Trip Balkan 10H9M | Macedonia

assalamualaikum and hello lads! meh sambung destinasi seterusnya iaitu Macedonia. memandangkan kami sekejap sahaja di Bulgaria, jadi kami bermalam di Macedonia. atau lebih specific lagi di Skopje. Kami Stay di Hotel Panoramika Design & Spa. staff dia sangat friendly. kami punya pakej ni dah include breakfast di hotel. jadi, kalau korang ragu-ragu sama ada makanan dia halal ataupun tak, make sure tanyalah dulu staff di sana. kalau tak silap aku, dekat hotel tu makanan dia tak halal. jadi, kami breakfast benda yang kami yakin untk makan sahaja. iaitu roti dan cereal.

Trip ke Balkan | Macedonia


trip balkan amysyeera

alhamdulillah, memang selesa sangat Hotel Panoramika ni. comfortable untuk 2 orang. cuma tak muat sikit untuk solat. jadi kena ambil ruang sikit di depan bilik mandi. kettle pun tak ada tau! please remember yang Balkan, most of the countries, the hotels don't provide kettle. not even mineral water. so better bawa sendiri kalau korang jenis kena minum air panas before tidur. tapi hotel ni ada provide coffee machine. tu pelik juga. 


trip balkan amysyeera



Rate 1 Bilik : 1 malam RM245. via Booking.com

since kami sampai di situ malam, jadi tak nampaklah view dekat luar. bila dah pagi, aduhai. Subhanallah. cantik sangat. ada kedai runcit di sebelah hotel kalau korang lapar sangat. cuma dia tak terima duit Euro. jadi, kena ada sedikit currency mereka.

(Malaysian Ringgit) RM 1 ~ (Macedonia Denar) MKD13.72
Suhu Musim Sejuk : 0 degree up to 8 degree

Tempat Menarik Di Macedonia

Square of Macedonia,
Stone Bridge,
statue of Alexander,
Castle Of Skoplje,
Mustafa Pasha Mosque,
Murat Pasha Mosque,
Yahya Pasha Mosque

usai sarapan, kami bergerak ke destinasi pertama. masha Allah, sejuk dia tak terkata lahai. kadang menyesal juga pakai leather jacket. tapi nak gambar cantik punya pasal. hahaha.. amelia, amelia...

roti telur, cendawan and brokoli sahaja

Yahya Pasha Mosque


trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera



Castle of Skopje



trip balkan amysyeera




Bazaar 






Square of Macedonia







Ohrid, Macedonia

trip balkan amysyeera

ohrid


trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera

Lunch di kedai Pizza








trip balkan amysyeera


trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera



Lake Ohrid


trip balkan amysyeera

trip balkan amysyeera


trip balkan amysyeera

bagi aku, Ohrid antara tempat paling lawa di Macedonia. tenang je rasa. macam di Katoomba di Australia. cuma sini banyak sangat anjing besar berkeliaran. dah la asyik follow je kita. dia tak ganas cuma kita kan tak biasa dengan anjing. so, kita jadi takutlah kan.

korang carilah off the beaten path ok. kalau ada rezeki, dapat ambil gambar dekat port menarik and jarang tourist lalu. Lake Ohrid ni sangat besar! dah serupa macam laut pun ada. siap bergelora. memandangkan kami sampai situ nak dekat Maghrib, jadi tak dapatlah nak berlama. sedih kan. tapi nak ambil gambar memang lawa.

6 comments :

  1. Betul la Amy...cantik sangat...bestnya kalau dapat pi...

    ReplyDelete
  2. Subahanallah, cantiknya gambar-gambar Amy snap. Skim warna tu paling cantik. Ajar pleaseeee.. :)

    ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak Ain hehe..

      kalau skim warna tu, kita pakai Adobe Lightroom. lepas tu cari kt google free lightroom preset. banyak filter yang lawa :D

      Delete
  3. bestnya travel.. ralit tgk gambar2 sis :-)

    ReplyDelete

hello dear ! thanks for dropping by. i'll make sure to reply asap !

My Instagram

Copyright © The Minimalist Traveler. Made with by OddThemes