalamualaikum and hello lads! alhamdulillah, aku baru sahaja pulang dari Balkan Rabu lepas. seronok sangat!! aku tak sangka langsung dapat rezeki pergi sana di usia 27 tahun ni. Balkan memang sangat lawa. memang tak terkata nak cakap betapa indahnya setiap pelusuk negara-negara tersebut. kalau tak mengenangkan betapa sejuknya waktu yang kami pergi ni, memang rasa nak berlama duduk di situ. haha. okay just kidding. Malaysia is still the best.

amysyeera

Itinerari Balkan Venice 10H9M 


untuk pengetahuan, selama ni memang aku pergi bersama kawan-kawan or keluarga bila nak travel. tapi kalini aku cuba nak travel seorang diri. bukan mudah untuk berjalan tanpa teman, tapi aku tetap nak merasa. nanti dah kahwin, memang tak lah jalan seorang dah kan. hahaha. tapi aku seorang diri pun, aku turut serta dalam join trip di bawah syarikat Al Ilmi Travel & Tours. iye, pergi beramai-ramai. cuma pada awal tu kami semua tak kenal masing-masing lagi. risau pun ada. takut tak ngam kepala.

9 Februari 2019

memandangkan tarikh trip kami ke Balkan ini berlepas pada jam 2 pagi 10hb, jadi malam 9 Februari tu dah berkumpul di KLIA. cemas pun ada. sebab first time kan pergi negara orang tak kenal sesiapa. tapi masa tengok orang-orang yang pergi ni nampak humble je semua, aku rasa lega. selesai check in semua, tunggulah di gate. sambil tu duk berkenalan dengan dua orang gadis ni. lebih kurang sebaya dengan aku. dua-dua pharmacist. nasib baik ada yang seusia. tak adalah janggal sangat. ok, tanpa lengah lagi, meh aku share itinerari Balkan dan Venice.

itinerary balkan

p/s : fyi, J mereka bertukar sebutan menjadi Y. so macam Sarajevo dia sebenarnya sebut Sarayevo manakala Yasmin pula adalah Jasmin.

Itinerari Balkan + Venice 10H9M


Flight : Qatar Airways (KUL - DOH - SOF)

Day 1 - 10 Februari 2019

- Tiba di Sofia Airport, Bulgaria
- Lunch di Olive Restaurant (yes halal)
- Alexander Nevski Cathedral
- Holy Synod
- National Theatre
- Banya Bashi Mosque

border crossing Bulgaria - Macedonia

check in Hotel Panoramika, Skopje, Macedonia

Day 2 - 11 Februari 2019

- breakfast di hotel
- Square of Macedonia
- Stone Bridge
- Statue of Alexander
- Castle of Skopje
- Mustafa Pasha Mosque
- Murat Pasha Mosque
- Yahya Pasha Mosque
- Lunch di

- Ohrid City Tour (kecik sahaja kawasan tapi memang lawaaaaaa)
- Lake Ohrid

check in Hotel Flamengo Ohrid, Macedonia

Day 3 - 12 Februari 2019

- breakfast di hotel

border crossing Macedonia - Albania

- Tirana City Tour - Iskander Bey Square
- Ethen Bey Mosque
- Kruje Castle *shopping

check in Hotel Grand Europa Shkoder, Albania

Day 4 - 13 Februari 2019

- breakfast di hotel

border crossing Albania - Montenegro

- Budva old town - Orthodox Churches & Old Houses, Hard Rock Cafe
- Kotor Bay - Old Town of Kotor, Shame Wall, Orthodox Square, Major Building, Weapon Square
- Solat and Lunch

border crossing Montenegro - Croatia

- Dubrovnik City Tour

border crossing Croatia - Bosnia

check in Hotel Bellevue at Trebinje, Bosnia

amysyeera

Day 5 - 14 Februari 2019

- breakfast di hotel
- Blagaj Tekke
- Mostar Old Town
- Mostar Bridge

amysyeera

check in Hotel Blagaj at Mostar, Bosnia

Day 6 - 15 Februari 2019

- breakfast di hotel
- Jablanica and Konjic
- Tunnel of Hope, Vralo Bosna City Park
- Sarajevo Old City
   i. Eternal Flame
   ii. City Hall
   iii. Kursunlu Medrese
   iv. Scared Heart Cathedral, Bazaar
   v. Gazi Hursey Bey Mosque
   vi. Sebilj 

check in Hotel Koncept Residence Inn, Sarajevo

Day 7 - 16 Februari 2019

- breakfast di hotel
- Ahmichi VIllage @ Memorial Ahmichi Mosque
- Travnik Town - Sulaimaniye Mosque, Ibrahim Pasha Madresa, Blue Water
- Jajce Waterfall and Jajce Water Mills

check in Hotel Emporium at Bihac, Bosnia

Day 8 - 17 Februari 2019

- breakfast di hotel

border crossing Bosnia - Croatia

- National Park of Plitvicka Lakes, Croatia
- Zagreb City Tour
- Dolac Market

check in Hotel Panorama at Zagreb, Croatia

Day 9 - 18 Februari 2019

- breakfast di hotel

border crossing Croatia - Slovenia

amysyeera

- Lake Bled 
- Ljubljana City Tour

border crossing Slovenia - Italy

check in Hotel Russot at Venice, Italy

Day 10 - 19 Februari 2019

- breakfast di hotel
- Venice City Tour
- Marco Polo Int. Airport

back to Malaysia!



12 comments :

  1. wow bestnya tgk itinery pun rasa syok

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah rezeki anak ibu sampai ke negara yang indah dan penuh sejarah ni, tiba-tiba ibu teringat Remy Ishak dalam drama Tentang Hati ke tajuk dia yang shoot kat Sarajevo tu hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. hehe.. kita tak tgk lagi movie tu. nanti kita tengok :)

      Delete
  3. Tengok gambar Amy dekat Facebook pun kita rasa excited :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah macam kita tgk Farah duk Canada tu haha. nanti g la Balkan ok :D

      Delete
  4. mmg in bucketlist sejak Balkan diperkenalkan oleh agent dari sana..memang cantikk sangat tapi kena tunggu dulu biar tabung ayam penuh..hehe

    ReplyDelete

hello dear ! thanks for dropping by. i'll make sure to reply asap !

My Instagram

Copyright © The Minimalist Traveler. Made with by OddThemes