Bajet dan Persediaan Majlis Tunang

assalamualaikum and hello lads! aku tak sangka sampai ke saat ini, Allah kurniakan aku jodoh di muka bumi ini. kalau korang kenal aku pada suatu masa dahulu, aku ni asyik 'meroyan' je bab mencari jodoh ni. sampai beberapa kawan jadi mangsa luahan hati aku. sampai rasa nak give up. dan akhirnya, si dia hadir dalam hidup aku. sebab tu orang kata jangan cepat sangat merungut kalau tak dapat something. tapi kejar dulu impian, bahagiakan hidup family. in shaa Allah, for those yang masih single, Allah will send you someone who will be perfect enough for you when and only when you are ready. gitu, dah jumpa senanglah cakap ye haha

photography by Nizar Faez Studio

Persediaan Majlis Tunang


tapi for now, aku tak mahu lagi cerita bagaimana kami berjumpa, berkenalan and semua. aku nak share serba sedikit tentang bajet dan persediaan untuk majlis tunang. aku share ni bukan bermakna aku nak cakap majlis tunang aku paling sikit pakai duit! paling nampak mewah tapi under RM1k je! no no. aku cuma nak share sebagai rujukan korang untuk masa hadapan. mana tahu ada kurang aku, lebih pada korang.

majlis tunang kami diadakan di rumah keluargaku. jadi, banyak persiapan yang perlu dilakukan untuk make sure majlis berjalan dengan lancar. antaranya termasuklah pelamin, katering, baju tunang dan sebagainya. tapi, alhamdulillah, majlis aku tak makan banyak duit sebab ada pakcik dan makcik yang sponsor serba sedikit. jadi, dalam bajet, mana yang aku potong tu maksudnya disponsor oleh saudara mara sendiri. 



aku cadangkan, kalau nak beli bunga-bunga dan hiasan pelamin, better beli di Nilai 3 tu. lebih murah dan berbaloi. karpet shaggy pun mak aku beli online tapi kedainya terletak di Nilai. Beg doorgift aku beli online. murah sahaja tapi nice, boleh isi bunga telur, coklat, muffin dan air kotak. Mekap aku minta bestfriend buatkan. sebab dia memang pandai mekap. Fotografi pula aku gunakan khidmat sepupu sendiri. kalau korang berkenan, boleh cuba hubungi mereka atau layari facebook untuk tengok servis masing-masing especially yang nak buat majlis tunang atau majlis kahwin di area Subang, Shah Alam.

Baju koleksi sendiri. Tak perlu beli lain dah. Baju by Hijabistahub


mommy and bakal mommy ❥


 

my bestfriend






Pelamin : direka khas oleh my beloved mommy
Baju Tunang : Hijabistahub
Bunga Tangan : Mommy and sisters 
Mekap : bestfriend, Hana 

Hantaran beg : weezhandmade
Hantaran kasut : Christy Ng
Doorgift : - beg woven 

Katering : Megat (019-2542121)
Sunless Canopy : Murad (013-4791340)
Fotografi : Nizar Faez Studio 
Bunga Telur : Butik Airis Arissa semurah RM1 pun ada!

okay itu sahaja dari aku :) minta tolong doakan semoga semua dipermudahkan ye. terima kasih

btw, anyone interested untuk beli?? kasut ni untuk hantaran tunang haritu. tapi bila pakai terlebih muat pula. so aku nak jual. still new!! pakai dalam rumah je haritu.

 

 

serious cantik!! tak tipu!! brand Christy Ng. saiz EU38/US7. harga nak jual dalam RM200 sahaja. boleh COD di Shah Alam or KL Sentral/1 Utama (weekend)

can contact me via IG, email or here. nanti aku bagi gambar real.

15 comments :

  1. TAHNIAH AMY..:) GOOD SHARING

    ReplyDelete
  2. thank you sbb sharing. blh jd reference ni. tapi kalau dua2 belah pihak family banyak, banyak jugak la bajet guna kan x'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem. ha'a tu laa. serba salah nak jemput siapa. sebab nak buat kecil-kecilan je. tapi takut ada sedara terasa hati. huhu

      Delete
  3. Tahniah Amy :) semoga dipermudahkan untuk ke fasa seterusnya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Cik Mimie hehe.. mudah mudahan aamiin

      Delete
  4. zaman skrg semua online. senang dan tak penat kan.. tahniah dari mama tak lama lagi jadi tunangan org

    ReplyDelete
    Replies
    1. betull.. memang mudah. nak cek review pun senang. thank you mamapp :)

      Delete
  5. wahhhh tahniah amyyyyy dah menjadi tunangan orang rupanya dia. senyap-senyap je hehe. moga sentiasa dipermudahkan segala urusan amy & encik tunang. doakan kak ana juga bertemu jodoh yang baik & kekal bahagia hendaknya aminnnn :) *nice sharinglah budget tu. boleh jugak kak ana ushar2 link tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe alhamdulillah. thank you kak Ana :D aamiin mudah-mudahan. kita doakan semoga kak Ana akan jumpa jodoh baik dan kekal bahagia juga hehe.

      Delete
  6. baju lawa! hantaran lawa! makeup lawa! gambar lawa! awak lawa! ehhh hahaha. tahniah my dear kak amy ;) moga persediaan untuk kahwin berjalan lancar dan hubungan sentiasa diberkati-Nya :)

    p/s: kc ke antara kawan yang kak amy 'meroyan' tentang jodoh tu? hahahaahaha #kenangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe maceh kc cayangg... in shaa Allah aamiin. nanti datang tauu kenduri kita.

      ha'a kc la salah sorang tu HAHAHAHAHAHA.. sian kena dengar kan

      Delete

hello dear ! thanks for dropping by. i'll make sure to reply asap !

My Instagram

Copyright © The Minimalist Traveler. Made with by OddThemes